GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 23.04.2024, svátek má Vojtěch
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » VÍNO

Výstřelky v názvech vín procvičí i mozkové buňky


ilustracni fotoChcete popíjet v Teorii chaosu? Nebo snad raději propůjčit chuťové pohárky Poučenému odhadu? Řeč je pochopitelně o vínech, a to hlavně o nové řadě těch podivně pojmenovaných, které kromě chuťových zaměstnávají i mozkové buňky. Napsala o nich agentura AP.

 

"Dost věřím ve hru asociací," říká Jerry Prial, který se rozhodl své víno pojmenovat Smilstvo. "Když ho lidé vidí, začnou se usmívat nebo smát, a to je něco, co jsme chtěli."


Společnost Gerard Wine Co. se sídlem v americkém New Hampshire založil poté, co po 30 letech odešel z pivovarnictví. Vína dováží z Chile a název vybral jako protiklad k "záhadné a strach nahánějící atmosféře panující ve světě vín". "Snažím se probojovat se tou změtí, těmi tisícovkami různých vín všude kolem," říká Prial.


Na rozdíl od kdysi populárních vín, která si do názvů propůjčovala názvy zvířat, dnešní název a hádanka v jednom vyústí spíše v "aha!" než v "oh"- jak roztomilé.


Příkladem je Teorie chaosu, směs odrůdy zinfandel z vinařství Brown Estate Vineyards v kalifornském údolí Napa.


"Koncept v kostce je něco, co vidíme na vinici," říká Coral Brownová, manažerka značky vinařství založeného jejími rodiči, které teď provozuje se svými dvěma sourozenci. "Jde vlastně o to, jak objevit řád ve zdánlivě nahodilých věcech."

 
Víno je směsí odrůdy cabernet sauvignon, krále mezi hrozny, a zinfandel, kterou Brownová nazývá "dvorním šaškem". Jsou to protiklady, které se ale navzájem doplňují. "To víno má u lidí úspěch. Pochopitelně, že mezi jeho velkými fanoušky jsou meteorologové a ekonomové. Kdokoli, kdo doopravdy sleduje nepředvídatelnou povahu věcí."


Poučený odhad, který vyrobilo malé vinařství Roots Run Deep (Kořeny rostou hluboko) ve stejném údolí, je rovněž pojmenováno podle způsobu jeho výroby.

 

V láhvi vína, upozorňuje majitel a výkonný ředitel Mark Albrecht, kulminuje řada rozhodnutí: kde zasadit, jak pěstovat, kdy česat, jak nechat zrát a kde.


"Výroba vína je skutečně poučený odhad. Není dobrý, ani špatný," říká Albrecht. S odkazem na "poučenou" část výroby vína, tedy vědu, na které staví úsudky vinařů, nesou viněty také nákresy některých chemických vzorců typických pro výrobu vín, což se setkalo s neobyčejně vřelým přijetím.

 

"Vždycky jsem značku považoval za úžasnou, ale nikdy mě nenapadlo, jakou vášeň budou mít lidé pro ten obal," řekl.
Sledovat, s čím vinaři zase přijdou příště, je vždy zajímavé, řekl Wilfred Wong, správce sklepů v kalifornském maloobchodě Beverages & More.

 

"Některým to chvíli fakt jde a pak je najednou provází nezdar a někteří rostou a jsou dál," poznamenává. "Nikdy nevíte, co se chytne. Je to jako házet špagety na zeď."

 

V současnosti je jednou z nejdůležitějších součástí láhve její cenovka, podotkl také. Spotřebitelé slyší na cenu.
Takže kolik peněz může být v názvu?


Vinaři souhlasí, že pokud obsah sklenice nestojí za moc, tak asi příliš ne.


"Smilstvo je skvělé jméno. Ale trik je v tom, aby si ho koupili i podruhé," říká Prial. "Pokud je v láhvi dobré víno, tak to udělají."

 

 

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: ČTK
13.07.2010 - 13:56:16



Diskuze k článku
Jméno*
Text*
Kontrola*: 3 plus 9 je
 

VÍNO
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

22.01.2009 - Hotels.com: Pokles cen v hotelech o 3 procenta

Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

26.12.2009 - Víno - otázky a odpovědi

Při jaké teplotě skladovat víno?   Co je to fortifikované víno?   ...

28.01.2009 - Život je krásný

Rialto není jen slavný most v Benátkách, ale i prvotřídní ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.