GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 19.04.2024, svátek má Rostislav
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » VÍNO

Kde se vzal Tokaj? Maďarsko a Slovensko se zase přou o značku vína

Dodnes nebylo prokázáno podle čeho dostal slavný mok své jméno. První zákon o tokajském vínu vydal Uherský sněm za Rakouska-Uherska v roce 1908.

 

ilustracni foto

 

Letošní víno? Bídnou úrodu by mohla vynahradit mimořádná kvalitaVíno z Česka? Nemusíme se za nic stydětTagy
Tokaj, Maďarsko, SlovenskoBoj o právo na značku vína Tokaj mezi Slovenskem a Maďarskem pokračuje. A Slovensko si ho ještě zkomplikovalo. Ačkoliv Evropská komise oběma zemím značku zaregistrovala, Maďarsko ji teď za rozhodnutí zažalovalo. Považuje se za jediného nositele proslulé značky a žádá, aby komise zrušila slovenskou registraci označení v elektronické evidenci E-Bacchus. Důvodem je jiné označení oblasti, které slovenský parlament uzákonil.


Důvodem je změna názvu


V roce 2005 zapsala Evropská komise v elektronické evidenci slovenskou značku pod názvem Vinařská oblast Tokaj. Loni ale na návrh tehdejšího ministra zemědělství Stanislava Becíka (HZDS) prošel zákon, který název změnil na Tokajská vinařská oblast. Maďarsko proto považuje registraci za nezákonnou.


Spor se vyhrotil loni v červenci, kdy Maďarsko bez dohodnuté konzultace se Slovenskem změnilo název oblasti z Tokaji na Tokaj a požádalo eurokomisi o ochranu označení původu Tokaj. Komise návrh zveřejnila ve věstníku ačkoliv na jaře stejného roku podobný návrh Slovenska zamítla. Slovenští vinaři se zápisu dočkali letos v únoru a značku Tokaj mohou používat od června. Teď se ale jejich radost opět zkalila.


Problém nesouladu v evidenci znepokojil i současného šéfa resortu Zsolta Simona (Most-Híd). Ten připustil, že Slovensko může skutečně změnou názvu o právo užívat značku přijít.


„Nevím jak to mám označit. Je to jednoduše diletantismus mých předchůdců. Není to opravdu jedno jaké označení oblasti se uvádí. Musí to být jednoznačně Tokaj a ne Tokaji nebo Tokajská," prohlásil.


Hádají se celá léta


První spory mezi oběma zeměmi se začaly objevovat v šedesátých letech minulého století, kdy maďarská strana podala žalobu na slovenské výrobce. Žádala, aby nesměli vyvážet svůj produkt na tehdejší „západ" dnes do zemí Evropské unie. Strany se tehdy dohodly, že Maďaři od Slováků vykoupí ročně milion litrů tokajského a budou ho prodávat pod značkou Made in Hungary.


Dřímající spor se obnovil v roce 1989, kdy padly všechny dohody RVHP. Maďaři byli šikovnější a Slováky předběhli. Maďarsko si zaregistrovalo značku Tokaj v souvislosti s evropskými trhy. Následovala tvrdá propagace s hlavním mottem: tokajské víno = Maďarsko. V tomto duchu začali slovenští sousedé vyjednávat s Evropskou unií a měli zpočátku úspěch. Podle dostupných informací ale unii zamlčeli, že historicky daná a pěstitelsky stejná oblast je i na Slovensku.


Může za to Trianon?


Dodnes nebylo prokázáno podle čeho dostal slavný mok své jméno. Jedna verze tvrdí, že je to podle názvu maďarského vrchu Tokaji Hegy a pod ním ležícího města Tokaj, druhá zase oponuje, že se jmenuje po oblasti u slovenského Cejkova, které se říká - Tokajské vrchy.


Název tokaj vzniklo ze slovanského stokaj (soutok), což mnozí považují za potvrzení toho, že pravdu má Maďarsko. Město Tokaj se rozkládá na soutoku řeky Tisy a Bodrogu. První doklady o pěstování vína v této oblasti pocházejí z 11. století.


Slováci opět vytáhli do boje s Maďary: Fico nechá vinaře užívat název Tokaj


První zákon o tokajském vínu vydal Uherský sněm za Rakouska-Uherska v roce 1908, ale nikdy nebyla oblast přesně vymezena (v Maďarsku se rozkládá asi na pěti tisících hektarech, na Slovensku zhruba na 900 ha).


V tehdejším zákonu o zákazu falšování Tokajského jsou ale uvedeny i dnešní slovenské obce Malá Trňa či Viničky. Ačkoliv je tokajská oblast historicky daná rozdělila ji po vzniku Československa v roce 1918 Trianonská dohoda.


Dodnes jsou slovenští vinaři přesvědčeni, že kdyby hranice bývalého Československa byla o pár kilometrů severněji, nikdy by spor o světoznámou značku nevznikl.

 

Zdroj: www.ihned.cz

 

 

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: Renata Havranová
29.07.2010 - 06:51:56



Diskuze k článku
Jméno*
Text*
Kontrola*: 3 plus 6 je
 

VÍNO
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

22.01.2009 - Hotels.com: Pokles cen v hotelech o 3 procenta

Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

26.12.2009 - Víno - otázky a odpovědi

Při jaké teplotě skladovat víno?   Co je to fortifikované víno?   ...

05.06.2009 - Nově diskutované předpisy pro solária

V listopadu 2008 se otevřely brány veletržního areálu v Kolíně ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.