Když jsme se naučili dělat příjemná ovocná a svěží přívlastková vína, rozhodli jsme se s bratrem, že bychom rádi zkusili vyrobit víno, které bude na mezinárodním poli úspěšné a které bude schopné ukázat, že i na Moravě se dají produkovat světová vína," přibližuje Stanislav Hrabal z Velkých Bílovic začátky jedné z chloub vinařství - řady Coteaux Peluic.
První část jména - Coteaux - znamená ve francouzštině svahy, stráně, zatímco Peluic je historický název obce Velké Bílovice, který se používal asi před šesti sty lety.
"Hlásíme se tím k vinařskému odkazu našich předků a těmto vínům věnuje celá naše rodina maximální možnou péči," říká bratr Miroslav.
Ve vinařství bratrů Hrabalových mají práci rozdělenou jednoduše. Stanislav se stará víc o obchod, propagaci a zastupování vinařství, kdežto Miroslav tráví většinu času ve sklepě a na vinici.
"Většina hroznů pochází z našich vinic a jen něco málo nakupujeme od stálých partnerů. Nejdůležitější je pro nás ale charakter vinice. Daná poloha, viniční trať, půda ve vinici, to vše dává celkový výraz vínu a ukazuje tak terroir jednotlivých parcel," vypráví s nadšením Miroslav.
Vína v pivovaru
Rodinné vinařství Hrabal najdete v největší vinařské obci u nás, ve Velkých Bílovicích. Když projíždíte ulicí směrem na Čejkovice a po cestě míjíte rodinné domky, ani vás nenapadne, že za jedním z nich se skrývá moderní vinařství, které si už zcela jistě vydobylo své místo na našem trhu.
Celá výroba je schována v zadní části dvora a skrze halu, která slouží pro příjem a prvotní zpracování hroznů, se dá projít rovnou do vinic. Tak jako u ostatních moderně hospodařících vinařů i zde najdete velké nerezové tanky, pneumatický lis na zpracování hroznů a celou řadu dalších moderních zařízení. Ne vždy tomu tak ovšem bývalo.
"Naše rodina nemá velkou vinařskou tradici, v minulosti vinařil jen otec Václav a my jsme se s bratrem rozhodli po uvolnění poměrů u nás výrobu vína obnovit," říká Stanislav Hrabal.
"Tak asi jako každý tenkrát jsme se hodně učili, zkoušeli a experimentovali. Také jsme za vínem cestovali a sbírali zkušenosti od našich kolegů v zahraničí. Spousta věcí se nám povedla a něco také ne, ale dnes jsme díky tomu schopni produkovat vína světové kvality," popisuje pro někoho možná až příliš troufale začátky rodinné firmy.
Vína se zpracovávají výhradně v dubových sudech z francouzského bednářství, ale občas se ještě sem tam najde i soudek z Maďarska. Dřevo dává jak bílým, tak červeným vínům plnost, posiluje jejich tělo a při správném použití vhodně doplní a rozšíří paletu chutí vína.
"Práce se sudy není vůbec jednoduchá a nějakou dobu nám trvalo, než jsme zjistili, která vína se dají dát do sudu a která je lepší spíš nechat v nerezových tancích. Když jsme zvládli tichá vína, řekli jsme si, že v našem sortimentu chybí alespoň jedno víno šumivé. Tak vznikl nápad založit první sektárnu v Bílovicích," vzpomíná Stanislav Hrabal.
Zdroj: www.ihned.cz
Hlavní strana | Články od nejnovějšího | Aktuálně | Alkoholické nápoje | Pivo | Víno | Nealkoholické nápoje |
Potraviny/Kuchyně | Hotel/Wellness/Spa |
Nové výrobky • | Recepty • |
Inzerce • |
Databáze dodavatelů • | Nápoják • |
Autor: Aleš Pokorný
20.01.2010 - 06:53:12
Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...
Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...
Při jaké teplotě skladovat víno? Co je to fortifikované víno? ...