GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 23.04.2024, svátek má Vojtěch
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » VÍNO

Vína podle Napoleona

 

logoV naší produkci najdete vzhledem k rozloze vinohradů celou paletu odrůd, ale nejvíc se tady podle mého názoru daří ryzlinku rýnskému. Ten je také naší specialitou," říká Martin Žůrek, someliér vinařství Spielberg v obci Archlebov na Slovácku. Ryzlinků má vinařství v nabídce opravdu mnoho, a to v různých vyzrálostech a kategoriích zbytkového cukru - od jakostních až po výběry z hroznů, od suchých až po vína polosladká.

 

"Mně osobně se nejvíc zamlouvá ryzlink rýnský pozdní sběr ročníku 2007. Je to víno z velmi minerální vinice, která v chuťovém projevu nabízí zvláštní projev vápenitosti a příjemné minerality," popisuje Žůrek specialitu z nejvyšší řady vín s označením Austerlitz, odkazující na slavné Napoleonovo vítězství.

 

 

 

Ročníkové sekty

 

Kromě tichých vín produkuje vinařství i vlastní sekt vyráběný tradiční metodou druhotného kvašení v lahvi, tedy stejně jako vína z oblasti Champagne, z odrůdy Ryzlink vlašský. Sekt je velmi příjemný, osvěžující a nabízí ve vůni příjemnou jahodovost.

 

Obvykle se šumivá vína vyrábějí mícháním více ročníků a výsledný sekt je pak označován jako neročníkový. Ve Spielbergu se ale rozhodli jít náročnější cestou, a tak hrozny použité na výrobu sektu Blanc de Blanc pocházejí jen z ročníku 2006. "Myslíme si, že pokud využijeme hrozny pouze z jedné sklizně, nabídneme tak konzumentovi možnost ochutnat sekt s projevem daného ročníku," popisuje důvody someliér vinařství. V letošním roce ovšem Spielberg chystá změnu: nakoupil sazenice odrůdy Chardonnay v Burgundsku: v místě, kde je tato odrůda doma, a v nedaleké budoucnosti plánuje produkovat šumivé víno složené podobně jako v Champagne, tedy z odrůd Chardonnay a Pinot noir.

 

Balení pro jednoho

 

Vinařství hospodaří na 65 hektarech vlastních vinic a řídí se zásadami integrované produkce za co nejmenšího použití chemického ošetření. Výnosy z hektaru jsou hodně redukované, většinou se z jednoho keře sklidí něco kolem kilogramu hroznů, což umožňuje větší koncentraci vůní a chutí výsledných vín.

 

Červené odrůdy, zejména Pinot noir, Frankovku nebo André, nechávají ve vinařství dozrávat v nových dubových sudech z francouzského dřeva. Tato metoda se ale osvědčila i u bílých vín, třeba u Pinot blanc výběr z hroznů 2007 Austerlitz, kde dřevo krásně podporuje chuť vína a vnáší do něj zajímavou "burgundskou eleganci" s vůní žlutého melounu a vanilky.

 

Nejlepší vína z ročníku plní ve vinařství také do polovičních lahví o obsahu 0,375 l. "Ne každý zvládne vypít celou velkou lahev sám. Menší lahve uvítají i některé restaurace, které chtějí naše vína nabídnout v co nejlepší kvalitě," tvrdí Martin Žůrek.

 

Kromě restaurací se můžete s produkty se značkou Spielberg setkat také v soukromých archivech vinařů, vinotékách, ale i některých velkoobchodech. "Snažíme se dělat vína pro každý den, cenově dostupná, lehká a svěží," dodává someliér.

 

Pro lahev si můžete rovněž dojet přímo do vinařství a po předchozí domluvě tam absolvovat řízenou degustaci. Kdo má hlubší zájem, ať požádá o exkurzi přímo na vinicích a prohlédne si, kde se víno rodí.

 

Tip autora

ALEŠ POKORNÝ
hlavní Someliér restaurace Monarch, řádný člen Asociace someliérů ČR

 

Zweilgetrebe Rosé, Pozdní sběr 2009

Z produkce vinařství Spielberg mě hodně zaujalo toto růžové zweigeltrebe. Vyznačuje se příjemnou vůní lesního ovoce a třešní, v chuti je svěží kyselinka s tóny malin a lesních jahod. Příjemné, lehké a osvěžující víno se velmi dobře hodí k lososovitým rybám nebo ovocným salátům.

 

Zdroj: www.ihned.cz

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: Aleš Pokorný
23.06.2010 - 08:17:04



Diskuze k článku
Jméno*
Text*
Kontrola*: 6 plus 10 je
 

VÍNO
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

22.01.2009 - Hotels.com: Pokles cen v hotelech o 3 procenta

Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

26.12.2009 - Víno - otázky a odpovědi

Při jaké teplotě skladovat víno?   Co je to fortifikované víno?   ...

28.01.2009 - Život je krásný

Rialto není jen slavný most v Benátkách, ale i prvotřídní ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.