GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 29.03.2024, svátek má Taťána
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » VÍNO

La Repubblica: Proč ženy dávají přednost bílému vínu

 

Někdo má raději červené, jiný bílé a další zase růžové. Zdá se, že jde jen o obyčejnou záležitost chuti. Ne tak docela: chuť je mimořádně složitým jevem, který se rodí ze vzájemného působení našich genů, našeho životního stylu a naší kultury. Podle jednoho výzkumu dávají ženy přednost bílému vínu, píše italský deník La Repubblica.

Vyplývá to z mezinárodní studie, kterou koordinovali Alberto Bertelli z Milánské univerzity a Roberto Barale z univerzity v Pise. Na výzkumu se podílely čtyři univerzity a výzkumná centra nejen v Itálii, ale i v Německu a v České republice. Výsledky publikoval časopis Scientific Reports.

Citlivost vůči hořké chuti. Když ochutnáváme potraviny, jako je zelenina nebo čokoláda, a srovnáváme naše pocity s pocity jiných lidí, zjišťujeme, že se naše citlivost vůči hořké chuti liší. Tuto skutečnost prokázaly již dřívější studie.

"Geny pro hořkou a stahující chuť byly již identifikovány a víme, že je máme všichni," vysvětluje Alberto Bertelli. Co se však děje, když ochutnáváme červené víno?

Tým vědců proto sledoval 300 Italů a 300 Čechů, kteří měli ochutnat červené, velmi tělnaté víno. Pokusné osoby pak popsaly subjektivní pocity při ochutnávce. Vědci následně obě skupiny podrobili genotypizaci pro geny hořké chuti.

"Jinak řečeno, při naší studii jsme se snažili pochopit různé způsoby projevu těchto genů neboli způsob, jak se tyto geny projevují," upřesňuje Bertelli. "Z analýz vyplynulo, že u žen je náchylnost cítit hořkou a stahující chuť více rozvinuta, jinými slovy, jsou citlivější vůči stahující chuti. To vysvětluje, proč většina z nich dává přednost bílému vínu," konstatuje vědec.

Když vědci obě skupiny srovnávali, ukázalo se, že Italové jsou více citliví na hořkou chuť, nezávisle na tom, jaké mají geny. A to znamená, že i kultura hraje zásadní roli při určování osobní chuti.

"Jestliže jsme my Italové méně citliví vůči hořké chuti, měli bychom pít mnohem více červeného vína než populace ze severu Evropy. Víme však, že to je právě naopak," konstatuje Bertelli. "To možná svědčí o vlivu různé kultury a různého životního stylu. Naše hypotéza je tedy taková, že geny nejsou všechno a chuť může ovlivňovat i kultura," dodává.

Tato studie je prvním krokem na cestě výzkumu toho, zda kulturní faktory mohou reálně ovlivňovat genetiku a v tomto případě i chuť hořkého.

"Musíme zdůraznit, že takové výzkumy je třeba ještě prohloubit a nezapomínat přitom, že umírněná konzumace vína je typickou charakteristikou středomořských zemí a zvláště Itálie," uzavírá Bertelli.

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: ČTK
22.10.2017 - 15:27:13

VÍNO
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

18.06.2010 - Španělský hotelový řetězec zbrojí v Česku na další expanzi

NH Hotels otevřel dva hotely v Praze a Olomouci, další ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

21.01.2010 - Speciální a neobvyklá piva české provenience

Přes určitý pokles v posledním roce stále platí, že Česká republika ...

12.11.2008 - Čaj

V jedné čínské legendě, Shen Nung, legendární čínský císař seděl ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.