GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 20.04.2024, svátek má Marcela
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » VÍNO

Naši vinaři přivážejí z Paříže 26 medailí

 


Nasi vinari privazeji z Parize 26 medailiMoravští a čeští vinaři se v minulém týdnu zúčastnili jubilejního 20. ročníku jedné z nejprestižnějších světových soutěží Vinalies Internationales. Letos si z Paříže odváží celkem 26 medailí, z nichž je 10 zlatých a 16 stříbrných. Prezentaci našich vín zajistilo za finanční podpory Vinařského fondu Národní vinařské centrum.


Zajímavostí letošního ročníku je zlatá medaile červeného vína Zweigeltrebe 2011 pozdní sběr barrique od výrobce Habánské sklepy, které se umístilo v kolébce nejproslulejších červených vín světa na nejvyšší příčce.


„Vinalies Internationales je každoročně první vlaštovkou na poli mezinárodních vinařských soutěží a je vzhledem k bodovým limitům jednou z nejnáročnějších. Proto nás potěšila i letošní účast našich vinařů a získané cenné kovy jsou jistě výbornou prognózou letošního soutěžního ročníku. Je také skvělé, že zahajujeme letošní soutěžní prezentaci našeho vinařství zlatou medailí pro červené víno, tedy v kategorii, kde zrovna ve Francii panuje jedna z nejsilnějších konkurencí," komentoval úspěchy našich vinařů ing. Pavel Krška, ředitel Národního vinařského centra, které účast našich vinařů v Paříži zajišťovalo.


Mezi nejúspěšnější se letos probojovalo vinařství Tomáš Krist, které získalo tři zlaté a dvě stříbrné medaile. Vinařství Josef Dufek si odváží dvě zlaté medaile a jednu stříbrnou. Další zlaté medaile získalo již zmíněné vinařství Habánské sklepy za Zweigeltrebe 2011 pozdní sběr barrique, dále Kolby, Václav Ovčáčík, Sedlecká vína a Vinařství Štěpánek.


„Prvního ročníku soutěže, založené před dvaceti lety z iniciativy tehdejšího prezidenta Unie francouzských enologů Alexe Schaeffera, se účastnilo 438 vzorků z 15 zemí. Letos soutěžilo 3503 vín ze 41 zemí. Česká republika byla se 113 víny co do počtu soutěžících vzorků sedmá za Španělskem, Portugalskem, tradičně silným Švýcarskem, Chile a Slovenskem," říká JUDr. Luboš Bárta, MBA, který se i letos Vinalies Internationales zúčastnil. A pokračuje: „Splnění bodových limitů 82-84 body pro stříbro a nad 85 bodů pro zlato by se mohlo na první pohled zdát snadné - opak je ale pravdou. Pěti až sedmičlenné komise se každým vínem zabývají alespoň 10 minut, všichni degustátoři vyjadřují svůj názor verbálně i písemným detailním popisem vlastností vína a jejich pohled bývá velmi fundovaný a často snad až příliš striktní.


Nejlepší vína ze soutěže se na podzim opět objeví v proslulé publikaci 1000 Vins du Monde, kde se s nimi seznámí také milovníci nejlepších světových vín v zahraničí. Publikace 1000 Vins du Monde je často označována za vinařský ekvivalent známého michelinského průvodce světem gastronomie.

 

 

 

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

18.03.2014 - 21:11:47

VÍNO
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

22.01.2009 - Hotels.com: Pokles cen v hotelech o 3 procenta

Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

26.12.2009 - Víno - otázky a odpovědi

Při jaké teplotě skladovat víno?   Co je to fortifikované víno?   ...

05.06.2009 - Nově diskutované předpisy pro solária

V listopadu 2008 se otevřely brány veletržního areálu v Kolíně ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.