GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 20.04.2024, svátek má Marcela
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » VÍNO

Žíznivá Čína přichází na francouzské vinice

 

 

ilustracni fotoSkupina Cofco, největší státem vlastněný čínský zemědělský konglomerát, koupila dvacetihektarový pozemek ve francouzském vinařském regionu Bordeaux. Tento obchod, jehož cena není známá, ale není prvním svého druhu.


Čína, která loni sebrala prvenství Velké Británii a Německu coby největším exportním trhům pro vína z Bordeaux, postupně získává prostředky, jak vína nejen konzumovat, ale i vyrábět.


Čína si však nekupuje pouze pozemky, ale i kulturu a odborné znalosti proslulé vinařské oblasti, říká Phillipe Raoux, jenž vlastní v Bordeaux turistický komplex La Winery.


"Chtějí poznat, jak tu vyrábíme víno, a ochránit to i v Číně. Jsou totiž žízniví po kultuře vína. Umění vivre Ă la française, zámky, luxus - to jsou věci, které Číňané nemají. Jde o mnohem víc než jen o láhev vína," vysvětluje Raoux.


Prestiž francouzských vín


Analytici se domnívají, že pro Číňany mají vína z Bordeaux i francouzská vína obecně punc exkluzivity.


"Francouzská vína jsou vnímána jako prémiová. Proto lidé, kteří pijí víno mimo domov, jsou raději viděni s dovezeným vínem než s domácí značkou," říká Marlous Kuiper z oddělení výzkumu pro alkoholické nápoje společnosti Euromonitor.Podle dat této instituce vzrostly v roce 2009 dovozy francouzských vín do Číny o 55 procent, zatímco u chilských vín byla zaznamenána spíše stagnace.


Vinice jsou přitom snadná kořist - přestože trvalo zhruba dva roky, než se skupina Cofco konečně dohodla s prodejcem na koupi pozemku.


Bankéři odhadují, že vyjednavači Cofco, největšího čínského vývozce a dovozce potravin, si zřejmě vydobyli výhodnou cenu. Vyjednávání totiž začala krátce po pádu americké investiční banky Lehman Brothers v září 2008, po němž následoval propad cen na realitním trhu.


"Je to zřejmě dobrý obchod. Číňané navíc rádi vlastní něco tvrdého a hmotného, jako je zemědělská půda," uvedl pekingský investiční bankéř Jack Perkowski.


Může to také souviset s širším úsilím Číny o zajištění dodávek zdrojů.


Drobné vinaře zasáhla krize


Alexander Hall, ředitel konzultantské společnosti Vineyard Intelligence v Bordeaux, tvrdí, že Číňané touží kupovat prestižní značky. Ale nejsou schopni najít pozemky ke koupi v Champagne nebo Burgundsku, protože tamní vinice jsou rozparcelovány na malé díly a vlastníci si je pevně drží. "Bordeaux je stále prestižní a můžete si tam koupit 20- až 45hektarové pozemky se zámky," říká Hall.


Phillipe Raoux však poukazuje na to, že čínské nákupy nejsou nijak masové. Z osmi tisíc vinic v Bordeaux skončily v čínských rukou pouze čtyři.


Hall dodává, že ekonomické potíže drobnějších vinařů v Bordeaux opět rozdmýchala ekonomická recese. "Je tu hodně lidí, kteří by rádi prodali své vinice. Ale nevěří, že najdou kupce," myslí si Hall.


Analytici totiž varují, že Čína je stále spíše zemí s potenciálem konzumenta než kupce pozemků.


Podle údajů Euromonitoru spotřeba vína na hlavu dosáhla v Číně za loňský rok pouze 1,1 litru. To je velmi daleko od standardu západní Evropy, kde spotřeba na hlavu činí průměrně 23 litrů (na prvním místě stojí Portugalsko se 44 litry na osobu).


Nynější akvizice vinařských polí společností Cofco má ale pro Číňany ještě další rozměr. Syn Phillipa Raouxe totiž bude pro konglomerát Cofco, který mimo jiné vlastní čínského producenta vín Great Wall, rok pracovat v Pekingu.


To je vlastně elegantní obrácení současného trendu, kdy synové a dcery čínských prominentních úředníků jezdí na stáže do velkých amerických investičních bank na Wall Streetu.

 

Zdroj: www.ihned.cz

 

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: Scheherazade Daneshkhu, Louise Lucas
07.02.2011 - 09:14:48

VÍNO
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

22.01.2009 - Hotels.com: Pokles cen v hotelech o 3 procenta

Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

26.12.2009 - Víno - otázky a odpovědi

Při jaké teplotě skladovat víno?   Co je to fortifikované víno?   ...

05.06.2009 - Nově diskutované předpisy pro solária

V listopadu 2008 se otevřely brány veletržního areálu v Kolíně ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.