GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 19.08.2019, svátek má Ludvík
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » VÍNO

Valtické vinné trhy mají méně vzorků, přesto patří k největším

 

Valtické vinné trhyNa Valtických vinných trzích se letos představí 910 vzorků od 151 firem. To je zhruba o 40 vín méně než při loňské rekordní účasti. Akce patří k největším vinařským přehlídkám v zemi. Více než stovka degustátorů bude vína hodnotit od 12. do 15. dubna, řekl ČTK jeden z organizátorů Jan Otáhal. Dvoudenní Valtické vinné trhy letos začínají 7. května.
    Stejně jako loni a předloni budou i letos uděleny dva tituly šampiona, zvlášť pro bílá vína a zvlášť pro vína červená a růžová. K tomuto rozhodnutí dospěli organizátoři proto, že obliba červených i růžových vín v Česku stále stoupá. Zvyšuje se také zastoupení modrých odrůd v nových výsadbách, které nyní tvoří až 50 procent.


    Tak jako v minulých letech i letos převažují v soutěži vína z loňské sklizně. Z 910 je jich 658 ročníku 2009. Většina vzorků pochází z Moravy, ze zahraničích mají největší zastoupení vína rakouská a slovenská, jejichž počet v posledních letech roste. V soutěži se objeví i vína ze Španělska, jižní Afriky nebo Nového Zélandu.


    Loni získal titul šampiona bílých vín Tramín červený z Moravína Valtice, za nejlepší červené víno komise degustátorů označila Rulandské modré od firmy Patria Kobylí.


    Na konci 90. let zaujímaly vinice v Česku zhruba 11.500 hektarů. Loni už ale kolem 19.000 hektarů, z nichž většina patří do vinařské oblasti Morava. Domácí produkce vína tak po dozrání nových vinic vzroste ze současných 570.000 hektolitrů ročně během několika let až na 700.000 až 800.000 hektolitrů.


    Spotřeba vína v Česku v posledních letech stoupá. V roce 1993 byla průměrně 12 litrů na osobu ročně, nyní se pohybuje kolem 17 litrů. I tak ale Česko zaostává za Evropou, kde se průměr pohybuje od 25 do 32 litrů.

 

 

 

reklama:

 

Hlavní strana   Články od nejnovějšího   Aktuálně   Alkoholické nápoje   Pivo   Víno   Nealkoholické nápoje

 

Káva/Čaj  

Potraviny/Kuchyně  

Technologie/Zařízení   

Hotel/Wellness/Spa  

Restaurace/Inspirace  

Podnikání/Užitečné 

 

 

Akční nabídky

Nové výrobky

Publikace •

Recepty

Kalendář akcí

Inzerce •

Databáze dodavatelů Nápoják

                 

 

 

        

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: ČTK
06.04.2010 - 16:52:36



Diskuze k článku
Jméno*
Text*
Kontrola*: 1 plus 10 je
 

VÍNO
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

04.08.2010 - Nejlepší bary v Česku

Bugsys Bar zařadil časopis Newsweek mezi dvacet nejlepších barů světa. ...

04.06.2009 - DAŇOVÉ ŘÍZENÍ - Obrana proti daňové kontrole

Při sporech s finančním úřadem vám potřebné argumenty dodají judikáty.

08.04.2010 - Stát zakázal prodej lihovin ve více než šestilitrovém balení

Vlastní kolek musejí mít nyní také malé "placatice", které dosud ...

02.07.2009 - Karlovy Vary - Thriller na kolonádě

Krize tvrdě dopadla na západočeské lázně. Jezdí do nich o ...

18.06.2017 - První boutique hotel na Šumavě láká na delikatesy francouzského šéfkuchaře

Restaurace Nebespán v Kašperských Horách je synonymem špičkové zážitkové gastronomie ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2019 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.