GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 20.04.2024, svátek má Marcela
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » VÍNO

Globální produkce vína byla loni nejnižší za 60 let

Celosvětová produkce vína se loni snížila o 8,6 procenta na 250 milionů hektolitrů. Byla tak nejnižší za 60 let. Pokles způsobilo nepříznivé počasí v Evropské unii, v čele s Itálií, Francií a Španělskem. Vyplývá to ze zprávy, kterou dnes zveřejnila Mezinárodní organizace pro vinnou révu a víno (OIV).

Na všechny největší producenty vína v EU mělo loni negativní dopad počasí. Celková produkce vína v regionu tak klesla o 14,6 procenta na 141 milionů hektolitrů. Podle OIV se v Itálii produkce snížila o 17 procent, ve Francii o 19 procent a ve Španělsku o 20 procent.

Ve Spojených státech, které jsou čtvrtým největším producentem vína na světě za Itálií, Francií a Španělskem, zůstala produkce téměř stabilní, stejně jako v Číně. Ta se stala sedmým největším producentem vína, za Austrálií a Argentinou. V obou těchto zemích produkce rostla.

Globální konzumace vína se však loni zvýšila, a to o 1,8 procenta na 243 milionů hektolitrů. Spojené státy potvrdily pozici největšího konzumenta vína na světě se spotřebou 32,6 milionu hektolitrů. Druhá byla Francie s 27 miliony. Třetím rokem za sebou se výrazně zvýšila spotřeba vína v Číně, a to o 3,5 procenta na 17,9 milionu hektolitrů.

Největším vývozcem vína loni zůstalo Španělsko s podílem na globálním objemu vývozu 20,5 procenta. Podle hodnoty vývozu je však největším exportérem Francie, která loni vyvezla víno za devět miliard eur (229 miliard Kč).

Celosvětový vývoz vína se loni zvýšil 3,8 procenta na 107,9 milionu hektolitrů. Hodnota exportu pak stoupla o 5,1 procenta na 30 miliard eur, napsala agentura Reuters.

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: ČTK
11.05.2018 - 08:48:12

VÍNO
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

22.01.2009 - Hotels.com: Pokles cen v hotelech o 3 procenta

Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

26.12.2009 - Víno - otázky a odpovědi

Při jaké teplotě skladovat víno?   Co je to fortifikované víno?   ...

05.06.2009 - Nově diskutované předpisy pro solária

V listopadu 2008 se otevřely brány veletržního areálu v Kolíně ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.