GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 28.03.2024, svátek má Soňa
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » VÍNO

Zážitek pro trpělivé


Představme si zelené pahorky poseté keři révy vinné zalité sluncem, mezi nimiž se majestátně tyčí starobylá městečka obehnaná hradbami. Tak to je Toskánsko. Tento vinařský region najdete v západní části střední Itálie. Ze severu a z východu ho ohraničují Apeniny, na západě jeho břehy omývá Tyrhénské moře.

 

ilustrační foto - vinice v Toskánsku

 

Toskánsko se ve světě proslavilo kvalitními víny, vždyť velká část z těch nejlepších italských se rodí právě v místních sklepích. Podnebí je zde velmi teplé, léto dlouhé a suché, proto se tu daří především modrým odrůdám citlivým na dostatek slunce. Vinice v kopcovitém terénu jsou dobře odvodněny a optimálně přístupné slunci, ale místní vinaři musí přece jenom sledovat jeden důležitý faktor - nadmořskou výšku.

 

Většina vinic je vysázena maximálně ve 550 metrech nad mořem, protože ve vyšších polohách by hrozny byly vystaveny příliš vysokým teplotám a docházelo by k jejich přezrávání.

 

Těžká červená

 

I když bychom v Toskánsku našli několik zajímavých místních bílých odrůd, daleko více ceněna jsou tamní červená vína. Nejpěstovanější odrůdou je bezkonkurenčně Sangiovese, která je základem pro většinu věhlasných italských vín.

 

Ta se velmi často podobně jako například francouzská vína míchají z více odrůd a jejich název bývá odvozen od jména městečka, v jehož okolí se produkují. Mezi nejznámější patří Chianti, které svou kořenitostí, plností a mohutným výrazem oslovuje milovníky pikantnějších vín.

 

Stejným případem je i věhlasné Vino Nobile di Montepulciano, jež spolu se svým "nevlastním bratříčkem" Brunellem di Montepulciano přitahuje příznivce plných, tělnatých a velmi robustních vín. Než se ale dostanou na jejich stůl, zrají dlouhodobě v nových dubových sudech. Ty propůjčují vínu kouřové aroma, přetváří kořenitou ostrost v sametovou hebkost a celkově pomáhají zaoblit výraz vína. Než však dojde k jeho propojení s dřevitými složkami převzatými ze sudu, trvá i několik let.

 

Pokud vám těžká, mohutná vína nic neříkají, pak pro vás bude lepší variantou lehké a svěží Morellino di Scansano, které je velmi příjemně ovocné a pitelné.

 

Toskánci a Supertoskánci

 

Označení vín podle jednotlivých vesnic vychází z italského systému hodnocení kvality vín. Ten se od toho našeho značně liší. Zatímco pro české a moravské vinaře je nejdůležitějším faktorem zralost hroznů. a tedy výsledná cukernatost moštu, pak systém třídění vín v Itálii se soustředí mnohem více na samotný původ hroznů. Zralost je v jižních zemích totiž považována za samozřejmost. Italové tedy hodnotí polohu, kvalitu půdy a klimatické vlivy na víno, což můžeme jedním slovem nazvat terroir.

 

Aby se mohlo víno honosit názvem té které vesnice a řadit se tak do dvou nejvyšších kvalitativních kategorií (víno s označením původu DOC či víno s kontrolovaným původem DOCG), musí splňovat určitá kritéria.

 

Vinařský zákon pro jednotlivé regiony určuje i odrůdy, které je dovoleno přidávat do vína, a to včetně jejich procentuálního zastoupení. Vinař má samozřejmě možnost pěstovat na vinici jakoukoliv odrůdu, ale pokud chce víno označit například názvem Chianti, musí dodržovat stanovené předpisy. Pokud jde o Toskánsko, zákonem preferovanou odrůdou je v tomto regionu právě už zmiňované Sangiovese.

 

Protože každý vinař rád experimentuje, vznikla v 80. letech kategorie takzvaných supertoskánských vín. Vyrábějí se většinou z nepreferovaných francouzských odrůd a zpracovávají ve francouzských dubových sudech. Jsou však označována jedním ze dvou nižších stupňů jakosti, tedy zemské nebo stolní, přestože jejich kvalita mnohdy přesahuje místní věhlasná vína. Vždyť jedno z nejdražších italských vín je právě supertoskánská Sassicaia, vyrobená z hroznů Cabernetu Sauvignon.

 

K vínu dršťky

 

K vínu neodmyslitelně patří i dobré jídlo, což zrovna v Toskánsku není problém. Kromě klasických těstovin se tady hodně pracuje s jehněčím a hovězím masem, kvalitními uzeninami a sušenými šunkami nebo ovčími sýry, za všechny jmenujme Pecorino.

 

Toskánci velmi rádi konzumují také vnitřnosti, zajímavou pochoutkou je například telecí brzlík nebo dršťky podávané ovšem s bylinkami a bramborovým pyré.

 

Pokud někdy do Toskánska zavítáte, určitě navštivte některou menší domácí restauraci v zapadlých vesničkách a vyzkoušejte kombinaci místních dobrot a skvělých vín na vlastní chuťové buňky.

 


reklama:

 

Tip autora

 

ALEŠ POKORNÝ
hlavní Someliér restaurace Monarch, řádný člen Asociace someliérů ČR

 

Nottola
Vino Nobile di Montepulciano 2005
Komplexní a výrazná vůně sušených švestek, koření a fermentovaného tabáku, v chuti plné, hřejivé, s dochutí švestkových povidel a brusinek. Hodí se k tmavému masu, zvěřině a sýrům s bílou plísní.
Cena: 850 Kč

 

Castello Bacci
Brunello di Montalcino 2005
Ve vůni vína se projevuje tmavé lesní ovoce, hořká čokoláda, koření, v chuti je plné, s výraznější tříslovinou. Podává se k tmavému masu a kořeněným úpravám masitých pokrmů.
Cena: 2350 Kč

 

Poggio al Casone
Chianti Superiore 2006
Výrazná vůně koření a rašeliny, v chuti tvrdší, s ovocným projevem, příjemná tříslovinka. Vynikne s těstovinami či kořeněnou úpravou drůbeže.
Cena: 265 Kč

 

Castello Banfi
Chardonnay Fontanelle Sant Antimo 2008
Příjemná vůně tropického ovoce a citrusů, v chuti svěží, s lehce bylinkovým závěrem. Hodí se k němu lehčí těstoviny, tvrdší sýry a drůbež.
Cena: 540 Kč

 

Zdroj: www.ihned.cz

 



 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: Aleš Pokorný
09.06.2010 - 08:43:55



Diskuze k článku
Jméno*
Text*
Kontrola*: 6 plus 4 je
 

VÍNO
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

18.06.2010 - Španělský hotelový řetězec zbrojí v Česku na další expanzi

NH Hotels otevřel dva hotely v Praze a Olomouci, další ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

21.01.2010 - Speciální a neobvyklá piva české provenience

Přes určitý pokles v posledním roce stále platí, že Česká republika ...

12.11.2008 - Čaj

V jedné čínské legendě, Shen Nung, legendární čínský císař seděl ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.