GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 16.04.2024, svátek má Irena
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » VÍNO

Salon vín 2010 už má své vítěze

 

Salon vín 2010V Národním vinařském centru ve Valticích včera skončilo hodnocení jubilejního desátého ročníku Salonu vín České republiky. Salon vín je naší nejvyšší soutěží vín. Z odrůd letos nejvíce uspěly Rulandské šedé a Ryzlink vlašský a z ročníků rok 2008. Medailí Salon vín 2010 si může svá vína ozdobit 48 vinařů.

 

Cílem soutěže je vybrat 100 nejlepších moravských a českých vín, která se budou prezentovat v celoročně otevřené degustační expozici ve sklepních prostorách valtického zámku.


Salon vín České republiky je tradiční nejvyšší soutěží vín u nás. Podmínkou přihlášky vína do Salonu vín ČR je jeho úspěch na některé z nominačních soutěží (vybraných soutěží jednotlivých vinařských podoblastí ČR a nejprestižnějších celostátních soutěží vín).


Desátý ročník soutěže přinesl určité inovace. Vzorky se tentokrát hodnotily dvoukolově. Do druhého kola postoupilo 200 nejlepších vín. Z nich se následně vybrala stovka vín, která získala titul „Salon vín České republiky 2010“. „Novým užitečným nástrojem byl také speciální počítačový program vyvinutý Národním vinařským centrem, pomocí něhož degustátoři jednotlivé vzorky hodnotili,“ říká Marek Babisz, hlavní sommelier NVC.



Účast byla rekordní


Letos degustátoři vybírali z rekordních 520 vín z 96 vinařství. Nominovaný vinař může přímo do soutěže přihlásit pouze jedno víno, ostatní vína musejí nejprve uspět na některé z nominačních soutěží. Další zajímavostí je, že vzorky k hodnocení vybírá sommelier Národního vinařského centra přímo u vinaře ve sklepě namátkovým způsobem z láhví příslušné šarže vína.


Z bílých odrůd v letošním ročníku nejvíce uspěly Rulandské šedé a Ryzlink vlašský (po 9 vzorcích), Ryzlink rýnský (8 Salon vín 2010vzorků) a Rulandské bílé a Chardonnay (po 7 vzorcích). Z červených odrůd pak Zweigeltrebe (4 vzorky) a Rulandské modré, Svatovavřinecké, Cabernet Moravia a Cabernet Sauvignon (po 3 vzorcích). Celkem se do nového ročníku dostalo 30 odrůd révy vinné, dva sekty a 3 vína cuvée.


Z hlediska jakostních kategorií převažují pozdní sběry (51 vzorků) a výběry z hroznů (23 vzorků). V letošním roce se do expozice Salonu vín opět probojovala moravská zemská vína (3 vzorky).


Nejúspěšnějšími vinařskými firmami jsou v letošním ročníku Vinselekt Michlovský a.s. (15 vzorků), Vinné sklepy Valtice a.s. (8 vzorků), PATRIA Kobylí a.s. a MORAVÍNO s.r.o. (po 6 vzorcích); dále Vinařství U Kapličky s.r.o., Vinařství Kovacs s.r.o., vinařství Vladimíra Tetura, ZNOVÍN Znojmo a.s., Moravské vinařské závody Bzenec s.r.o. a Rodinné vinařství Košut s.r.o. (po 3 vzorcích). Z ročníků je nejvíce zastoupen ročník 2008 (71 vín) a ročník 2007 (24 vín).


Hodnocení letošního ročníku probíhalo v degustačním prostorách Národního vinařského centra. Vína se hodnotila s použitím špičkových degustačních sklenic „Grandezza“. Pomoc při servisu hodnocení tradičně zajišťovali studenti Vinařské školy z Valtic.


V loňském roce absolvovalo některý z degustačních programů v degustační expozici Salonu vín ČR ve Valticích přes jedenáct tisíc návštěvníků. Stávající ročník (2009) bude otevřen ještě do konce ledna. Během února se začne připravovat expozice nového ročníku 2010, kterou může veřejnost navštívit od 27. února 2010.

 

seznam vín Salon vín 2010

 

 

 

reklama:

 

Hlavní strana   Články od nejnovějšího   Aktuálně   Alkoholické nápoje   Pivo   Víno   Nealkoholické nápoje

 

Káva/Čaj  

Potraviny/Kuchyně  

Technologie/Zařízení   

Hotel/Wellness/Spa  

Restaurace/Inspirace  

Podnikání/Užitečné 

 

 

Akční nabídky

Nové výrobky

Publikace •

Recepty

Kalendář akcí

Inzerce •

Databáze dodavatelů Nápoják

                 

 

 

        

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: NVC, Omnimedia
20.01.2010 - 15:42:14



Diskuze k článku
Jméno*
Text*
Kontrola*: 1 plus 9 je
 

VÍNO
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

22.01.2009 - Hotels.com: Pokles cen v hotelech o 3 procenta

Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

26.12.2009 - Víno - otázky a odpovědi

Při jaké teplotě skladovat víno?   Co je to fortifikované víno?   ...

05.06.2009 - Nově diskutované předpisy pro solária

V listopadu 2008 se otevřely brány veletržního areálu v Kolíně ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.