Růžové víno není jen módní vlna. Těší se stále větší oblibě Čechů a podle odhadu vinařů jeho loňská tuzemská produkce vzrostla zhruba o třetinu.
Všechna růžová vína mají jedno společné, a tím je postup výroby. Vyrábí se výhradně z modrých odrůd révy vínné. Hrozny se sklidí, odstopkují, bobule se pomelou a pak se po několik hodin nechají ležet spolu s vyteklou šťávou. Většina modrých odrůd totiž obsahuje červené barvivo pouze ve slupkách, a tak pokud bychom hrozny ihned lisovali, tekla by čirá šťáva, tak jako u hroznů bílých. Vzniklé víno se v tomto případě nazývá klaret.
Vinař musí přesně odhadnout dobu, kdy začít s lisováním hroznů, protože s barvivem se také uvolňuje nepříjemný tanin - tříslovina, která by u růžového vína nebyla příjemná.
Jak vypadá moravské rosé? Podmínky pro pěstování modrých odrůd nejsou u nás úplně ideální, tento nedostatek lze ovšem obrátit ve výhodu: tou je perfektní surovina pro výrobu růžových vín. Na růžová vína totiž nepotřebujeme tolik vyzrálé hrozny.
Díky nepřeberné paletě odrůd, které lze využít pro výrobu růžových vín, lze jen těžko určit přesný styl. Několik společných znaků však u moravských rosé najdeme. Dobré růžové by mělo být svěží, lehké, příjemně ovocné s nepříliš agresivní, ale osvěžující kyselinkou. Někteří vinaři nechávají růžová prokvasit do sucha, ta se pak dobře hodí k lososovitým rybám, drůbeži a zeleninovým salátům. Naopak vína s vyšším zbytkovým cukrem příjemně doplní ovocné dezerty a saláty. Společným znakem našich růžovek je poměrně "krátký život. Po dvou letech od sklizně se vytrácí mladost a hravost vína a ustupuje kyselina.
Ne všude je ovšem růžové víno vnímáno jen jako lehký osvěžující nápoj. Třeba na jihu Francie v oblasti Bandol produkují těžká, tělnatá a alkoholická vína, která mohou i několik let stárnout. Stejně tak v Provence najdeme plná, těžká růžová. Tento styl je ovlivněn vysokými teplotami, a tím i vyšší zralostí hroznů a menší tvorbou kyselin. Pokud ale máte rádi grilovaného lososa nebo jinou tučnější rybu, jsou vína z jihu Francie ideálním doplňkem.
Ještě o trochu větším extrémem proti našim rosé jsou vína z Nového světa, zejména z Kalifornie, Chile nebo Argentiny. Jsou hodně zahuštěná, plná, koncentrovaná. Přestože mají i ovocné tóny, jež připomínají spíše kompotované ovoce, působí často poněkud utahaným dojmem. Nejsou to ovšem vína špatná, jen jejich styl je pro českého konzumenta hůře pochopitelný.
Jak rosé podávat? Nabízí nám možnost dvojího servisu. Tím prvním je přistupovat k vínu jako k bílému, tedy vychladit na nějakých sedm stupňů a servírovat jako osvěžující šťavnaté víno. Druhou možností je podávání při vyšší teplotě, někde kolem dvanácti až čtrnácti stupňů. Víno se pak tváří jako červené - vystoupí z něj třísloviny a větší ovocnost.
S růžovými šumivými víny se příjemně snoubí mořské plody, krevety, ústřice a jiné mořské dobroty.
Tip autora
ALEŠ POKORNÝ
hlavní Someliér restaurace Monarch, řádný člen Asociace someliérů ČR
Rulandské modré rosé, p. s. 2008
Toto víno se vyznačuje příjemnou vůní lesního ovoce, v chuti je hebké, svěží s příjemně malinovým závěrem. Dobře se snoubí s drůbeží, lososovitými rybami a ovocnými dezerty.
Cena: 295 Kč
Svatovavřinecké rosé, p. s. 2009
Intenzivní vůně sladkého lesního ovoce, v chuti nasládlé, malinové, v koncovnce ucítíte třešňový kompot. Toto růžové se skvěle hodí k dezertům a ovocným salátům.
Cena: 139 Kč
Bandol rosé 2005
Elegantní vůně ibišku, citrusů, zejména červeného grapefruitu, v chuti plné, tělnaté s dlouhou dochutí. Nejlépe si ho vychutnáte s drůbežím masem, tučnějšími rybami, mořskými plody a jehněčím.
Cena: 585 Kč
Avaniel rosado 2008
Svěží, příjemně ovocné španělské suché víno s vůní malin a jahod a šťavnatou kyselinkou. Pije se jako aperitiv nebo k letním zeleninovým salátům, sýrům s bílou plísní a drůbeži.
Cena: 175 Kč
Zdroj: www.ihned.cz
Autor: Aleš Pokorný
07.07.2010 - 16:02:42
Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...
Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...
Při jaké teplotě skladovat víno? Co je to fortifikované víno? ...