GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 23.04.2024, svátek má Vojtěch
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » VÍNO

Nejlepší sommelierem světa je Angličan Gerard Basset

 

Nejlepší sommelierem světa je Angličan Gerard Basset Angličan Gerard Basset se stal tento týden v Chile nejlepším sommelierem světa. Ve finále soutěže porazil ve čtvrtek Francouze Davida Birauda a Švéda Paola Bassa. Informuje o tom dnes agentura AFP.


    Soutěž o nejlepšího znalce vín a dalších nápojů podle ní přinesla alespoň nějakou radost chilským vinařům, které krutě zasáhlo únorové zemětřesení. Přírodní katastrofa na konci února zničila podle odhadů 12,5 procenta letošní úrody chilského vína.


    Týdenního klání se zúčastnilo 51 sommelierů ze 48 zemí. "Fakt, že se Chile podařilo zorganizovat soutěž krátce po zemětřesení, dokazuje, že země se vzmáhá a je schopná dostát svým komerčním závazkům," uvedl René Merino, prezident Vinos de Chile. Tato komerční organizace sdružuje na 92 procent chilských vinařů.


    Únorové zemětřesení sice negativně ovlivní letošní produkci, nebude však prý mít dopad na export chilského vína. Chile je devátým největším světovým producentem vína a za Argentinou druhým největším na jihoamerickém kontinentu. V exportu vína je Chile páté na světě.


    Světová soutěž sommelierů se pořádá jednou za tři roky, poprvé se v tomto formátu uskutečnila v roce 1983. Předchozí klání vyhrál v roce 2007 Švéd Andreas Larsson.


    Během mistrovství sommelieři skládají písemnou zkoušku o znalostech vína a vinařství, destilátech, kávách a doutnících. Degustují poslepu, soutěží v otvírání lahví a dekantaci vína. Během finále mají doporučit páru potenciálních klientů vína tak, aby se snoubila se servírovanými pokrmy.


    Letošní vítěz Gerard Basset byl ve finále světové soutěže už v pěti předchozích ročnících. Sommelierské mistrovství je dlouhodobě doménou Evropanů. Jediným šampionem, který nepocházel z Evropy, byl v roce 1995 Japonec Šinja Tasaki.

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: ČTK
19.04.2010 - 14:01:58



Diskuze k článku
Jméno*
Text*
Kontrola*: 3 plus 1 je
 

VÍNO
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

22.01.2009 - Hotels.com: Pokles cen v hotelech o 3 procenta

Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

26.12.2009 - Víno - otázky a odpovědi

Při jaké teplotě skladovat víno?   Co je to fortifikované víno?   ...

28.01.2009 - Život je krásný

Rialto není jen slavný most v Benátkách, ale i prvotřídní ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.