GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 19.04.2024, svátek má Rostislav
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » VÍNO

Vinaři už mají za sebou sběr hroznů na burčák

 

Vinaři už mají za sebou hlavní část sběru hroznů na burčák. V některých místech už ho dokonce prodávají. Sklizeny jsou rané odrůdy jako Muškát moravský, Irsai Oliver, Müller Thurgau či Veltlínské červené rané, zjistila ČTK od vinařů.

Na burčák jde každoročně jen část celé sklizně. "Zatím tedy nevíme, jaký bude průměrný hektarový výnos, protož nikdo toho moc neposbíral. Stále platí náš předchozí odhad sklizně snížený vlivem mrazů o 20 až 25 procent," uvedl výkonný ředitel Svazu vinařů Martin Půček. Burčáku ale podle něj bude stejně jako loni a bude ho dostatek, už jen proto, že každé víno prochází fází burčáku. Podle vinařů je zatím réva ve velmi dobrém stavu, sklizeň by tedy mohla být z hlediska kvality vydařená.

"Letní rozmary počasí v našich vinicích zatím škody neudělaly. Přes velká horka přišly i srážky, které jsme potřebovali hlavně u mladých vinic včetně letošní výsadby. Evidujeme sice škody způsobené kroupami, ve srovnání s jarními mrazy to však není nic zásadního," uvedl Josef Svoboda, vinohradnický manažer skupiny BOHEMIA SEKT.

Vliv sucha je ve vinicích pozitivní z pohledu zdravotního stavu. Zabraňuje rozvoji houbových chorob, a tak jsou hrozny do nynějška ve velmi dobré kondici. "Tam, kde nebyly vinice poškozeny jarními nebo zimními mrazy, se ukazuje velmi dobrá násada hroznů. Jejich růst je rychlý a ukazuje se, že tímto tempem by začátek hlavní části sklizně mohl být brzký," dodal Svoboda.

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: ČTK
28.08.2017 - 13:10:29

VÍNO
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

22.01.2009 - Hotels.com: Pokles cen v hotelech o 3 procenta

Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

26.12.2009 - Víno - otázky a odpovědi

Při jaké teplotě skladovat víno?   Co je to fortifikované víno?   ...

05.06.2009 - Nově diskutované předpisy pro solária

V listopadu 2008 se otevřely brány veletržního areálu v Kolíně ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.