GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 19.04.2024, svátek má Rostislav
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » VÍNO

Šampionem na Mikulovsku se stal Ryzlink rýnský 2013 pozdní sběr Ing. Miroslava Volaříka

 

Sampionem na Mikulovsku se stal Ryzlink rynsky 2013 pozdni sber Ing. Miroslava Volarika

Valtice - Odborná porota vyhodnotila dalšího Šampiona Národní soutěže vín, tentokrát mikulovské vinařské podoblasti. Stal se jím Ryzlink rýnský 2013 pozdní sběr Ing. Miroslava Volaříka, který současně vyhrál kategorii bílých suchých a polosuchých vín s původem hroznů v mikulovské vinařské podoblasti. V kategorii červených suchých a polosuchých vín zvítězil Cabernet Sauvignon 2012 výběr z hroznů firmy Vinné sklepy Valtice, a. s. Národní soutěž vín, nejvyšší a největší soutěž vín v České republice, probíhá pod garancí Svazu vinařů ČR, za organizačního zajištění Národním vinařským centrem a za finanční podpory Vinařského fondu.

 

„Jsem rád, že se nám po roce podařilo vrátit na mikulovský vinařský trůn. O to více mně vítězství těší, že po Ryzlinku vlašském, který byl Šampionem v roce 2012, je to opět ryzlink. Tentokrát Ryzlink rýnský z terroirové vinice Purmice. Tyto úspěchy potvrzují, že cesta výběru odrůd, které historicky pod Pálavu patří, je správná," komentuje zisk Šampiona Filip Mlýnek, enolog Vinařství Volařík.

 

Do Národní soutěže vín - mikulovské podoblasti bylo přihlášeno celkem 485 vzorků vín. Odborná komise na základě dosažených bodů udělila vedle titulů Šampiona a vítězů kategorií také 81 zlatých, 74 stříbrných a 5 bronzových medailí a 384 nominací do Salonu vín. Postupující vína z mikulovské vinařské podoblasti se v dalším kole sejdou s nejlepšími víny z velkopavlovické, slovácké a znojemské vinařské podoblasti a vinařské oblasti Čechy. Soutěžit se bude o postup do finálového kola, tedy přímý souboj o titul absolutního Šampiona, vítězů kategorií, medaile a také o umístění v prestižním Salonu vín České republiky.

 

 

Šampion a vítězové kategorií:

Kategorie A - bílá vína suchá a polosuchá

* Šampion a vítěz kategorie: Ryzlink rýnský 2013 pozdní sběr - Ing. Miroslav Volařík

Kategorie B - bílá polosladká

* Vítěz kategorie: Cabernet Blanc 2012 výběr z hroznů - Vinné sklepy Valtice, a. s

Kategorie C - sladká vína (bílá, růžová i červená)

* Vítěz kategorie: Ryzlink vlašský 2012 výběr z bobulí - Vinné sklepy Valtice, a. s

ategorie D - růžová vína a klarety

* Vítěz kategorie: Zweigeltrebe rosé 2013 kabinetní víno - VÍNO LÍPA MIKULOV, s. r. o.

Kategorie E - červená vína suchá a polosuchá

* Vítěz kategorie: Cabernet Sauvignon 2012 výběr z hroznů - Vinné sklepy Valtice, a. s

Kategorie F - červená vína polosladká

* Vítěz kategorie: Rulandské modré 2011 výběr z bobulí - Gotberg, a. s.

Kategorie G - Jakostní šumivá vína stanovené oblasti

* Vítěz kategorie: Louis Girardot brut 2010 jakostní šumivé víno s.o. - BOHEMIA SEKT, s. r. o.

Nejlepší kolekce:

* MORAVÍNO s. r. o. - Valtice

 


Výstava vín pro veřejnost

Výstava všech soutěžní vín Národní soutěže vín - mikulovské podoblasti proběhne 12. - 14. září v rámci Pálavského vinobraní na zámku v Mikulově.

 

Dominantou mikulovské vinařské podoblasti je pohoří Pálava, které strmě vystupuje z mírně zvlněné krajiny lužních lesů dolního Podyjí. Na úbočích vápencových skal jsou mohutné návěje spraší, vápenité jíly i písky, které dávají zdejším vínům nezaměnitelný charakter. Mikulovské vinařské podoblasti vládne odedávna Ryzlink vlašský, daří se tu ale také odrůdám Müller Thurgau, Chardonnay, Veltlínské zelené a samozřejmě Pálava. Na Valticku se přidává i Neuburské a Sylvánské zelené. Z červených si zde získalo oblibu Svatovavřinecké, Frankovka, Merlot a Zweigeltrebe.

 

 

 

 

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

30.09.2014 - 10:05:54

VÍNO
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

22.01.2009 - Hotels.com: Pokles cen v hotelech o 3 procenta

Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

26.12.2009 - Víno - otázky a odpovědi

Při jaké teplotě skladovat víno?   Co je to fortifikované víno?   ...

05.06.2009 - Nově diskutované předpisy pro solária

V listopadu 2008 se otevřely brány veletržního areálu v Kolíně ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.