GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 17.04.2024, svátek má Rudolf
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » VÍNO

Šampionem na Mikulovsku se stalo Chardonnay Terroir, pozdní sběr 2011 ze Zámeckého vinařství Bzenec

 

 

 


ilustracni fotoNejlepším vínem Národní soutěže vín - mikulovské vinařské podoblasti vyhodnotila odborná porota Chardonnay Terroir, pozdní sběr 2011 z vinařské obce Dobré pole a viniční tratě Brodské Zámeckého vinařství Bzenec s. r. o. V kategorii červených suchých a polosuchých vín zvítězila Frankovka, výběr z hroznů 2011 z vinařské obce Perná, viniční tratě Purmice společnosti Vinselekt Michlovský, a. s. Národní soutěž vín, nejvyšší a největší soutěž vín v České republice, probíhá pod garancí Svazu vinařů ČR, za organizačního zajištění Národním vinařským centrem a za finanční podpory Vinařského fondu.



Vítězné Chardonnay Terroir, pozdní sběr 2011 se stalo kromě Šampiona také vítězem kategorie bílých suchých a polosuchých vín s původem hroznů v mikulovské vinařské podoblasti.


„Jsme velmi rádi a těší nás, že v tak tvrdé konkurenci uspělo právě naše Chardonnay, jenž se představilo intenzivní vůni exotického ovoce a v plné a mohutné chuti jsou cítit tóny ananasu a banánu. V závěru je možné nechat se v ústech unést, při dlouhé dochuti, mineralitou pálavského regionu," popsal svého Šampiona ing. Petr Ptáček, hlavní technolog Zámeckého vinařství Bzenec.


Do Národní soutěže vín - mikulovské podoblasti bylo přihlášeno celkem 431 vzorků vín. Odborná komise na základě dosažených bodů udělila vedle titulů Šampiona a vítězů kategorií také 52 zlatých, 85 stříbrných a 3 bronzové medaile a 331 nominací do Salonu vín. Postupující vína z mikulovské vinařské podoblasti se v dalším kole sejdou s nejlepšími víny z velkopavlovické, slovácké a znojemské vinařské podoblasti a vinařské oblasti Čechy. Soutěžit se bude o postup do finálového kola, tedy přímý souboj o titul absolutního Šampiona, vítězů kategorií, medaile a také o umístění v prestižním Salonu vín České republiky.


„Klimatické podmínky Mikulovska tradičně přejí bílým vínům, která jsou odsud pověstná, ale v letošním ročníku soutěže porota velmi oceňovala také velmi vysokou kvalitu červených vín. Lze očekávat, že také červená vína z okolí Pálavy budou promlouvat do výsledků domácích a mezinárodních soutěží stále častěji," komentoval ing. Pavel Krška, ředitel Národního vinařského centra.


Šampion a vítězové kategorií:


Kategorie A - bílá vína suchá a polosuchá

* Šampion a vítěz kategorie: Chardonnay Terroir, pozdní sběr 2011 - Zámecké vinařství Bzenec s. r. o.

Kategorie B - bílá polosladká

* Vítěz kategorie: Chardonnay, výběr z hroznů 2011 - Nové Vinařství, a. s

Kategorie C - sladká vína

* Vítěz kategorie: Tramín červený, slámové víno 2010 - ZD Sedlec

Kategorie D - růžová vína

* Vítěz kategorie: Zweigeltrebe rosé, pozdní sběr 2012 - Střední odborná škola vinařská a Střední odborné učiliště zahradnické

Kategorie E - červená vína suchá a polosuchá

* Vítěz kategorie: Frankovka, výběr z hroznů 2011 - VINSELEKT MICHLOVSKÝ, a. s.

Kategorie F - polosladká

* Vítěz kategorie: Rulandské modré barrique, výběr z bobulí 2011 - Vinařství Štěpán Maňák

Kategorie G - sekty s.o.

* Vítěz kategorie: Sekt Chardonnay & Ryzlink vlašský, jakostní šumivé víno 2010 - Tanzberg Mikulov, a. s.

 

 

Nejlepší kolekce:

* Zámecké vinařství Bzenec s. r. o.


Výstava vín pro veřejnost


Výstava všech soutěžní vín Národní soutěže vín - mikulovské podoblasti proběhne 6. - 8. září v rámci Pálavského vinobraní na zámku v Mikulově.


Dominantou Mikulovské vinařské podoblasti je pohoří Pálava, které strmě vystupuje z mírně zvlněné krajiny lužních lesů dolního Podyjí. Na úbočích vápencových skal jsou mohutné návěje spraší, vápenité jíly i písky, které dávají zdejším vínům nezaměnitelný charakter. Mikulovské vinařské podoblasti vládne odedávna Ryzlink vlašský, daří se tu ale také odrůdám Müller Thurgau, Chardonnay, Veltlínské zelené a samozřejmě Pálava. Na Valticku se přidává i Neuburské a Sylvánské zelené. Z červených si zde získalo oblibu Svatovavřinecké, Frankovka, Merlot a Zweigeltrebe.

 

 

 

 

 

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

11.09.2013 - 10:49:59

VÍNO
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

22.01.2009 - Hotels.com: Pokles cen v hotelech o 3 procenta

Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

26.12.2009 - Víno - otázky a odpovědi

Při jaké teplotě skladovat víno?   Co je to fortifikované víno?   ...

05.06.2009 - Nově diskutované předpisy pro solária

V listopadu 2008 se otevřely brány veletržního areálu v Kolíně ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.