Světoznámý mok s bublinkami z oblasti Champagne rozhodně není jen aperitivním vínem.
Když v létě 1904 v německých lázních Badenweiler umíral Anton Pavlovič Čechov, jeho poslední slova prý patřila šumivému vínu. »Umírám. Již dlouho jsem nepil šampaňské,« řekl prý poté, co mu přivolaný lékař podal sklenku tohoto nápoje. Vzápětí podle vyprávění své manželky Olgy s úsměvem na rtech skonal.
Lahodné šumivé víno se nicméně zpravidla pojí k méně smutným událostem. V průběhu let si vydobylo pozici jednoho z nejluxusnějších nápojů světa.
Jedině Champagne
I když se slova »šampaňské« často používá pro jakkékoliv perlivé víno, nejde o správné označení. Titul totiž ve skutečnosti patří jen těm vínům, která pocházejí z francouzského kraje Champagne-Ardenne.
»Jedinečnost místa nemůžete nahradit. Na víno působí unikátní souhra klimatických podmínek a neodmyslitelný podíl na něm má i křídové podloží, které se téměř nikde jinde nenachází,« osvětluje Matouš Ballik, someliér společnosti Lesa.
I z tohoto důvodu je s jinými šumivými víny téměř neporovnatelné. »Pít pravé šampaňské je jako jezdit v lamborghini místo trabantu,« říká Ballik.
Lidé v Česku mají podle něj o šampaňském značně zkreslenou představu. To pravé se v našich končinách zpravidla prodává spíše do gastronomických zařízení, zatímco jednotlivci je příliš nekupují. Přesto jsme prý udělali velký pokrok. A to zvláště v tom, co se k nám dováží.
»Na našem trhu se zprvu objevovaly jen velké značky, například Moët & Chandon či Veuve Clicquot Ponsardin. Ale dnes se k nám již dostávají i vína malých vinařů, a tak je možné vybírat,« pochvaluje si Ballik.
Kouzlo směsí
Šampaňské existuje pouze v bílé či růžové formě, pokud se setkáte s červeným šumivým vínem, půjde nejspíš o italské Brachetto či australský Shiraz.
Vyrábět se může výhradně z odrůd Pinot Noir, tedy rulandského modrého, Pinot Meunier, mlynářského rulandského, a z bílých hroznů Chardonnay.
U vína se ale většinou nesetkáte s klasicmým označením odrůdy. Na vinětě můžete najít označení Blanc de Blancs (bílé z bílých), které značí, že jde o nápoj vyrobený stoprocentně z odrůdy Chardonnay. Blanc de Noirs (bílé z černých) označuje víno vyrobené pouze z odrůdy Pinot Noir a/nebo Pinot Meunier. A konečně láhve nadepsané Cépage Meunier obsahují nápoj vyrobený ze stoprocentního Pinot Meunier.
V prodeji se dále rozlišují vína z Champagne označená vintage (ročníková) a non-vintage (neročníková), která nejsou příliš vhodná k archivaci. Jde totiž o vína, která se mísí z různých ročníků, odrůd, a dokonce i vinic. A »věkový rozdíl« mezi jednotlivými složkami může činit až deset let.
Hledáte-li kvalitní nápoj určený k archivaci, zvolte raději ročníkové víno. I v tomto případě dochází k mísení odrůd, podmínkou ale je, že musejí být ze stejného roku. »Čím jsou vína starší, tím jsou bublinky jemnější,« popisuje odbornice domu Veuve Clicquot Ponsardin Floriane Eznacková.
Řeholníkův omyl
Šumivá vína vznikají sekundárním kvašením vína v láhvi, při němž vznikne oxid uhličitý. Než se tuto chemickou reakci podařilo vědecky vysvětlit, trvalo to několik století.
Výskyt bublinek ve víně zaznamenali již ve starověku Řekové i Římané, přikládaly jej ale nadpřirozeným silám. Později se ujal názor, že bublinky souvisejí s fázemi měsíce či s dobrými a zlými duchy. Ještě ve středověku byly bublinky vnímány spíše jako »kaz« než přednost.
I v oblasti Champagne dumali nad tím, jak jejich vzniku předejím. Víno se tu sice prokazatelně pěstovalo již v roce 79 našeho letopočtu, prvopočátky šampaňského jsou ale spjaty až s benediktínským mnichem jménem Dom Perignon, který žil v letech 1638 až 1715.
Zdroj: www.ihned.cz
Hlavní strana | Články od nejnovějšího | Aktuálně | Alkoholické nápoje | Pivo | Víno | Nealkoholické nápoje |
Potraviny/Kuchyně | Hotel/Wellness/Spa |
Autor: Zuzana Panczaková
26.12.2009 - 10:27:22
Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...
Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...
Při jaké teplotě skladovat víno? Co je to fortifikované víno? ...