GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 20.08.2018, svátek má Bernard
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » VÍNO

Svátek růžových vín

 


Svatek ruzovych vinKampaň na podporu moravských a českých růžových vín odstartuje i letos již tradiční Svátek růžových vín. Odborné i široké veřejnosti se na jeho oslavě v Praze představí desítky růžových vín domácích vinařů. Chybět nebudou ani nové míchané nápoje z růžových vín a chuťovky sestavené speciálně k růžovým vínům.



Svátek růžových vín proběhne v neděli 1. května 2011 v atraktivním prostředí Svatováclavské vinice a v přilehlé Ville Richter v blízkosti Pražského hradu. Stejně jako v minulosti, i letos bude Svátek růžových vín koncipován jako jedinečná přehlídka a oslava tuzemského rosé. „Svátek růžových vín je u veřejnosti rok od roku populárnější. Loni na něj dorazilo na 1600 návštěvníků. Lidé na něm mají možnost nahlédnout do pestrého světa moravského a českého rosé. Na jediném místě si mohou vybírat z desítek kvalitních tuzemských růžových vín," říká Ing. Jaroslav Machovec, ředitel Vinařského fondu ČR.


Svátek růžových vín bude rozdělen na dvě základní části. Ve Svatováclavské vinici proběhne prezentace rosé a růžových drinků určená široké veřejnost. V interiérech Villy Richter se pak souběžně uskuteční uzavřená VIP akce pro pozvané hosty. Ti budou kromě růžových vín moci ochutnávat také speciální chuťovky, které k růžovým vínům navrhl šéfkuchař brněnského hotelu International a zároveň předseda brněnské pobočky AKC ČR Miroslav Husák. „Rosé je osvěžující pití, ideální na letní posezení i párty. Proto jsme se rozhodli nechat nově sestavit sérii jednoduchých chuťovek, které si může každý sám doma připravit. Jejich snoubení s růžovým vínem je ideální. Nepochybuji, že veřejnost zaujmou," doplňuje Ing. Jaroslav Machovec.


Svátek růžového vína:


Termín: 1. května 2011
Místo konání: Svatováclavská vinice a Villa Richter, Praha
Otevírací doba: 10:00 - 18:00
Cena vstupného: 100,- Kč/den (cena obsahuje vstupné a 5 degustačních mincí)
+ vratná záloha na sklenici 50,- Kč


Růžová vína budou lákat návštěvníky také do Mikulova!


Moravská a česká růžová vína se letos představí také na Dni růžových vín v Mikulově. Tato akce měla premiéru v loňském roce. Jde o jakousi obdobu Svátku růžových vín, která probíhá na Moravě. „Víno je na jižní Moravě doma. Proto nám přišlo správné uspořádat podobnou akci, jakou je Svátek růžových vín, i zde. Široké veřejnosti se v Mikulově rosé představí v sobotu 4. června, v atraktivním prostředí mikulovských zámeckých zahrad," upozorňuje Ing. Jaroslav Machovec. Návštěvníci si budou moci při svých ochutnávkách opět vybírat z desítek růžových vín z produkce tuzemských vinařství. Chybět nebude ani barmanská show a osvěžující letní drinky míchané z růžových vín.

 

Den růžových vín 2011:


Termín: 4. června 2010
Místo konání: Mikulovský zámek - zahrady
Cena vstupného: 100,- Kč (cena obsahuje vstupné a 5 degustačních mincí) + vratná záloha na sklenici 50,- Kč

 

V ČESKÉ REPUBLICE SE VYRÁBÍ STÁLE VÍCE RŮŽOVÉHO VÍNA


Vinaři v České republice produkují stále více růžového vína. Vyplývá to alespoň ze statistik Svazu vinařů ČR o spotřebě modrých hroznů. Zatímco v roce 2006 se na výrobu růžových vín využilo asi 6 % modrých hroznů, v roce 2010 to bylo již 20 %. Produkce moravských a českých růžových vín tak během pouhých čtyř let narostla více než trojnásobně!


Moravská a česká růžová vína jsou hitem posledních několika let. Zásluhu na tom, že jejich produkce rok od roku stoupá, má také Vinařský fond ČR, který před třemi lety zavedl značku Růžové.cz. Jejím prostřednictvím následně zahájil masivní podporu tuzemských rosé. „Česká republika má skvělou geografickou polohu, díky které můžeme produkovat špičkové rosé. Naši vinaři jsou navíc velmi šikovní a dotahují evropskou špičku. Proto jsme se rozhodli podpořit výrobu růžových vín u nás a jsem nesmírně rád, že nyní mohu říci - daří se nám. Moravské a české rosé je rok od roku populárnější, jeho spotřeba se zvyšuje a co je nesmírně důležité, také kvalita našich růžových vín je na velmi dobré úrovni," říká Ing. Jaroslav Machovec, ředitel Vinařského fondu ČR. Ing. Jiří Hort, člen Rady Vinařského fondu ČR doplňuje: „V České republice už prakticky není vinařství, které by růžové víno nevyrábělo. Lidé mají o rosé zájem a ten roste. Pro moravské i české vinaře se tak růžové víno stává stále zajímavějším obchodním artiklem."


V propagaci moravských a českých růžových vín chce Vinařský fond ČR pokračovat. Proto i letos proběhne v České republice kampaň na podporu tuzemských rosé. Zacílena bude především na veřejnost, aby se poptávka po rosé v České republice nadále zvyšovala. „Růžová vína jsou ideálním lehkým nápojem pro teplé jarní a letní měsíce. Proto je budeme propagovat právě v tomto období. Kampaň začne v květnu Svátkem růžových vín a potrvá až do srpna," upřesňuje Ing. Jaroslav Machovec.


Projekt Růžové.cz, vytvořený pro specifickou podporu tohoto druhu vína, odstartoval na jaře roku 2009 pod záštitou Vinařského fondu ČR. Samotná značka Růžové.cz je nedílnou součástí propagace domácího vinařství a je zastřešena národní značkou „Vína z Moravy, vína z Čech". Nositeli této značky proto mohou být pouze vína z tuzemské produkce.


Bližší informace naleznete na webu: www.ruzove.cz


Co je to rosé?


Růžové víno neboli rosé se nejčastěji vyrábí z odrůd modrých hroznů metodou krátkého naležení rozemletých hroznů (rmutu). V České republice se nejvíce používají hrozny odrůd Frankovka, Svatovavřinecké, Zweigeltrebe nebo Cabernet Sauvignon. Růžové víno není určeno k archivování. Mělo by se pít mladé, dokud má svěží ovocnou chuť a vůni. Nejlépe do jednoho až dvou let od sklizně. Růžová vína se chlubí celou škálou barevných odstínů - od sladce malinových tónů, přes jemně lososové a pomerančové až po temně cibulové nebo dokonce téměř fialové odstíny. Záleží na zvolené odrůdě hroznů a technologii jejich zpracování (více viz. press pack).

 

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: WineOfCzechRepublic
15.04.2011 - 08:41:26

VÍNO
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

14.06.2010 - Léto svádí k mámení

I když to venku na léto moc nevypadá, podle kalendáře ...

20.08.2010 - Jak se loni dařilo pražským hotelům

Společnost Labartt Hospitality ve spolupráci s ...

21.01.2010 - Speciální a neobvyklá piva české provenience

Přes určitý pokles v posledním roce stále platí, že Česká republika ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

14.04.2014 - Barman Milan Červenka ovládl Bohemia Sekt Cocktail Competition

Prestižní soutěž v barmanském a baristickém umění Grand Prix ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2018 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.