GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 25.04.2024, svátek má Marek
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » VÍNO

Královna nebes

 

 

Sklepni hospodarstviVinařství Trpělka & Oulehla
Nové Bránice 39
tel.: 546 421 532

 

Jak ekonom k vinařství přišel. Tak nějak by se dala nazvat historie počátku moravského Vinařství Trpělka & Oulehla. Luboš Oulehla, původně inženýr ekonomie, totiž už řadu let úspěšně podniká v katastru obce Nové Bránice mezi Brnem a Moravským Krumlovem. Jeho vína patří k těm zajímavějším z této oblasti.


"Václav Trpělka je můj tchán, léta byl sklepmistrem Státního statku v Dolních Kounicích. Mě to k vínu vždycky táhlo, takže naše dohoda o založení společného podniku vznikla už při mých vysokoškolských studiích," vzpomíná dnes už každým coulem vinař Luboš Oulehla.


"Vinaříme od roku 1991. Zkušeností jsem moc neměl, takže jsem se učil všechno za provozu.
Tak ale začínala většina vinařů v té době. Hodně jsem se toho dozvěděl od tchána, něco také od kolegů vinařů, ale hlavně jsem sbíral inspiraci na cestách po světě," vysvětluje Oulehla. Navštívil Maďarsko, Francii nebo Kalifornii, ochutnával vína a sbíral postřehy a zkušenosti.


Dnes vinařství hospodaří na vlastních dvaceti šesti hektarech vinic. Ne všechno víno ovšem lahvuje pod etiketu s označením Regina Coeli - Královna nebes.


Soudy o jméno


Pokud se trochu zajímáte o vína a měli jste někdy dříve možnost vína z vinařství Trpělka & Oulehla ochutnat, možná si je budete pamatovat ještě pod starou etiketou Rosa Coeli - Růže nebeská.


"Se starou etiketou jsme zažili celou řadu peripetií a starostí. Chvíli jsme platili za autorská práva člověku, který je nevlastnil, také jsme se soudili s nástupcem vinařského družstva. Samotný název odkazuje na historickou památku - zříceninu kláštera Rosa Coeli v Dolních Kounicích. Nakonec jsme museli ustoupit a zvolit etiketu novou," popisuje strasti Luboš Oulehla.


Vinařství Trpělka & Oulehla najdete v Nových Bránicích - oblasti, kde se převážně pěstují modré odrůdy a kde rovněž půda nabízí více prostoru červeným vínům.


"Je tomu tak v podstatě i u nás, nicméně vlastníme několik velmi zajímavých poloh i pro bílá vína. Nejvíce si asi vážím Šibeniční hory, kde máme chardonnay, rulandské šedé a modré a frankovku. Vína odtud jsou plná, tělnatá a hodí se k delšímu ležení," popisuje odrůdovou skladbu vinař.


Pěknou vinicí je také Karlov, kde Trpělka s Oulehlou pěstují frankovku a modrý portugal. Dává spíše ovocitá, lehká a svěží vína.


Ve skladbě jejich odrůd najdete rovněž například veltlínské červené ranné, které se na Moravě zase tolik nepěstuje. Přitom nabízí velmi zajímavá a příjemně ovocná vína.


Rychle sbírat


Hrozny sbírají v Nových Bránicích ručně, nejlépe po ránu, kdy nejsou ještě zahřáté sluncem, a v nerezových vanách je co nejrychleji dopravují ke zpracování do vinařství. "Rychlý a šetrný sběr a následná doprava do vinařství nám umožňují omezit používání chemie na minimum. Chceme dělat co nejpřírodnější vína," zdůvodňuje postupy Oulehla.


Mošt pro bílá vína se po vylisování nechává den samovolně sedimentovat a zakváší se jen čistá šťáva. Jako v každém moderním vinařství používají i Trpělka & Oulehla řízené kvašení v nerezových tancích. Vína určená k rychlé spotřebě se ihned po prokvašení stahují z kalů, ta na delší ležení se ponechávají po nějakou dobu ležet na kvasinkách. Červená vína po prokvašení ještě zrají v sudech - některá v nových baricích, jiná ve starých sudech.


"Snažíme se s vínem hodně pracovat už ve vinici, tedy hodně péče, redukovaná sklizeň a co nejméně chemie. Když sklidíte dobré a kvalitní hrozny a ve sklepě na víno nespěcháte, máte šanci vyrobit víno prvotřídní kvality," říká Luboš Oulehla. Mladá bílá vína tak většinou ochutnáte nejdříve na přelomu roku a ta ostatní většinou až po sklizni na podzim toho následujícího.


Růžové spíše než červené


V posledních letech sbírají úspěchy na mezinárodním poli především bílá moravská vína. Jak vidí domácí produkci v konkurenci té světové vinař z oblasti spíše modrých odrůd?


" Myslím, že u bílých je naše šance ve světě velká. Na cestách po Francii, zejména pak Alsasku, které nám je hodně blízké i odrůdově, jsem došel k názoru, že se naše bílá vína mohou i těm francouzským směle rovnat. Červená vína potřebují hodně sluníčka, ale to každý rok nemáme. Proto jsme se rozhodli jít cestou klaretů a růžových vín, pokud se nám ročník úplně nezdá. Dobré růžové vyrobíte v našich podmínkách mnohem snáze než tělnaté červené," říká Luboš Oulehla.


Tip autora
Aleš Pokorný
hlavní Someliér restaurace Monarch, řádný člen Asociace someliérů ČR


Frankovka kabinetní rosé 2009, polosuché


Z produkce Vinařství Trpělka & Oulehla mě zaujala tato kabinetní frankovka rosé. Má cihlově červenou barvu s lososovými odlesky, ve vůni lesní ovoce s projevem malin a jahod. V chuti je příjemně svěží, s lehce nasládlou koncovkou a projevy zahradních peckovin. Hodí se k letním ovocným salátům nebo lehkým dezertům.

 

Zdroj: www.ihned.cz

 

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: Aleš Pokorný
12.01.2011 - 10:16:38

VÍNO
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

22.01.2009 - Hotels.com: Pokles cen v hotelech o 3 procenta

Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

28.01.2009 - Život je krásný

Rialto není jen slavný most v Benátkách, ale i prvotřídní ...

26.12.2009 - Víno - otázky a odpovědi

Při jaké teplotě skladovat víno?   Co je to fortifikované víno?   ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.