GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 19.04.2024, svátek má Rostislav
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » VÍNO

Byznys jako víno

 


Byznys jako vinoVINAŘSTVÍ


Bohatí a úspěšní Češi se zhlédli ve víně. Nejen jako konzumenti, ale i jako nadšení pěstitelé.


Řady konzumentů a milovníků vína mezi byznysmeny či politiky by se na stránky týdeníku Ekonom nevešly. Těch, kteří se sami pustili do pěstování a výroby vína, je však o dost méně.


Mezi nejznámější patří třeba někdejší ředitel Motoinvestu Jan Dienstl, bývalý televizní magnát Vladimír Železný nebo guvernér České národní banky Miroslav Singer. Společné mají to, že víno více než jako byznys berou spíše jako ušlechtilý koníček. I když i ten může vydělávat.


"Za posledních 20 let naše vinařství doznalo velkých změn, a víno se stalo moderním nápojem. Ve vinařských státech je běžné, že člověk s určitou úrovní vzdělání se orientuje nejen v literatuře či hudbě, ale k bontonu patří i znalost vína," podotýká Jakub Šebesta, ředitel Státní zemědělské a potravinářské inspekce a expert na odrůdu Chardonnay.


Hektar nebo hlava


Čistě jako koníček pěstuje a vyrábí víno guvernér centrální banky Miroslav Singer.


Spolu s otcem obhospodařuje dvě malé vinice o zhruba 1200 hlavách révy v obci Žalhostice u Litoměřic. Rodina vinohrad vlastní už od roku 1980.


"Je to koníček, nikoli investice. Když se někdo diví, že se naše víno dá pít, tak mu říkám, když něco děláte skoro 30 let, tak byste musel být naprostý pitomec, abyste se to nenaučil dělat dobře," říká Singer.


Nejen za milovníka vína, ale také za experta se nebojí prohlásit i bývalý ředitel TV Nova, podnikatel a někdejší europoslanec Vladimír Železný.


V roce 1999 založil společnost Tanzberg. Firma má 68 hektarů v katastrech obcí Mikulov, Bavory a Perná. Vinice se nachází na úpatí Pálavských vrchů, v nejteplejší oblasti České republiky.


"Zatím to nehodlám prodat, i kdyby to bylo ztrátové. Já stále věřím, že se to zlepší a dobré víno vyhraje. Jenom musíte přimět spotřebitele, aby se ho jednou napil, a potom už nebude schopen polknout ty šílené splašky," říká Železný.


Sám ovšem už v Tanzbergu, zřejmě kvůli soudním sporům, které stále vede, jako majitel společnosti oficiálně nefiguruje. V čele stojí jeho manželka.


Svou zálibou ve víně je znám i šéf Sazky Aleš Hušák. Loterijní společnosti však nyní víno pomyslně značně zkyslo a vinařství Kolby Horní Věstonice je na seznamu majetku, který Sazka - až bude moct - pravděpodobně prodá.


K mání tak bude 45 hektarů, na nichž se pěstovalo víno úzce spojené s O2 Arénou. »Víno Kolby můžete ochutnat na všech akcích, které se konají v O2 Aréně,« upozorňuje zatím ještě vinařství návštěvníky svých webových stránek.


Víno z popela


Tezi, že jde více o koníčka než o byznys, se ale vymyká třeba společnost Nové vinařství v Drnholci pozemkového magnáta, majitele Agra Měřín Gabriela Večeři. Ten se v roce 2005 na zelené louce vydal cestou moderních technologií s netajeným cílem »stát se nejprogresivnějším hráčem na trhu«.


Dobře rozjetý projekt ovšem přibrzdil loni v květnu požár, který zcela zničil budovy vinařství. Ty mimochodem vynikaly nejen svou funkčností, ale i architekturou - navrhoval je známý architekt Josef Pleskot.


Škodu majitelé odhadli na 80 milionů, podnikatelského ducha ale Večeřova firma nezapře - z vína, které zbylo v nerezových podzemních tancích po požáru, vznikla unikátní směs čtrnácti odrůd pod názvem Cuvée Fénix. Výtěžek z jeho prodeje šel na obnovu provozu, a vinařství nyní už znovu funguje.


Podobně se hodlá na vinném trhu etablovat i byznysmen, někdejší ředitel Motoinvestu Jan Dienstl.


"Víno jsem si zamiloval a zdálo se mi, že to ostatní nedělají dobře. Netajil jsem se tím. Byli naštvaní a odpovídali mi, že když jsem tak chytrej, ať si to zkusím sám. Tak jsem se do toho pustil," vysvětlil Dienstl v rozhovoru pro Hospodářské noviny svoji cestu k čtyřicetihektarovému vinohradu a zámeckému vinařství Třebívlice.


Dienstl původně obnovil patnáctihektarovou vinici mezi Lovosicemi a Mostem, postupem času přikoupil další. Podle něho mají česká a moravská vína potenciál, který se nedaří plně využívat.


"Naši vinaři mají největší problém s cash flow. Platí faktury, pohonné hmoty, zaměstnance, a nemohou si proto dovolit nechat víno rok ve sklepě. Také si myslím, že moderní metody zpracování se ještě neuplatňují tak, jak by měly," míní Dienstl.


Réva z Hradu


Mezi české byznysmeny-vinaře se dá s přimhouřením očí zařadit i bývalý americký velvyslanec v Praze Craig Stapleton. Společná firma Stapleton-Springer z moravských Bořetic se vydala cestou biovinařství.


"Vyrábíme kvalitní vína, se kterými jsme dosáhli popularity i ve světě. Ochutnejte víno, které pil George Bush nebo skupina Rolling Stones," prezentuje se firma.


Ukázkou jiného spojení byznysu a slavného jména je Víno Roden z produkce Adámkova vinařství.


Edice se jménem známého herce se vyrábí od roku 2009. Část lahví získá sám herec, část je k dostání ve vybraných restauracích. »Nejde nám o výdělek. Chci si s vínem hrát, protože je to moje srdeční záležitost, stejně jako koně,« komentoval svoji novou aktivitu už dříve herec Karel Roden.


A svého druhu vinařstvím jsou i obnovené Svatováclavské vinice u Pražského hradu. Podle legendy jde o jeden z nejstarších vinohradů v Čechách, který údajně obdělával již patron české země kníže Václav.


Svoji novodobou panenskou sklizeň znovu zažil v loňském roce.


O zpracování hroznů na víno se stará najatý vinař z Mělnicka, hradní lahve slouží i pro propagaci České republiky. Víno totiž mohou příležitostně ochutnat i oficiální hosté prezidenta republiky.

 

Zdroj: www.ihned.cz

 

 

 

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: Robert Břešťan
15.04.2011 - 09:57:44

VÍNO
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

22.01.2009 - Hotels.com: Pokles cen v hotelech o 3 procenta

Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

26.12.2009 - Víno - otázky a odpovědi

Při jaké teplotě skladovat víno?   Co je to fortifikované víno?   ...

05.06.2009 - Nově diskutované předpisy pro solária

V listopadu 2008 se otevřely brány veletržního areálu v Kolíně ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.