GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 18.04.2024, svátek má Valérie
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » VÍNO

Salon vín ČR pro rok 2011 otevřen

 

 

Salon vin CR pro rok 2011 otevren10Ve španělské konírně valtického zámku se v pátek, 25. února uskutečnil slavnostní ceremoniál předání diplomů vinařům, jejichž vína získala ocenění "Salon vín České republiky 2011". Národní soutěž vín a degustační expozici Salonu vín České republiky udělil záštitu prezident republiky Václav Klaus a slavnostního otevření se osobně zúčastnila manželka prezidenta republiky Livia Klausová.

Po krátké pauze dnes 26. února opět otevřela své brány degustační expozice Salonu vín České republiky. Po zbytek roku tak mohou návštěvníci zavítat do zrekonstruovaného podzemí státního zámku ve Valticích a ochutnávat zde sto nejlepších vín v České republice pro rok 2011.


V letošním roce byl při výběru do Salonu vín kromě vynikající kvality kladen největší důraz na vína jednotlivých vinařských podoblastí České republiky. Oproti minulých letům, kdy byl výběr založen zejména na odrůdách, tak letos může mnohem více vyniknout charakter vín daného regionu, jeho specifika, podnebí, půdní podmínky, tedy hlavní důvody, proč si ta která podoblast získala oblibu u spotřebitelů.


Velkopavlovická oblast přeje červeným vínům, kterých se proto letos v Salonu vín objeví výrazně více než loni. Z Velkopavlovicka je jich dokonce nadpoloviční většina. V Mikulovské podoblasti se zase daří svěžím bílým vínům a je pověstná zejména svými Ryzlinky vlašskými. Znojemská podoblast svědčí výraznějším aromatičtějším odrůdám, zatímco Slovácká podoblast je díky své rozlehlosti co do vína asi nejrozmanitějším regionem země a nabízí od každého trochu.


„Skladba Salonu vín tímto upozorňuje, jak důležité je při výběru zohledňovat také lokalitu, odkud víno pochází," poznamenává k novinkám pro letošní rok Ing. Pavel Krška, ředitel Národního vinařského centra.


Tři vína tak budou v Salonu vín reprezentovat vinařskou oblast Čechy, 14 vín získá Znojemská vinařská podoblast, 21 vín Mikulovská, 22 vín Velkopavlovická a 20 Slovácká podoblast. Zbývajících 20 vín už bez ohledu na regionální příslušnost připadne na vína sladká (9), polosladká (7), růžová (2) a sekty (2).


Do letošního Salonu vín se jednotlivými koly Národní soutěže vín probojovalo 47 vinařských firem. Mezi nejúspěšnějším, s největším počtem umístěných vín, patří Zámecké vinařství Bzenec, s.r.o. s jedenácti víny, Vinselekt Michlovský, a.s. s osmi víny, Patria Kobylí, a.s. a Znovín Znojmo, a.s. shodně s šesti víny.


V letošním roce došlo k výraznému posunu směrem k spotřebiteli preferovaným suchým a polosuchým vínům. Ta mají v Salonu vín garantovaných 80 pozic.


Z hlediska odrůd jsou v Salonu vín nejvíce zastoupeny Rulandské modré (9), Ryzlink rýnský (8), Sauvignon (8), Chardonnay (6), Frankovka (6) a Merlot (6).

 


Salon vín ČR - degustační expozice

 

Návštěvníci si mohou vybrat buď z tzv. volné degustace, nebo několika typů programů řízených sommelierem. Je možná také návštěva bez degustace za účelem prohlídky a nákupu celých láhví.


Návštěvní programy degustační expozice


A - Volné degustace - Unikátní možnost individuálně ochutnat kterékoliv z uskladněných vín (mimo vín šumivých a speciálních výběrů). Doba trvání programu je 90 minut.


A1 - Volná degustace - cena 355,- Kč
Od každého vína je otevřena jedna láhev. O každém z vín jsou k dispozici podrobné informace jak na prezentačním boxu každého vína, tak v katalogu. Během degustace je návštěvníkům k dispozici sommelier, který podává na požádání informace o víně a jednotlivých vinařstvích.Od každého vína je otevřena jedna láhev. O každém z vín jsou k dispozici podrobné informace jak na prezentačním boxu každého vína, tak v katalogu. Během degustace je návštěvníkům k dispozici sommelier, který podává na požádání informace o víně a jednotlivých vinařstvích..


A2 - Společná vstupenka - Volná degustace + 2 prohlídkové okruhy zámku Valtice - cena 419,- Kč
Společná vstupenka na volnou degustaci v Salonu vín ČR + oba prohlídkové okruhy zámku ve Valticích. (zvýhodnění 61 Kč oproti běžným cenám). Využití vstupenky je vázáno otevírací dobou zámku.


B - Degustace s "By The Glass"
Možnost individuálně ochutnat vína s využitím moderního výdejníku vín značky "By The Glass".


B1 - cena 100,- Kč
Vybraná kolekce čtyř odrůd (bílé suché a polosladké, růžové a červené) s využitím moderního výdejníku vín značky "By The Glass". Doba trvání programu je cca 15 - 20 minut.


B2 - cena 250,- Kč
Při této degustaci se chutnají s využitím moderního výdejníku vín značky "By The Glass" tzv. speciální výběry (ledová vína, botrytické výběry, výběry z bobulí, slámová vína). Doba trvání programu je cca 20 - 25 minut.


C - Řízené degustace
Programy degustace vybraných vzorků řízené sommelierem. Počet účastníků tohoto programu je min. 8, max. cca 45 osob. Termín řízené degustace je doporučujeme domluvit dopředu. Bez potvrzení rezervace termínu není možno provedení řízené degustace garantovat.


C1 - cena 150,- Kč
Vybraná kolekce čtyř bílých a dvou červených odrůd dle výběru sommeliera (mimo vín šumivých a přírodně sladkých). Doba trvání programu je cca 20 - 30 minut.


C2 - cena 260,- Kč
Vybraná kolekce pět bílých a čtyř červených odrůd a jednoho přírodně sladkého vína dle výběru sommeliera. Doba trvání programu je cca 40 - 50 minut.


C3 - cena 395,- Kč
Vybraná kolekce jednoho šumivého vína, šesti bílých a čtyř červených odrůd a dvou přírodně sladkých vín dle výběru sommeliera. Doba trvání programu je cca 60 - 75 minut.


Více od degustační expozici Salonu vín ČR: www.salonvin.cz

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: WineOfCzechRepublic
28.02.2011 - 10:18:14

VÍNO
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

22.01.2009 - Hotels.com: Pokles cen v hotelech o 3 procenta

Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

26.12.2009 - Víno - otázky a odpovědi

Při jaké teplotě skladovat víno?   Co je to fortifikované víno?   ...

05.06.2009 - Nově diskutované předpisy pro solária

V listopadu 2008 se otevřely brány veletržního areálu v Kolíně ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.