GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 29.03.2024, svátek má Taťána
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » VÍNO

Sekty s 24karátovým zlatem v láhvi


Moravská vína srovnatelná kvalitou s těmi z francouzské Champagne? Ještě před pár lety by šlo o utopii. Dnes ale stačí zajet do malebné obce Kobylí nedaleko Velkých Pavlovic. V oblasti, jíž Moraváci říkají Modré hory, najdete vinařství, které za svůj sekt dostalo v roce 2008 zlatou medaili na výstavě Svátky jara v Paříži.

 

 

ilustrační foto



Firma, kterou v roce 1990 založil Jan Petrák, se původně zabývala projektováním pro vinaře. Později přibylo filtrování a lahvování. Dlouholeté zkušenosti z Moravských vinařských závodů Mikulov ale nakonec přece jen Jan Petrák zúročil ve víně. Rozhodl se totiž vyrazit do kraje šumivých vín - francouzské Champagne - a nabrat zde zkušenosti k výrobě sektů.



Prvním, ještě ne úplně "šumivým" úspěchem bylo v roce 1996 zkonstruování mobilní lahvovací linky pro vinaře, pro kterou získal inspiraci právě v Champagni. Mnozí vinaři znali dnes už zesnulého Jana Petráka jako zdatného pomocníka, který k nim jezdil se svou lahvovací linkou, stejně jako s dalšími moderními pomocníky.



Chladno přináší kyselinky



Po dvou letech vinařství získalo zastoupení šampaňského vinařského institutu v Epernay a díky zkušenostem a informacím od svých francouzských kolegů začalo produkovat vyhlášené sekty. Výhodou byla i poloha Kobylí: obec leží přibližně ve stejné zeměpisné šířce jako francouzská Champagne a díky chladnějšímu klimatu má i ideální podmínky pro tvorbu tolik důležitých kyselin ve víně.



Právě kyselinka je důležitým faktorem pro výrobu šumivého vína. Klasická metoda kvašení v lahvi je pro vinaře jedním z nejnáročnějších procesů. Nejprve se běžným způsobem vyrobí tiché víno, které by ovšem většinu z nás příliš neoslovilo - právě kvůli už zmíněným kyselinám.



Každá odrůda, kterou vinař plánuje použít pro výslednou směs šumivého vína, se zpracovává samostatně. Když je víno hotové, vytvoří vinař mícháním odrůd výslednou směs. Tu poté nalahvuje do sektových lahví. Víno se za pomoci sladkého moštu znova rozkvasí a uvnitř lahve opatřené korunkou započíná proces tvorby výsledných bublin. Cukr se kvašením mění na alkohol a oxid uhličitý. Protože je lahev uzavřena a bublinky nemají kam odcházet, vážou se přirozeně do vína a sekt je na světě.


reklama:



Sekty s duchem Moravy



Vinařství v Kobylí zvolilo poněkud odlišnou skladbu odrůd pro vyráběná vína než v Champagni, a tak se dnes může pochlubit celou řadou sektů, které vystihují charakter Moravy a jejích odrůd. V portfoliu tak najdeme například Pinot Gris, Neburské nebo Sekt Prestige, který je vyráběn z méně známé odrůdy Aurélius.



Jan Petrák se ale nespokojil jen s běžným šumivým vínem. Díky několika letům experimentů posunul klasický sekt o kousek dál. Podařilo se mu to, co nikomu před ním: vyrobil Sekt Gold, který obsahuje uvnitř lahve 24karátové zlatinky. Právě tento sekt byl oceněn na výstavě v Paříži. Obsahuje 12,5 procenta alkoholu a prodává se v průhledných lahvích. Další zajímavostí je šumivé víno vyrobené z modré odrůdy Pinot Noir, které má nádhernou červenou barvu a je velmi příjemně ovocné.



Propagátor šumivých vín pan Petrák si jako jeden z mála vinařů nenechal nic pro sebe, předával informace a dělil se o zkušenosti. Postupně tak přesvědčil některé další vinaře, aby se i oni pustili do výroby šumivých vín. Přestože si plánoval žít o dvacet let déle, aby vše stihl, opustil nečekaně tento svět o něco dříve a teď možná dohlíží na své kolegy odněkud shora.


Rodinná tradice pokračuje



Naštěstí pro konzumenty vína se rodinného podniku ujala jeho dcera Marcela Hříbalová a samotné výroby a péče o sklep jeho zeť. Vinařství se už věnuje i vnuk pana Petráka Tomáš. Kontinuita výroby tak zůstala zachována. Vinařství pod jejich vedením také prošlo modernizací. Jaké však budou sekty samotné, se teprve uvidí. Proces výroby totiž trvá řádově od několika měsíců až po několik let.



Vzhledem k tomu, že zeť pana Petráka Vladimír Hříbal trávil ve vinařství hodně času, a načerpal tak dostatek informací o všech postupech výroby, si snad značka sektů Jan Petrák zachová svou nezaměnitelnou podobu a chuť i nadále.



Petrákovi přímo v Kobylí provozují také malou vinotéku, která je vyznačena na všech turistických mapách a je součástí vinařské stezky Kobylí. Paní Petráková zde milovníkům vína ochotně poradí s výběrem nejen sektů z vlastní produkce, ale také vín od celé řady vinařů z Kobylí.



Tip autora


SEKT NEUBURGER

Toto víno se vyznačuje vůní citrusových plodů a kvasinek, v chuti elegantní perlení, příjemná až lehce rozinková chuť. Pít ho můžeme jako aperitiv, dobře se snoubí s mořskými plody, ústřicemi, zeleninovými saláty a kozími sýry. Cena: 295 Kč.

 

 

Zdroj: www.ihned.cz

 

 

reklama:

 

Hlavní strana   Články od nejnovějšího   Aktuálně   Alkoholické nápoje   Pivo   Víno   Nealkoholické nápoje

 

Káva/Čaj  

Potraviny/Kuchyně  

Technologie/Zařízení   

Hotel/Wellness/Spa  

Restaurace/Inspirace  

Podnikání/Užitečné 

 

 

Akční nabídky

Nové výrobky

Publikace •

Recepty

Kalendář akcí

Inzerce •

Databáze dodavatelů Nápoják

                 

 

 

        

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: Aleš Pokorný
03.02.2010 - 10:56:48



Diskuze k článku
Jméno*
Text*
Kontrola*: 5 plus 6 je
 

VÍNO
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

18.06.2010 - Španělský hotelový řetězec zbrojí v Česku na další expanzi

NH Hotels otevřel dva hotely v Praze a Olomouci, další ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

21.01.2010 - Speciální a neobvyklá piva české provenience

Přes určitý pokles v posledním roce stále platí, že Česká republika ...

12.11.2008 - Čaj

V jedné čínské legendě, Shen Nung, legendární čínský císař seděl ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.