GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 18.07.2019, svátek má Drahomíra
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » VÍNO

Nové Vinařství vstává z popela prodejem speciálního vína

 

Ing. Marek SpalekProgresivní Nové Vinařství chce jeho majitel po požáru znovu postavit do vinobraní. Pomáhají i zákazníci.

 

Místo toho, aby se jako ostatní čeští a moravští vinaři staral o počasí a postřik proti plísním, měl šéf Nového Vinařství Marek Špalek jiný program. Obíhal policii, pojišťovnu a řešil obnovu svého podniku, který kompletně lehl popelem po požáru letos v květnu.


"Zbyly nám oči pro pláč, ale také to nejcennější, co jsme měli, vinohrady a lidé a jejich schopnosti. Budova, technologie a zásoby jsou naštěstí nahraditelné," řekl HN ředitel Nového Vinařství Marek Špalek.


Vinařství tak zbylo jenom pár tanků z vínem, které byly umístěné v podzemí objektu. Víno přežilo, takže je Špalkovi zaměstnanci mohli nalahvovat a poslat na trh. Nabídka je ale kvůli požáru výrazně omezená. "Na trh jsme se vrátili za měsíc, nechtěl jsem ztratit kontakt. Půjčili jsme si lahvovací mobilní linku na kamionu z Rakouska," dodává Špalek.


Vinařství se nyní obnovuje. Nová budova má být hotová ještě před letošním vinobraním a podle Špalka bude "určitě méně hořlavá". Zemědělský koncern Agro Měřín, který je majitelem Nového Vinařství, se rozhodl pro rychlé znovupostavení provozní budovy. Náklady budou činit přibližně čtyřicet milionů korun, společnost je pokryje z pojistného plnění. "Předpokládáme, že pojišťovna nám pomůže obnovit budovu a technologie v plné výši z pojistky," říká šéf Nového Vinařství.


Plnění ze strany pojišťovny ale zatím nepřichází, policie a hasiči totiž ještě neukončili vyšetřování. Protože však budova začala hořet v místech, kde není elektroinstalace ani nic hořlavého, je pravděpodobné, že vinařství někdo zapálil úmyslně.


Špalek ovšem přišel na originální způsob, jak přijít rychle k hotovosti. "Zažili jsme měsíční velmi drastický výpadek v tržbách, protože jsme neprodali ani láhev. Tak mne napadlo, že když nemáme dost vína na skladě, musíme prodávat to, co teprve vyrobíme," popisuje Špalek svůj nápad. Vinařství tak prodává bílé "Cuvée Fénix", které je směsí devíti bílých odrůd a pěti "blanc de noir", tedy bílých vín z modrých a červených hroznů. Jde o všechny odrůdy, které se na vinicích Nového Vinařství pěstují.


Cuvée má úspěch. "Prodalo se už přes pět tisíc lahví a v tržbách se blížíme milionu korun. Je vidět, že naši hru pochopila spousta lidí. Dvacet největších odběratelů bude natrvalo uvedeno v novém Novém Vinařství jako ti, kteří na obnovu přispěli nejvíce," dodává šéf Nového Vinařství.

 

Zdroj: www.ihned.cz

 

 

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: Ondřej Malý
22.07.2010 - 09:09:07



Diskuze k článku
Jméno*
Text*
Kontrola*: 4 plus 1 je
 

VÍNO
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

27.05.2009 - Tip na víkend: Prague Food Festival

Přestavte si, že sedíte v rozkvetlém parku, na jedné straně ...

04.08.2010 - Nejlepší bary v Česku

Bugsys Bar zařadil časopis Newsweek mezi dvacet nejlepších barů světa. ...

04.06.2009 - DAŇOVÉ ŘÍZENÍ - Obrana proti daňové kontrole

Při sporech s finančním úřadem vám potřebné argumenty dodají judikáty.

02.07.2009 - Karlovy Vary - Thriller na kolonádě

Krize tvrdě dopadla na západočeské lázně. Jezdí do nich o ...

08.04.2010 - Stát zakázal prodej lihovin ve více než šestilitrovém balení

Vlastní kolek musejí mít nyní také malé "placatice", které dosud ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2019 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.