GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 25.04.2024, svátek má Marek
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » VÍNO

Víno, které miluje slunce

 

vinice One three hill v jižní Austrálii - ilustrační fotoJedna z velmi módních odrůd, kterou lze najít snad ve všech teplejších vinařských regionech. O stáří odrůdy svědčí už její název dodnes používaný v anglicky mluvících zemích: je odvozen od íránského města Širazu, kde se začala pěstovat už v roce
600 před Kristem. Syrah není příliš náročný na půdu, ale má rád slunce. Ta nejlepší vína pochází z vinohradů, které jsou celodenně spalovány slunečním žárem a tam, kde by spousta jiných nepřežila, je syrah jako doma.



Sláva Châteauneuf-du-Pape



Jedna z dalších teorií vzniku této odrůdy tvrdí, že původně se odrůda nazývala Hermitage a místem jejího zrodu je stejnojmenná oblast na severu řeky Rhôny. Francouzští vinaři dovedli tuto odrůdu k dokonalosti, a tak se na řece Rhôně dnes rodí jedny z nejlepších syrahů na světě. Sever této části Francie zpracovává obvykle syrah samotný, kdežto jižní část užívá této odrůdy více ve směsi s ostatními odrůdami. Vždyť kdo by dnes díky písni Michala Tučného neznal věhlasné Châteauneuf-du-Pape. V této oblasti je to dokonce jedna z nejdůležitějších odrůd pro směs věhlasného vína.

Nejen u nás, ale i v celé řadě jiných zemí si toto víno získalo velkou oblibu díky příjemné kořenitosti a hřejivosti spolu s ovocností, kterou obvykle Châteauneuf-du-Pape nabízí. Ovšem i zde platí, že ne všechna vína jsou dobrá, a tak je nutné pečlivě vybírat. Vína z této oblasti lze koupit za několik desítek korun, ale také za několik tisíc. Kvalita bude v tomto případě většinou odpovídat ceně.



Kalifornská vanilka



Další nadprůměrně teplou oblastí pro syrah, v tomto případě shiraz, je slunná Kalifornie. Místní vína určitě obstojí ve srovnání s těmi evropskými a někdy je i předčí jak kvalitou, tak cenou. Obvykle se zde shiraz zpracovává samostatně a vína jsou takzvaně odrůdově čistá. Občas ale některý vinař zaexperimentuje po evropském vzoru, a tak se lze setkat se shirazem spolu s cabernetem sauvignon nebo odrůdou Grenache. Díky vysoké vyzrálosti hroznů dosahují vína výrazné plnosti, kořenitosti a také vyššího obsahu alkoholu. Oblíbené je také zrání v nových dubových sudech, které dává vínům z Kalifornie lehký nádech vanilky a někdy příjemně marmeládové zakončení chuti.



Hobliny od protinožců



Při popisu této odrůdy snad nelze opomenout Austrálii. Syrah je zde jednou z nejpěstovanějších modrých odrůd, v suchém a teplém klimatu se jí dobře daří. Kvůli nepříliš přísným vinařským zákonům ovšem také Australané objevili celou řadu technologií zpracování vína, která se someliérům a vinařským nadšencům příliš nelíbí. Jmenujme snad alespoň užití dřevěných hoblin namísto celých sudů. Tato technologie sice výrazně snižuje výslednou cenu vína, ale chuť je velmi odlišná od chuti vín, která zrála v klasickém dubovém sudu. Syrah z Austrálie může být velmi hřejivý až přátelský, ve vůni kořeněný a občas v chuti poněkud zemitější, s tóny rašeliny a surové kůže.

Vína z odrůdy Syrah obvykle potřebují dozrát v lahvi a není nutné je pít příliš mladá. Zráním se ve víně příjemně zakulatí tříslovina a počáteční štiplavá kořenitost se pomalu změní v příjemné ovocné tóny. Pokud ale nechcete několik let čekat, pak můžete třeba zkusit ochutnat růžová vína této odrůdy. Obvykle jsou příjemně ovocná, nepříliš kyselá a díky vyzrálosti hroznů poněkud těžší. Velmi dobře se hodí k tučnějším rybám, jako je losos nebo úhoř, ale také k jemnějším úpravám jehněčího. Červené syrahy se příjemně snoubí s tmavým masem, zvěřinou nebo pikantnějšími uzeninami.


reklama:

Tip autora
Aleš Pokorný, hlavní Someliér restaurace Monarch, řádný člen asociace someliérů ČR

Milara Spring
Shiraz / cabernet 2006

Toto australské víno nabízí příjemnou ovocnou vůni, v chuti je plné a hřejivé s jemnou kořenitostí. Hodí se k tmavým masům a tučnějším uzeninám.
Cena: 255 Kč

Château de Vaudieu
Châteauneuf-du-Pape

Vůně koření a čerstvého pepře, v chuti plné, lehce svíravé s příjemně dlouhým závěrem.
Cena: 755 Kč

Angoves
Long Row Shiraz 2006

Vůně koření a tabáku, v chuti hebké, plné s lehce kouřovou koncovkou. Toto australské víno se dobře snoubí se zvěřinou.
Cena: 285 Kč

Craggy Range
Syrah 2006

Svěží ovocná vůně, v chuti nádech rašeliny, příjemně svíravá tříslovina. Novozélandské víno ladí se zvěřinou a sýry s bílou plísní.
Cena: 895 Kč

 

 

 

 

Zdroj: www.ihned.cz

 

reklama:

 

Hlavní strana   Články od nejnovějšího   Aktuálně   Alkoholické nápoje   Pivo   Víno   Nealkoholické nápoje

 

Káva/Čaj  

Potraviny/Kuchyně  

Technologie/Zařízení   

Hotel/Wellness/Spa  

Restaurace/Inspirace  

Podnikání/Užitečné 

 

 

Akční nabídky

Nové výrobky

Publikace •

Recepty

Kalendář akcí

Inzerce •

Databáze dodavatelů Nápoják

                 

 

 

        

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: Aleš Pokorný
28.01.2010 - 10:21:16



Diskuze k článku
Jméno*
Text*
Kontrola*: 8 plus 4 je
 

VÍNO
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

22.01.2009 - Hotels.com: Pokles cen v hotelech o 3 procenta

Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

28.01.2009 - Život je krásný

Rialto není jen slavný most v Benátkách, ale i prvotřídní ...

26.12.2009 - Víno - otázky a odpovědi

Při jaké teplotě skladovat víno?   Co je to fortifikované víno?   ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.