Podle Svazu vinařů ČR se letos spotřeba vína dostane na rekordních 20 litrů ročně na osobu. Kulturu pití Češi ale zatím příliš neřeší.
Víno se stává v Česku stále oblíběnější. Nejenže spotřeba na jednoho obyvatele stále stoupá, ale Češi se více začínají zajímat i o kvalitu vína. Na druhé straně je jim lhostejné, z čeho víno pijí. Vyplývá to z průzkumu jednoho z největších producentů moravských vín Vinium Velké Pavlovice a agentury Commservis.com, která provedla sociologický průzkum mezi 254 respondenty ve věkové skupině 18 - 75 let.
"Na nedávné návštěvě jsem dostal víno nalité do klasické skleničky, která se běžně používá na limonády. To mě donutilo zamyslet se nad tím, zda se lidé zajímají o to, jak správně víno pít," popisuje své zkušenosti ředitel Vinia Karel Lyčka.
Podle něho je to především tím, že si Češi víno stále více otevírají při každodenních aktivitách, například večer u televize nebo při čtení knih a novin.
Následný průzkum odhalil zajímavá data: z vinných sklenic pije pouze 37 procent Čechů, více než polovina pak pije víno ze skleniček, které nejsou určené na víno.
Z průzkumu dále vyplynulo, že pouze každý pátý respondent byl schopen vybrat správnou sklenici pro bílé nebo červené víno. Na bílé víno patří menší sklenice, aby víno rychle neteplalo, na červené se používá objemnější, aby se aroma lépe uvolňovalo.
"Vzhledem k tomu, že se obliba vína u Čechů výrazně rozmáhá až v posledních letech, je tento výsledek pochopitelný. Většina domácností na víno léta používá jednu sadu vinných sklenic a neřeší, zda jsou pro dané víno vhodné," dodává ředitel Karel Lyčka a věří, že kultura pití vína se u Čechů bude zlepšovat.
Roční spotřeba vína na jednoho obyvatele se v posledních letech neustále zvyšuje. Zatímco v roce 1989 každý obyvatel ČR vypil 13-a-půl litru, v roce 2003 už to bylo přes 16 litrů a letos by to podle odhadů vinařů mělo být dokonce rekordních 20 litrů na osobu.
Zvyšující obliba vína u Čechů těší vinaře. Ti ale opět nebudou letos schopni uspokojit rostoucí poptávku. Úroda z minulého roku je totiž slabá, některá vinařství hlásí dokonce až čtvrtinový pokles produkce.
Můžou za to loňské zimní mrazy a letní plísně, které byly kvůli letním vytrvalým dešťům obzvláště rozsáhlé. To samozřejmě bude mít dopad na cenu vína. Významní producenti už ohlásily růst cen o pět až deset procent.
Z nevydařené úrody budou podle odborníků těžit zahraniční vinařství. Česko je tradičně importní zemí vína, jen loni z celkové roční spotřeby tohoto moku pocházelo šedesát procent ze zahraničí. A letos by se tento podíl měl ještě o deset procentních bodů zvýšit.
Útěchou pro české vinaře tak může být kvalita vína. Paradoxně ji pomohly zmíněné mrazy a plísně. Když je totiž na keři méně hroznů, projeví se to na jejich vyšší sladkosti a aromatičnosti. To ve svém výsledku znamená lepší chuť vína.
Zdroj: www.ihned.cz
Autor: Jan Strouhal
13.03.2011 - 10:17:59
Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...
Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...
Při jaké teplotě skladovat víno? Co je to fortifikované víno? ...
V listopadu 2008 se otevřely brány veletržního areálu v Kolíně ...