GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 19.04.2024, svátek má Rostislav
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » VÍNO

Za tramíny do Tvrdonic


ilustrační fotoVinařství Čebav
Slovácká 711
Tvrdonice
tel.: 519 339 124
www.cebav.cz



Když se poprvé setkáte s majiteli vinařství Čebav v Tvrdonicích, hned je vám jasné, jak mají práci v jejich společném podniku rozdělenou. Jan Balga je velmi otevřený, přátelský a komunikativní, často ho potkáte na různých výstavách a prezentacích vinařství. Samozřejmě je i vinařem a stará se o vinice, ale jeho úkolem je hlavně pečovat o zákazníky, vozit jim vína a prezentovat firmu navenek.



Naopak Jan Čech je povahou spíš introvert, moc toho nenamluví a na první pohled na vás asi nebude působit moc přátelsky. V jádru je to ale dobrák, a když se rozpovídá nad sklenkou vína o vinaření a práci ve sklepě, je poznat, že ví, o čem mluví. Jeho úkolem je především péče o sklep a víno v něm. Pokud budete chtít znát detail o tom kterém víně nebo sudu, tak právě Jan Čech je osobou nejpovolanější.



Řetězce ne



Cesta vína vede od Čebavu ke konzumentům pouze přes restaurace, vinotéky a další malé obchůdky s vínem, kterých je nyní s nabídkou lahví z Čebavu ve dvanácti krajích včetně Prahy téměř třicet.



"Nechceme být nikde v řetězcích, děláme dobrá vína a nemáme jich tolik, abychom mohli prodávat po paletách. Jsme rádi v přímém kontaktu s našimi zákazníky, chceme s nimi mluvit o našich vínech, o tom, co lze vylepšit a co se povedlo. Tohle jde, jen pokud prodáváte do menších krámků. Většina našich zákazníků s námi spolupracuje delší dobu a my jsme za jejich důvěru rádi," vysvětluje Jan Balga.



O něco víc červených



Vinařství Čebav se specializuje na vína vyšší kvality, v portfoliu firmy lze ale najít i skvělá vína jakostní, určená pro běžnou denní spotřebu. Je pozoruhodné, že vinařství pěstuje a zpracovává více odrůd modrých než bílých, takže padesát pět procent produkce tvoří červená vína, zejména z odrůd Frankovka, Modrý portugal nebo Cabernet Sauvignon. Je mezi nimi i jedna naše typická a v současné době módní odrůda - Cabernet Moravia, který v dobrých ročnících zraje v nových dubových sudech.



Z bílých odrůd se v Čebavu velmi daří Chardonnay, Sauvignonu, ale i aromatickým odrůdám, jako je Tramín nebo Muškát moravský. Mezi další speciality patří výroba ledových a slámových vín, a to dokonce i z modrých odrůd.


reklama:



Vína z Čebavu se také dočkala ocenění na různých výstavách, například Sauvignon výběr z hroznů 2006 získal titul šampiona Valtických vinných trhů. Nejlépe hodnocenou odrůdou vinařství je však Tramín se sedmi oceněními a nejlepším ročníkem vína z roku 2007, která posbírala 27 cen.



Ve stejném roce bylo ostatně oceněno i samo vinařství, když získalo titul Vinařství roku 2007. Stalo se tak jedním z vítězů v prestižní soutěži pořádané každoročně Vinařským fondem ČR, který rozhoduje na základě přísných kritérií.



"Neradi bychom usnuli na vavřínech, pořád je co zlepšovat, a i když díky bohu nemáme problém s odbytem a zákazníci se k nám vrací, stále zbývá dost věcí, které je třeba rozšířit," podotýká Jan Balga.



Chybí postele



Vinařství patří od roku 2001 nový komplex s moderním příjmem a zpracováním hroznů, sklep s nerezovými tanky pro zrání vína a samozřejmě i část sklepa se sudy pro další práci s vínem. "V současné době jsme schopni uskladnit asi 250 tisíc litrů vína, ale někdy bychom potřebovali i víc. Plánujeme ještě rozšířit vinohrady až na nějakých čtyřicet hektarů, tak snad nám sklep bude stačit," uvažuje vinař Čech.



Přitom vinaři začínali v roce 1966 na čtyřech hektarech starých vinic. Jak ale stoupal zájem o kvalitní vína, vinohrady se rozrostly až na současných třicet dva v katastru obcí Týnec a Tvrdonice, které jsou naší nejjižnější vinařskou obcí. Firma se postupně rozrůstala, původní sklepní prostory přestávaly stačit a bylo potřeba učinit zásadní rozhodnutí.



"Museli jsme budovat, investovat a sázet. Zákazníci chtěli nakupovat pořád více a naše malé sklepní prostory stačily na zpracování několika málo tisíc lahví. Pokud jsme to chtěli dělat ve větším a dobře, bylo nutné vybudovat na zelené louce nové vinařství," vzpomíná Jan Balga.



Co však vinařství stále postrádá, je zázemí pro případné větší degustace. "Je možné se u nás zastavit po předchozí domluvě, něco ochutnat, rádi provedeme po sklepě, ukážeme vinice. Jen ubytování nám zatím chybí. Rádi bychom do budoucna vybudovali nějaké příjemné zázemí jak pro degustace vína, tak i pro přespání, ale zatím je pořád do čeho investovat ve sklepě," popisuje pritority vinařství Jan Čech.


Tip autora

ALEŠ POKORNÝ
hlavní Someliér restaurace Monarch, řádný člen Asociace someliérů ČR



CABERNET MORAVIA POZDNÍ SBĚR 2007

Víno rubínově červené barvy si uchovává vůni sušeného lesního ovoce a koření, v chuti je lehce pikantní, kořeněné, s příjemnou tříslovinou. V gastronomii se hodí k tmavým masům, sýrům s bílou plísní, kořeněné paštice.

 

 

Zdroj: www.ihned.cz

 

 

reklama:

 

Hlavní strana   Články od nejnovějšího   Aktuálně   Alkoholické nápoje   Pivo   Víno   Nealkoholické nápoje

 

Káva/Čaj  

Potraviny/Kuchyně  

Technologie/Zařízení   

Hotel/Wellness/Spa  

Restaurace/Inspirace  

Podnikání/Užitečné 

 

 

Akční nabídky

Nové výrobky

Publikace •

Recepty

Kalendář akcí

Inzerce •

Databáze dodavatelů Nápoják

                 

 

 

        

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: Aleš Pokorný
17.02.2010 - 09:38:35



Diskuze k článku
Jméno*
Text*
Kontrola*: 9 plus 2 je
 

VÍNO
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

22.01.2009 - Hotels.com: Pokles cen v hotelech o 3 procenta

Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

26.12.2009 - Víno - otázky a odpovědi

Při jaké teplotě skladovat víno?   Co je to fortifikované víno?   ...

05.06.2009 - Nově diskutované předpisy pro solária

V listopadu 2008 se otevřely brány veletržního areálu v Kolíně ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.