GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 25.04.2024, svátek má Marek
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » VÍNO

Kvalitu a původ tuzemských vín lze ověřit na internetu 

Kvalitu a původ tuzemských vín lze ověřit na internetu  Konzumenti moravských a českých vín si mohou na internetu nově ověřit kvalitu a původ vín, která pijí. Podle ministerstva zemědělství jde o první podobný projekt ochrany spotřebitele v Evropské unii. Ministerstvo portály www.puvodvina.cz a www.zatridenivina.cz oficiálně představí 27. dubna na Dni vín z České republiky v rámci mezinárodního veletrhu Víno&Destiláty na pražském Výstavišti, informoval dnes úřad.

 


    Spotřebitel si na internetu může ověřit, zda informace na etiketě láhve, kterou koupil, skutečně kvalitou a původem souhlasí, tedy zda jde o víno certifikované Státní zemědělskou a potravinářskou inspekcí (SZPI) nebo zatříděné privátními subjekty, kterým ministerstvo zemědělství povolilo přiznávat označení VOC (vína originální certifikace). VOC je v Česku nový systém označování vína ne podle kvality hroznů při sklizni, ale podle místa původu. Vína v zemi zatím takto označují pouze vinaři ze Znojemska.

 


    Díky registru vinic může každý spotřebitel svůj zážitek z vína umocnit vědomím jistoty, že hrozny uvedené odrůdy pochází z míst, která jsou na etiketách uvedena, řekl ministr zemědělství Jakub Šebesta. Ochrana spotřebitele je pro nás velmi důležitá, a proto jsme tuto službu připravili, dodal.

 


    Spotřebitelé mohou vína na internetu vyhledávat podle ročníku, odrůdy, organizace, která jej certifikovala, výrobce či vinařské oblasti. Ať již se spotřebitel rozhodne dané víno ověřit podle jakýchkoli parametrů, výsledek by měl být vždy stejný a měl by potvrdit nebo vyvrátit původ a kvalitu příslušné lahve vína, uvedlo ministerstvo. Vyhledávat lze vína vyrobená v roce 2008 a mladší.

 


    Zatřídění vína vyrobeného z vinných hroznů vypěstovaných na území České republiky je definováno zákonem o vinohradnictví. Žádost o zatřídění vína musí před jeho uvedením do oběhu podat výrobce vždy na celou šarži vyrobeného vína. Před podáním žádosti o zatřídění vína výrobce požádá SZPI o odběr vzorků, smyslové hodnocení vína a uchování vzorku nápoje. Vzorky následně podrobí rozboru akreditovanou nebo pověřenou laboratoří.

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: ČTK
22.04.2010 - 22:27:48



Diskuze k článku
Jméno*
Text*
Kontrola*: 8 plus 5 je
 

VÍNO
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

22.01.2009 - Hotels.com: Pokles cen v hotelech o 3 procenta

Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

28.01.2009 - Život je krásný

Rialto není jen slavný most v Benátkách, ale i prvotřídní ...

26.12.2009 - Víno - otázky a odpovědi

Při jaké teplotě skladovat víno?   Co je to fortifikované víno?   ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.