GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 21.10.2018, svátek má Brigita
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » VÍNO

Naši vinaři získali prestižní ocenění ve slovinské soutěži Vino Ljubljana

 

Moravští a čeští vinaři si ze slovinské soutěže odváží titul Šampiona, jednu velkou zlatou a jedenáct zlatých medailí. Ocenění Šampiona mezi šumivými víny získal Bohemia Sekt za víno Bohemia Sekt Prestige Brut 2014 a titul nejvýše hodnoceného vína České republiky obdrželo vinařství Víno Blatel za Ryzlink rýnský 2015, výběr z hroznů. Společnou prezentaci moravských a českých vín organizačně zajišťovalo Národní vinařské centrum za finanční podpory Vinařského fondu.


 

Vino Ljubljana je nejstarší existující mezinárodní soutěží pod patronací OIV na světě. „Letos ji pořadatelé z Lublaňských hospodářských veletrhů uspořádali již po 59. A je třeba říci, že na nadcházející šedesátku je dobře připravena. Skvěle fungující vlastní hodnoticí a výpočetní systém, výborný servis, optimální teplota vzorků, příkladná organizace,“ komentuje soutěž jeden z porotců Dr. Luboš Bárta.

Třídenní hodnocení v pěti komisích přineslo našim vínům vynikající výsledky. Vino Ljubljana tradičně uděluje titul Světový šampion a ten letos v kategorii šumivých vín získal Bohemia Sekt, Bohemia Sekt Prestige Brut 2014. Finálové hodnocení o tituly šampionů je velmi přesvědčivé – všichni porotci ze všech pěti komisí vytvoří komisi jedinou a vybírají z nejvýše hodnocených vín dané kategorie. Nejvýše hodnoceným vínem z České republiky bylo ale jiné víno - Víno Blatel, Ryzlink rýnský, výběr z hroznů 2015, které získalo jedinou Velkou zlatou medaili pro Českou republiku. Celkem si naši vinaři odváží z Lublaně 1 velkou zlatou a 11 zlatých medailí.

Soutěže, konané na Lublaňském hradě, se účastnilo 430 vzorků z 19 zemí, hodnotilo je 48 degustátorů z 15 zemí. Česká účast byla výjimečně početná jak v jury (Iva Kováříková, Luboš Bárta, Petr Marek), tak v soutěžním poli. Naši vinaři poslali třetí nejpočetnější zásilku 38 vín po domácím Slovinsku (135) a soutěživém Slovensku (45), ale třeba před Rumunskem (35) nebo Rakouskem (24). Soutěžila ale i vína z tak vzdálených zemí, jako je Japonsko, Kanada, USA, Uruguay či Argentina.

Přehled oceněných vín z ČR:

Vinařství Víno Ocenění
Bohemia Sekt Bohemia Sekt Prestige Brut 2014 Zlatá medaile+ Světový šampion
Víno Blatel Ryzlink rýnský, výběr z hroznů 2015, Velká zlatá medaile + Nejvýše hodnocené víno ČR
Bohemia Sekt Bohemia Sekt Chateau Radyně Extra Brut 2015 Zlatá medaile
Bohemia Sekt Bohemia Sekt Louis Girardot Brut 2013 Zlatá medaile
Bohemia Sekt Bohemia Sekt Prestige Brut 2015 Zlatá medaile
Chateau Bzenec Chateu Bzenec Hibernal výběr z hroznů 2015 Zlatá medaile
Vinařství Čech Sauvignon Blanc pozdní sběr 2016 Zlatá medaile
Víno Blatel Muškát Moravský pozdní sběr 2015 Zlatá medaile
Víno Masařík Florianka Unique, výběr z bobulí 2016 Zlatá medaile
Znovín Znojmo Cabernet Sauvignon Rosé pozdní sběr 2016 Zlatá medaile
Znovín Znojmo Chardonnay výběr z hroznů 2016 Zlatá medaile
Znovín Znojmo Sauvignon pozdní sběr 2016 Zlatá medaile

 

Přehled Mistrů světa:

  • Kategorie bílých suchých vín: Kobal Sauvignon, 2016, Petoviona D.O.O., Slovenia
  • Kategorie přírodně sladných vín: Sämling 88, 2013, Weingut Hermann Fink, Inh. Anna Fink, Austria
  • Kategorie růžových vín: Busuioacă Domenii, 2016, Casa De Vinuri Cotnari S.A., Romania
  • Kategorie červených vín: Domaine Lepovo Grand Cuvee, 2015, Lepovo, Republic Of Macedonia
  • Kategorie šumivých vín: Bohemia Sekt Prestige Brut, 2014, Bohemia Sekt, Czech Republic
 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

24.07.2017 - 14:06:13

VÍNO
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

14.06.2010 - Léto svádí k mámení

I když to venku na léto moc nevypadá, podle kalendáře ...

21.06.2010 - Brambory známé i neznámé

Mezi oblíbené přílohy nejenom v našem kraji určitě patří brambory. ...

21.01.2010 - Speciální a neobvyklá piva české provenience

Přes určitý pokles v posledním roce stále platí, že Česká republika ...

14.09.2011 - Calvados - pálenka s historií

Calvados je typickým francouzským destilátem. Vyrábí se destilací zkvašeného jablečného ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2018 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.