GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 25.04.2024, svátek má Marek
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » VÍNO

Víno vonící pepřem

 

ilustrační fotoOdrůda, kterou jistě všichni dobře znáte. Také ale odrůda, jež u nás v minulosti neměla příliš dobré jméno - zejména proto, že bývala součástí směsí laciných vín. Dnes je situace jiná a z veltlínského zeleného se vyrábějí vína nejvyšší kvality.

Pochází zřejmě z Rakouska. Přesný původ není znám, ale pravděpodobně jednou z mateřských odrůd byl tramín. Ostatně v Rakousku, kde se vinařství vydalo zcela odlišnou cestou a období levných nekvalitních vín se mu vyhnulo, patří veltlínské zelené - Grüner Veltliner - mezi velmi ceněné odrůdy.



Původ pod kontrolou



Ve vinařské oblasti Weinviertel na severovýchodě Dolního Rakouska, která je největší vinařskou oblastí v zemi, se veltlín pěstuje na úctyhodných osmi tisících hektarech. Pro srovnání, je to téměř polovina celkové plochy vinic v Česku.

Tamní vína nesou označení původu Weinviertel DAC, což je obdobný systém hodnocení kvality vín založený na původu hroznů a dodržování přísných pravidel a postupů výroby. Zkratka DAC znamená Districtus Austriae Controllatus, v překladu "označení kontrolovaného rakouského původu" (srovnatelné s českým VOC, tj. "víno originální certifikace"). Označením DAC jsou opatřena kontrolovaná kvalitní rakouská vína typická pro daný region.

Region Weinviertel se stal v roce 2003 první vinařskou oblastí v celém Rakousku, která se rozhodla zaručit se za nezaměnitelný a kdykoliv rozpoznatelný charakter svého veltlínského zeleného. Od té doby získala tato ochranná známka kvality a původu plnou důvěru a uznání i v zahraničí.

Lahve Weinviertel DAC poznáte podle jednotného krytu zátky, na němž je schematicky vyobrazen tento region. Takto označená láhev je potom zárukou, že v ní naleznete prototyp veltlínského zeleného typické kořenité chuti s ovocnými tóny.

Celý systém DAC je jakousi nadstavbou vinařského zákona v Rakousku. Vinaři se dobrovolně rozhodují, zda chtějí tuto známku vyšší kvality získat, nebo nikoliv. Samozřejmě zde stále platí klasický kvalitativní systém, na nějž jsme ze zemí bývalého Rakouska-Uherska zvyklí. Vína se tu hodnotí podle množství cukru v moštu a označují se jako kabinetní, pozdní sběr atd.


reklama:

V České republice není veltlín tak oblíbený jako u sousedů, rozhodně však patří stále mezi nejpěstovanější odrůdy. V současné době zabírají vinice s veltlínským zhruba deset procent z celkového počtu hektarů vinic, přičemž asi nejlepším regionem pro pěstování této odrůdy je okolí Znojma. Tady se rodí vína tolik typická pro Moravu.

Veltlínské, pokud je dobře vyzrálé, nabízí kořeněná až pepřnatá vína s příjemnou kyselinkou. Má-li vinař trpělivost a odvahu, může nechat hrozny na vinici o něco déle a s prvním mrazem sklidit hrozny určené k výrobě ledového vína. Vína se potom vyznačují hebkou ovocností s tóny tropických plodů a medu.

Na Znojemsku se vinaři rozhodli inspirovat u kolegů v Rakousku a vytvořili obdobný systém hodnocení vín. Je také založen na systému původu hroznů, a dokonce je i zakotven ve vinařském zákonu. Vína však nejsou označována žádným přívlastkem, protože tím je právě už zmíněné VOC. Vína posuzuje degustační komise, která hodnotí podle přísných pravidel vinaři dodané vzorky vín a jen těm nejlepším uděluje známku VOC Znojmo. Na rozdíl od rakouských vinařů z oblasti Weinviertel mohou toto označení nést odrůdy Sauvignon, Ryzlink rýnský a Veltlínské zelené.

Až se vám dostane na stůl typické veltlínské s příjemnou kořenitostí a šťavnatou kyselinkou, dejte si k němu sladkovodní rybu či drůbež. Čím starší bude víno, tím jemněji se bude projevovat jeho kyselinka, ale pak sáhněte spíš k jemnějším úpravám drůbežího masa, popřípadě ryb na bázi studených předkrmů.

Rakouské veltlínské zelené bývá někdy o něco ovocnější a plnější než vína z Moravy, a tak se nebojte je vyzkoušet například v kombinaci s letními zeleninovými saláty s pikantnějším dresinkem.


Zdroj: www.ihned.cz

 

 

 

reklama:

 

Hlavní strana   Články od nejnovějšího   Aktuálně   Alkoholické nápoje   Pivo   Víno   Nealkoholické nápoje

 

Káva/Čaj  

Potraviny/Kuchyně  

Technologie/Zařízení   

Hotel/Wellness/Spa  

Restaurace/Inspirace  

Podnikání/Užitečné 

 

 

Akční nabídky

Nové výrobky

Publikace •

Recepty

Kalendář akcí

Inzerce •

Databáze dodavatelů Nápoják

                 

 

 

        

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: ALEŠ POKORNÝ
11.03.2010 - 08:51:51



Diskuze k článku
Jméno*
Text*
Kontrola*: 6 plus 7 je
 

VÍNO
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

22.01.2009 - Hotels.com: Pokles cen v hotelech o 3 procenta

Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

28.01.2009 - Život je krásný

Rialto není jen slavný most v Benátkách, ale i prvotřídní ...

26.12.2009 - Víno - otázky a odpovědi

Při jaké teplotě skladovat víno?   Co je to fortifikované víno?   ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.