GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 25.04.2024, svátek má Marek
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » VÍNO

Víno z Česka? Nemusíme se za nic stydět

 

ilustracni fotoOdpovědět na otázku, zda jsou vína z Česka konkurenceschopná vůči vínům ze zahraničí, není lehké. Určitě jsou na vysoké úrovni, vyhrávají nebo získávají medaile na tuzemských, a co je ještě důležitější, i na zahraničních soutěžích vín.


Naši vinaři vyjeli konečně za poznáním do zahraničí. Zjistili, jaké jsou moderní způsoby pěstování révy, zpracování hroznů a výroby vína a vyvodili z toho důsledky. Dali si práci s rozborem půdy ve vinohradech, který je nezbytný pro výběr vhodných odrůd, zmodernizovali výrobu a někteří dokonce postavili nová, krásná a moderní vinařství.


Hlavně ale začali naslouchat lidem, kteří jejich víno prodávají, ať již jsou to obchodníci, someliéři nebo konzumenti. Už nemají názor, že "takhle víno dělal můj otec, jeho otec a otec jeho otce, takže musí být dobré a jestli vám nechutná, pak tomu nerozumíte".


Toto je ale jen jedna skupina našich vinařů, kteří se s vínem mazlí. Právě jejich vína dokážou ustát zahraniční konkurenci, i když nebudou patřit k těm nejlevnějším na trhu.


A pak je druhá skupina. Pěstování hroznů a výroba vína je pro ně jen obchod. Může jít o malovýrobce, kteří stále ještě vyrábějí "vína pro Pražáky". Těm ještě nedošlo, že mnozí jejich klienti jsou vzdělaní, za vínem cestují a ochutnávají jej při každé příležitosti. Ale jsou to i někteří velkovýrobci, kterým jde hlavně o cenu. Jenže z nekvalitních hroznů dobré víno neudělá ani Pánbůh, na řadu tak musí přijít blyštivá etiketa nebo láhev. Tahle vína ale nemají "duši".


Většina výrobců umí udělat víno, které je naprosto konkurenceschopné ve srovnání se zahraničím. Hlavně pro výrobu bílých a růžových vín máme ideální podmínky díky tomu, že se u nás střídají teplé dny a studené noci. To má pozitivní vliv na tvorbu aromatických látek a příjemně křupavé kyselinky v hroznu. A naše přírodně sladká vína patří k jedněm z nejlepších na světě.


Měli bychom být ale patrioti a pít naše vína, ať už jsou z Čech nebo z Moravy. Nebojme se sáhnout i po dražších. Vyplatí se to.

 

Zdroj: www.ihned.cz

 

 

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: Jakub Král
22.07.2010 - 09:37:28



Diskuze k článku
Jméno*
Text*
Kontrola*: 4 plus 3 je
 

VÍNO
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

22.01.2009 - Hotels.com: Pokles cen v hotelech o 3 procenta

Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

28.01.2009 - Život je krásný

Rialto není jen slavný most v Benátkách, ale i prvotřídní ...

26.12.2009 - Víno - otázky a odpovědi

Při jaké teplotě skladovat víno?   Co je to fortifikované víno?   ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.