GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 24.04.2024, svátek má Jiří
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » VÍNO

Tři zlaté medaile na Moravu z Le Mondial du Rosé

 

 

Tri zlate medaile na Moravu z Le Mondial du RoseSvětovou soutěž růžových vín Le Mondial du Rosé pořádá stejný tým Unie francouzských enologů, jako Vinalies Internationales v Paříži. Soutěž se těší patronátu OIV, UIOE a je součástí grand slamu VinoFed. Letos se sešlo 917 vín z 26 zemí, nově se účastnil Azerbajdžán, Makedonie a Malta.



Domácí tvrdí, že rosé se narodilo na jihu Francie a právě tady že je doma. Také poslali nejvíce vzorků, následováni Španělskem a Itálií. Přes 20 vzorků přihlásilo Maďarsko, Portugalsko, Švýcarsko a Česká republika. Naše redakce časopisu SOMMELIER zorganizovala účast 20 moravských a 11 slovenských vín. Za věrnost a usnadnění práce tím, že jsme vzorky z obou zemí poslali spedicí na jedné paletě, se francouzští enologové odměnili tím, že opět věnovali vítězi dobšické soutěže růžových vín Jarovín bezplatnou účast na mistrovském klání v Cannes. Letos se z této prémie těšilo Zámecké vinařství Bzenec, které svůj čerstvě vítězný vzoreček přivezlo na veletrh Víno a Destiláty a já jej v kufru převezl na poslední chvíli na jih Francie.


S klasickým mladým růžovým vínem z ročníku 2010 uspělo na zlato moravské vinařství Mikrosvín Mikulov a jeho Zweigeltrebe rosé, mezi sladkými víny zazářily i na světovém fóru Vinné sklepy Lechovice svým asi historicky nejslavnějším vínem - ledovou Frankovkou 2007, která získala v témže týdnu titul šampiona, cenu premiéra i cenu ministra zemědělství na Vínu a Destilátech v Praze. Další zlatou získal stejně uleželý ledový lechovický Cabernet Sauvignon 2007. Do Lechovic i Bzence směřuje naše upřímné blahopřání. Tři zlaté z dvaceti soutěžících vín - to není špatné. Bohužel další moravské vzorky již zůstaly pod medailovou hranicí.


Příští rok ve stejnou dobu se bude opět konat takhle skvělá soutěž. A dopadnou-li všechna započatá jednání dobře, poprvé budou pozlacená vína vystavena v samostatné expozici v kongresovém paláci jako novinka 65. ročníku Filmového festivalu v Cannes. Tak, milí vinaři v Čechách, na Moravě i na Slovensku, nezapomeňte udělat krásná rosé, ať mají filmové hvězdy co pít!

 

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: WineOfCzechRepublic
04.05.2011 - 09:24:53

VÍNO
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

22.01.2009 - Hotels.com: Pokles cen v hotelech o 3 procenta

Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

26.12.2009 - Víno - otázky a odpovědi

Při jaké teplotě skladovat víno?   Co je to fortifikované víno?   ...

28.01.2009 - Život je krásný

Rialto není jen slavný most v Benátkách, ale i prvotřídní ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.