GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 19.04.2024, svátek má Rostislav
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » VÍNO

Prestižní ocenění titulem "VINAŘSTVÍ ROKU 2009" zná svou pětici finalistů

 

VR 2009První ročník prestižního ocenění titulem „Vinařství roku 2009“, vyhlásil na podzim minulého roku Svaz vinařů ČR ve spolupráci s Národním vinařským centrem za podpory Vinařského fondu. Mezi úspěšné kandidáty, kteří dostali až do samotného finále, patří vinařské společnosti Moravíno s.r.o., Sonberk a.s., Vinné sklepy Valtice, a.s., Vinselekt Michlovský a.s. a Znovín Znojmo a.s. Jedna z nich převezme ocenění „Vinařství roku 2009“ na slavnostním večeru, který se uskuteční 16. března v pražském Divadle Hybernia. Záštitu nad tímto večerem převzal ministr zemědělství České republiky Jakub Šebesta a hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek.


Vrcholem večera budeMichlovsky oficiální představení nejlepší vinařské firmy, která svým celkovým přístupem k vinařství vyčnívá nad ostatní konkurenty. Jiří Sedlo, předseda Svazu vinařů ČR, ke kriteriím vítězné společnosti doplňuje: „Hodnocení se odráží jak v přístupech v produkci hroznů a následně vína, v důrazu na technologii zpracování, ale také v kvalitativním pojetí oboru vinařství jako celku“. Vítěz získá originální bronzovou plaketu a bude uveden do Síně slávy vinařství ČR zřizované v Národním vinařském centru ve Valticích. „Současně bude mít oceněný možnost užívat titul pro své marketingové účely, a to bez časového omezení vždy s uvedením roku, za který jej získal,“ dodává Jiří Sedlo.



MoravinoMartin Půček ze Svazu vinařů ČR upřesňuje mechanismus výběru nejlepší společnosti: „Představenstvem jmenované instituce nominovaly tuzemské vinařské společnosti, které svým podnikáním přispěly v roce 2009 k pozvednutí, rozvoji a modernizaci oboru vinařství. V polovině ledna 2010 navštívila hodnotící komise 5 vinařství, které získala nejvíce nominací, těmto udělila body a následně rozhodla o oficiálním a historicky prvním vítězi letošního ročníku“.



Kromě prezentace 5 nominovaných společností bude během slavnostního večera představena také stovka nejlepších vín letošního ročníku Salonu vín České republiky, která byla vybrána z rekordních 520 vzorků od šestadevadesáti vinařů. Pavel Krška z Národního vinařského centra uvádí: „Mezi odrůdy, které letos slavily největší úspěchy, patří Rulandské šedé a Ryzlink vlašský, nejúspěšnějším ročníkem se stal rok 2008“. Titulem Salon vín 2010 si může svá vína ozdobit 48 vinařů.Sonberk



Hosté budou mít možnost ochutnat všech 100 vzorků již během večera, veřejnost pak při pochůzkové degustaci, která se uskuteční v Divadle Hybernia následující den, tedy ve středu 17. března od 13 do 21 hodin.



Podpora, kterou tomuto projektu poskytuje Vinařský fond ČR, přesně naplňuje jeho základní úkol týkající se celkové podpory vinařského oboru v České republice. „Napomáhat k uskutečnění akce „Vinařství roku“, patří přesně k takovým činnostem, v-s-valticekteré si zaslouží naši aktivní spolupráci, protože jsou spojeny s tuzemským vinařstvím, dokládají jeho špičkovou kvalitu a oceňují práci moravských a českých vinařů. Jsme rádi, že Vinařský fond stál u zrodu této akce a také předpokládáme, že se tato aktivita bude dále rozvíjet a přispěje ke zvyšování prestiže našeho vinařství,“ upřesňuje roli Vinařského fondu ČR jeho ředitel Jaroslav Machovec.



Jako doprovodná akce slavnostního vyhlášení proběhne také originální aukce vín, jejíž výtěžek bude věnován na charitativní účely. Zástupci pořádajících organizací rozhodli podpořit Centrum Paraple, Znovinkteré pomáhá lidem ochrnutým po poranění míchy najít cestu dál. Kolekce špičkových vín věnují do aukce právě nominovaná vinařství a punc unikátnosti jim dodají známí čeští výtvarníci, jejichž úkolem bude povýšit lahve vína na umělecká díla.



Vstupenky na galavečer Vinařství roku a představení Salonu vín ČR v Praze si mohou milovnící vín zakoupit na webové stránce www.vinarstviroku.cz a na E-shopu Národního vinařského centra.

 

 

 

 

 

 

 

 

reklama:

 

Hlavní strana   Články od nejnovějšího   Aktuálně   Alkoholické nápoje   Pivo   Víno   Nealkoholické nápoje

 

Káva/Čaj  

Potraviny/Kuchyně  

Technologie/Zařízení   

Hotel/Wellness/Spa  

Restaurace/Inspirace  

Podnikání/Užitečné 

 

 

Akční nabídky

Nové výrobky

Publikace •

Recepty

Kalendář akcí

Inzerce •

Databáze dodavatelů Nápoják

                 

 

 

        

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

19.02.2010 - 12:35:42



Diskuze k článku
Jméno*
Text*
Kontrola*: 2 plus 9 je
 

VÍNO
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

22.01.2009 - Hotels.com: Pokles cen v hotelech o 3 procenta

Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

26.12.2009 - Víno - otázky a odpovědi

Při jaké teplotě skladovat víno?   Co je to fortifikované víno?   ...

05.06.2009 - Nově diskutované předpisy pro solária

V listopadu 2008 se otevřely brány veletržního areálu v Kolíně ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.