GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 23.04.2024, svátek má Vojtěch
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » VÍNO

Sekty ze dna studny

 

Coteaux PeluicKdyž jsme se naučili dělat příjemná ovocná a svěží přívlastková vína, rozhodli jsme se s bratrem, že bychom rádi zkusili vyrobit víno, které bude na mezinárodním poli úspěšné a které bude schopné ukázat, že i na Moravě se dají produkovat světová vína," přibližuje Stanislav Hrabal z Velkých Bílovic začátky jedné z chloub vinařství - řady Coteaux Peluic.

První část jména - Coteaux - znamená ve francouzštině svahy, stráně, zatímco Peluic je historický název obce Velké Bílovice, který se používal asi před šesti sty lety.

"Hlásíme se tím k vinařskému odkazu našich předků a těmto vínům věnuje celá naše rodina maximální možnou péči," říká bratr Miroslav.

Ve vinařství bratrů Hrabalových mají práci rozdělenou jednoduše. Stanislav se stará víc o obchod, propagaci a zastupování vinařství, kdežto Miroslav tráví většinu času ve sklepě a na vinici.

"Většina hroznů pochází z našich vinic a jen něco málo nakupujeme od stálých partnerů. Nejdůležitější je pro nás ale charakter vinice. Daná poloha, viniční trať, půda ve vinici, to vše dává celkový výraz vínu a ukazuje tak terroir jednotlivých parcel," vypráví s nadšením Miroslav.

Vína v pivovaru

Rodinné vinařství Hrabal najdete v největší vinařské obci u nás, ve Velkých Bílovicích. Když projíždíte ulicí směrem na Čejkovice a po cestě míjíte rodinné domky, ani vás nenapadne, že za jedním z nich se skrývá moderní vinařství, které si už zcela jistě vydobylo své místo na našem trhu.

Celá výroba je schována v zadní části dvora a skrze halu, která slouží pro příjem a prvotní zpracování hroznů, se dá projít rovnou do vinic. Tak jako u ostatních moderně hospodařících vinařů i zde najdete velké nerezové tanky, pneumatický lis na zpracování hroznů a celou řadu dalších moderních zařízení. Ne vždy tomu tak ovšem bývalo.

"Naše rodina nemá velkou vinařskou tradici, v minulosti vinařil jen otec Václav a my jsme se s bratrem rozhodli po uvolnění poměrů u nás výrobu vína obnovit," říká Stanislav Hrabal.

"Tak asi jako každý tenkrát jsme se hodně učili, zkoušeli a experimentovali. Také jsme za vínem cestovali a sbírali zkušenosti od našich kolegů v zahraničí. Spousta věcí se nám povedla a něco také ne, ale dnes jsme díky tomu schopni produkovat vína světové kvality," popisuje pro někoho možná až příliš troufale začátky rodinné firmy.

Vína se zpracovávají výhradně v dubových sudech z francouzského bednářství, ale občas se ještě sem tam najde i soudek z Maďarska. Dřevo dává jak bílým, tak červeným vínům plnost, posiluje jejich tělo a při správném použití vhodně doplní a rozšíří paletu chutí vína.

"Práce se sudy není vůbec jednoduchá a nějakou dobu nám trvalo, než jsme zjistili, která vína se dají dát do sudu a která je lepší spíš nechat v nerezových tancích. Když jsme zvládli tichá vína, řekli jsme si, že v našem sortimentu chybí alespoň jedno víno šumivé. Tak vznikl nápad založit první sektárnu v Bílovicích," vzpomíná Stanislav Hrabal.


reklama:

Dnes vinařství produkuje každý rok několik stovek lahví velmi příjemného sektu z odrůd Ryzlink vlašský a Ryzlink rýnský. Musím přiznat, že považuji tento sekt za velmi zdařilý. Příjemné perlení a svěží vůně ryzlinků dávají tomuto šumivému vínu nezaměnitelné aroma a celkově působí víno velmi harmonicky.

Část produkce nechávají bratři Hrabalovi zrát na dně třicet metrů hluboké pískovcové studny v areálu bývalého pivovaru.

Díky velkému tlaku, hloubce a konstantní teplotě jsou tyto sekty dost odlišné od těch, které zrají ve sklepě. Perlení je jemnější, elegantnější a celkově se víno víc podobá šampaňským.

Proces ročního zrání tohoto sektu bývá vždy zakončen dnes už tradičním výlovem a ochutnávkou přímo v areálu pivovaru. Všechny lahve jsou podávány způsobem napoleonských důstojníků, tedy odseknutím jejich hrdla šavlí.

Snad poslední novinkou v sortimentu vinařství je "bratříček" už zmíněného sektu, který nese název Ave Hrabal a je vyroben z tradičních šampaňských odrůd Pinot Noir a Chardonnay.

Libo pomazánku?

"Nechceme usnout na vavřínech, a tak se neustále snažíme vymýšlet něco nového ať už ve výrobě vín nebo ve vinařství jako takovém. Víme, že musíme být nejen schopni prodat naše vína, ale také nabídnout možnost ochutnat a zažít atmosféru vinného sklípku. Za tímto účelem jsme vybudovali malý rodinný penzion, který je otevřený celoročně. Dále je možné ve vinařství po předchozí domluvě dohodnout řízenou degustaci nebo jen prohlídku sklepa a výroby," popisuje Stanislav Hrabal dnes už téměř povinnou "výbavu" úspěšného vinařství.

U Hrabalů můžete ochutnat nejen dobré víno, ale i vyhlášenou škvarkovou pomazánku paní Elišky, maminky Stanislava a Miroslava. Po prohlídce sklepa a ochutnávce všech vzorků vám přijde opravdu vhod.


Tip autora

ALEŠ POKORNÝ
hlavní Someliér restaurace monarch, řádný člen asociace someliérů ČR

CHARDONNAY 2006, Coteaux Peluic
Z produkce Rodinného vinařství Hrabal doporučuji především chardonnay 2006 z řady Coteaux Peluic. Je to jemné harmonické víno s ovocno-máslovou vůní i chutí se zakončením delikátní vanilky. Doporučuji otevřít nejméně dvě hodiny před konzumací. Víno má potenciál dlouhodobého zrání na lahvi nejméně do roku 2018. Na webu vinařství láhev koupíte za 449 korun.

 

 

Zdroj: www.ihned.cz

 

reklama:

 

Hlavní strana   Články od nejnovějšího   Aktuálně   Alkoholické nápoje   Pivo   Víno   Nealkoholické nápoje

 

Káva/Čaj  

Potraviny/Kuchyně  

Technologie/Zařízení   

Hotel/Wellness/Spa  

Restaurace/Inspirace  

Podnikání/Užitečné 

 

 

Akční nabídky

Nové výrobky

Publikace •

Recepty

Kalendář akcí

Inzerce •

Databáze dodavatelů Nápoják

                 

 

 

        

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: Aleš Pokorný
20.01.2010 - 06:53:12



Diskuze k článku
Jméno*
Text*
Kontrola*: 5 plus 9 je
 

VÍNO
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

22.01.2009 - Hotels.com: Pokles cen v hotelech o 3 procenta

Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

26.12.2009 - Víno - otázky a odpovědi

Při jaké teplotě skladovat víno?   Co je to fortifikované víno?   ...

28.01.2009 - Život je krásný

Rialto není jen slavný most v Benátkách, ale i prvotřídní ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.