GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 28.03.2024, svátek má Soňa
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » VÍNO

Podceňovaný otloukánek

 

Bílé, červené? Co konkrétně? Millera, nebo frankovku? Nejčastější konverzace v českých restauracích nižší cenové hladiny odráží "oblibu" této nejrozšířenější odrůdy u nás.

 

Podceňovaný otloukánek

 

Müller Thurgau patří mezi mladší odrůdy, vyšlechtil ji v roce 1882 profesor Herrmann Müller ve Výzkumném a šlechtitelském ústavu v Geisenheimu v Německu, kde v té době působil. Bohužel za jeho života nedošla odrůda uznání. O její rozšíření se postaral až jeho kolega Heinrich Schellenberg, kterého zaujal právě semenáč vypěstovaný pod číslem 58 a který se stal základem této nové odrůdy.

Název samotný pak byl složen ze jména profesora Müllera a názvu švýcarského kantonu, odkud pocházel - Thurgau. Původně se pěstitelé domnívali, že odrůda je křížencem Ryzlinku rýnského a Sylvánského zeleného. Až ve dvacátém století se genovou analýzou prokázalo křížení Ryzlinku s Madlenkou královskou. Müller Thurgau velmi rychle stoupal v oblibě a záhy se rozšířil do celé střední a východní Evropy.



Doslazované víno na směsky



Odrůda není příliš náročná na pěstování a nemá velké požadavky na půdu, navíc pokud se nechá bujně růst, plodí obvykle hodně hroznů. Bohužel při vysokém zatížení keřů jsou pak výsledná vína řídká, hořká a nezajímavá. Tuto strategii pěstování u nás za minulého režimu uplatňovala většina vinařských družstev. Kvůli tomu má v našich krajích Müller Thurgau pověst laciného, řídkého a nezajímavého vína.

Navíc Müller Thurgau se také hojně užíval do různých směsí vín, které pak nesly lákavé názvy jako například Pražský výběr, Sklepmistr a jiné. Pokud bylo náhodou víno příliš kyselé, tak se bez problémů lehce dosladilo a požadovaná chuť byla na světě. Zcela běžným způsobem bylo také smíchávání jedné odrůdy sklizené z různých vinic dohromady, a to právě proto, aby vše chutnalo stejně. Mluvit pak o nějakém charakteru vína nebo projevu dané vinice nemělo smysl.

Je sice pravda, že tato odrůda v minulosti nenabízela příliš mnoho zážitků pro naše chuťové pohárky, dnes je ale situace zcela odlišná. Pokud se vinař o svůj vinohrad správně stará a sklízí jen menší množství hroznů, pak milovníky vína nepochybně potěší příjemná svěží vůně květů, bylinek a někdy i citrusového ovoce.

V chuti jsou pak vína spíše s živější kyselinkou a pijí se proto mladá, dokud ještě neztratila svou svěžest a hravost. Přestože se plochy vinohradů u nás s touto odrůdou rok od roku snižují a vysazují se místo ní odrůdy modernější, patří Müller Thurgau stále k nejpěstovanějším bílým odrůdám u nás.



Švýcarská drahota



Jak je na tom Müller Thurgau v ostatních zemích? Ve Švýcarsku, kde se nazývá Rivaner nebo také podle domnělého křížení Rieszling-Sylvaner, patří mezi velmi oblíbené odrůdy. Bohužel pro nás Švýcaři zvládají většinu ze své malé produkce vypít sami a jen málo vín se dostane za hranice země. Navíc cena těchto vyvážených vín jen málokdy odpovídá tomu, co se nachází v lahvi. Švýcaři si svých vín zkrátka velmi cení.

Hojně se pěstuje Müller také v Německu a Rakousku. Výsledná vína jsou i vzhledem k podobným klimatickým a půdním podmínkám velmi podobná těm našim. Maďaři nazývají odrůdu Rizlingszilvani a vyrábí z ní vína odlišného typu, než na jaký jsme zvyklí u nás. Maďarský Müller Thurgau je spíše víno těžší a plnější, ne s tak výraznou kyselinkou.



Müller Thurgau boduje i v zámoří



V době svého rozmachu se odrůda rozšířila až do zámoří, a přestože nepatří mezi hodně rozšířené odrůdy, našla své místo například ve Spojených státech nebo Austrálii. Měl jsem možnost ochutnat několik velmi pěkných vín ze slunné Austrálie a musím přiznat, že byla příjemná, svěží a elegantní. A to i přesto, že jde o zemi s podstatně intenzivnějším slunečním svitem, větším teplem, v níž by mohlo snadno dojít k přezrávání hroznů a následné ztrátě lehkosti a kyselin. Díky dobrému zpracování, technologii a vzdělání vinařů lze zpracovávat také odrůdy, které tolik nepotřebují slunce, i v zemi, jako je Austrálie.

Dnešní gastronomie umí s touto odrůdou velmi dobře pracovat. Pokud je Müller spíše šťavnatý, svěží až lehce kousavý, pak se velmi dobře hodí jako aperitiv nebo k nějakému lehčímu salátu. Jestliže ale hrozny zůstaly ve vinohradu o něco déle a víno je více zakulacené, s příjemně ovocným projevem, pak se dobře kombinuje s drůbeží v nepříliš kořeněných úpravách nebo s hutnějšími zeleninovými saláty. V případě, že je víno s nasládlým projevem, potom se dobře kombinuje i s kořeněnými pokrmy z drůbežího masa. Velmi vhodné je také k tvrdším sýrům.



reklama:


Tip autora

ALEŠ POKORNÝ

hlavní Someliér restaurace Monarch, řádný člen Asociace someliérů ČR

Spielberg
Müller Thurgau pozdní sběr 2009
Svěží víno s příjemnou kyselinkou a ovocným projevem. Hodí se k salátům a drůbeži.
Cena: 150 Kč

Mikrosvín Mikulov
Müller Thurgau pozdní sběr 2007 Flower Line
Suché víno, ve vůni kořenitě ovocné, v chuti ­objevíte slanost s černým rybízem, v dochuti pak vyzrálou medovost. Dobře se pije k tvrdším sýrům a kořeněné drůbeži.
Cena: 175 Kč

Vinařství Černý
Müller Thurgau kabinetní 2008
Příjemná vůně lučního kvítí, v chuti svěží ­kyselinka s příjemně ovocnou koncovkou. ­Vhodné jako aperitiv nebo k lehčím zeleninovým salátům.
Cena: 125 Kč

Vinařství Mádl
Müller Thurgau kabinetní 2009
Příjemná ovocná vůně, v chuti plné, s elegantní jemnou kyselinkou. Snoubí se s tučnější drůbeží či saláty.
Cena: 170 Kč

 

 

Zdroj: www.ihned.cz

 

 

reklama:

 

Hlavní strana   Články od nejnovějšího   Aktuálně   Alkoholické nápoje   Pivo   Víno   Nealkoholické nápoje

 

Káva/Čaj  

Potraviny/Kuchyně  

Technologie/Zařízení   

Hotel/Wellness/Spa  

Restaurace/Inspirace  

Podnikání/Užitečné 

 

 

Akční nabídky

Nové výrobky

Publikace •

Recepty

Kalendář akcí

Inzerce •

Databáze dodavatelů Nápoják

                 

 

 

        

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: Aleš Pokorný
28.03.2010 - 08:48:53



Diskuze k článku
Jméno*
Text*
Kontrola*: 6 plus 8 je
 

VÍNO
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

18.06.2010 - Španělský hotelový řetězec zbrojí v Česku na další expanzi

NH Hotels otevřel dva hotely v Praze a Olomouci, další ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

21.01.2010 - Speciální a neobvyklá piva české provenience

Přes určitý pokles v posledním roce stále platí, že Česká republika ...

12.11.2008 - Čaj

V jedné čínské legendě, Shen Nung, legendární čínský císař seděl ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.