V naší produkci najdete vzhledem k rozloze vinohradů celou paletu odrůd, ale nejvíc se tady podle mého názoru daří ryzlinku rýnskému. Ten je také naší specialitou," říká Martin Žůrek, someliér vinařství Spielberg v obci Archlebov na Slovácku. Ryzlinků má vinařství v nabídce opravdu mnoho, a to v různých vyzrálostech a kategoriích zbytkového cukru - od jakostních až po výběry z hroznů, od suchých až po vína polosladká.
"Mně osobně se nejvíc zamlouvá ryzlink rýnský pozdní sběr ročníku 2007. Je to víno z velmi minerální vinice, která v chuťovém projevu nabízí zvláštní projev vápenitosti a příjemné minerality," popisuje Žůrek specialitu z nejvyšší řady vín s označením Austerlitz, odkazující na slavné Napoleonovo vítězství.
Kromě tichých vín produkuje vinařství i vlastní sekt vyráběný tradiční metodou druhotného kvašení v lahvi, tedy stejně jako vína z oblasti Champagne, z odrůdy Ryzlink vlašský. Sekt je velmi příjemný, osvěžující a nabízí ve vůni příjemnou jahodovost.
Obvykle se šumivá vína vyrábějí mícháním více ročníků a výsledný sekt je pak označován jako neročníkový. Ve Spielbergu se ale rozhodli jít náročnější cestou, a tak hrozny použité na výrobu sektu Blanc de Blanc pocházejí jen z ročníku 2006. "Myslíme si, že pokud využijeme hrozny pouze z jedné sklizně, nabídneme tak konzumentovi možnost ochutnat sekt s projevem daného ročníku," popisuje důvody someliér vinařství. V letošním roce ovšem Spielberg chystá změnu: nakoupil sazenice odrůdy Chardonnay v Burgundsku: v místě, kde je tato odrůda doma, a v nedaleké budoucnosti plánuje produkovat šumivé víno složené podobně jako v Champagne, tedy z odrůd Chardonnay a Pinot noir.
Vinařství hospodaří na 65 hektarech vlastních vinic a řídí se zásadami integrované produkce za co nejmenšího použití chemického ošetření. Výnosy z hektaru jsou hodně redukované, většinou se z jednoho keře sklidí něco kolem kilogramu hroznů, což umožňuje větší koncentraci vůní a chutí výsledných vín.
Červené odrůdy, zejména Pinot noir, Frankovku nebo André, nechávají ve vinařství dozrávat v nových dubových sudech z francouzského dřeva. Tato metoda se ale osvědčila i u bílých vín, třeba u Pinot blanc výběr z hroznů 2007 Austerlitz, kde dřevo krásně podporuje chuť vína a vnáší do něj zajímavou "burgundskou eleganci" s vůní žlutého melounu a vanilky.
Nejlepší vína z ročníku plní ve vinařství také do polovičních lahví o obsahu 0,375 l. "Ne každý zvládne vypít celou velkou lahev sám. Menší lahve uvítají i některé restaurace, které chtějí naše vína nabídnout v co nejlepší kvalitě," tvrdí Martin Žůrek.
Kromě restaurací se můžete s produkty se značkou Spielberg setkat také v soukromých archivech vinařů, vinotékách, ale i některých velkoobchodech. "Snažíme se dělat vína pro každý den, cenově dostupná, lehká a svěží," dodává someliér.
Pro lahev si můžete rovněž dojet přímo do vinařství a po předchozí domluvě tam absolvovat řízenou degustaci. Kdo má hlubší zájem, ať požádá o exkurzi přímo na vinicích a prohlédne si, kde se víno rodí.
Tip autora
ALEŠ POKORNÝ
hlavní Someliér restaurace Monarch, řádný člen Asociace someliérů ČR
Zweilgetrebe Rosé, Pozdní sběr 2009
Z produkce vinařství Spielberg mě hodně zaujalo toto růžové zweigeltrebe. Vyznačuje se příjemnou vůní lesního ovoce a třešní, v chuti je svěží kyselinka s tóny malin a lesních jahod. Příjemné, lehké a osvěžující víno se velmi dobře hodí k lososovitým rybám nebo ovocným salátům.
Zdroj: www.ihned.cz
Autor: Aleš Pokorný
23.06.2010 - 08:17:04
Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...
Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...
Při jaké teplotě skladovat víno? Co je to fortifikované víno? ...