GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 25.04.2024, svátek má Marek
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » VÍNO

Vinaři přicházejí na pomoc hotelům

 

 

Vybrat do hotelové restaurace správné víno tak, aby doplňovalo nabídku pokrmů a alespoň minimálně korespondovalo s atmosférou restaurace, to není věc právě jednoduchá. Vinaři o tom vědí své. Právě proto neuškodí se jich občas na pár věcí zeptat.

 

 

ilustracni foto

 

 

V průměru dodávají čeští vinaři do gastro segmentu 40-50 % své produkce. Zbytek zůstává na vinotéky a další přímý prodej. Někdo z nich obchoduje s hotely napřímo, část dodává přes obchodníky s vínem. V zásadě se však hotelových restaurací týká stejný problém, který musí vinaři řešit s téměř každou restaurací, kam svá vína dodávají. A tím je příliš vysoká marže, kterou provozy na jejich vína ukládají. Z obvykle přemrštěné ceny se totiž zpět k vinařům nic nedostane. Bohužel proti této praxi nemají téměř žádnou páku.


"Doporučené ceny dáváme do vinoték, v gastronomických provozech je to na provozovateli. Každý z nich má jiné náklady a jiný styl restaurace, což chápu, ale restaurace by měla především vydělávat na jídle a víno by neměla tolik zatěžovat. Čím větší je totiž marže, tím méně se vína v restauracích prodá," vysvětluje Jiří Hort z vinařství Vino Hort. Ve vinařství Sonberk nastavili svou obchodní politiku tak, aby se cena vína pohybovala v určitých předem daných mezích - od vinoték až po nejvyšší gastronomii. Že však na tzv. "doporučenou cenu" hoteliéři příliš neslyší, přiznává i Petr Marcinčák z vinařství Víno Marcinčák.


VYBERTE SI SVÉ VINAŘSTVÍ


Určitou oboustranně výhodnou spoluprací může být, především pro řetězcové hotely, možnost uzavřít s vinařstvím exkluzivní smlouvu na dodání určitého vína. Host bude rád, že se ve všech provozech sítě setká se stejným vínem, vinaři se zase rádi postarají o takové víno, které bude k dostání pouze u vás. Vino Hort například dodává do některých hotelů jejich vlastní cuvée. Vienna International Hotel Management zvolila pro svých osm hotelů provozovaných v České republice vína z Nového Vinařství. "Díky mým velmi dobrým vztahům s nejlepším velkoobchodem ve Vídni má Nové Vinařství tu čest zásobovat tento řetězec bílými a růžovými víny a Staré vinařství Špalek víny červenými," popisuje vznik této spolupráce s řetězcem Marek Špalek z Nového Vinařství.


NECHTE SI OD VINAŘŮ PORADIT


I když Marek Špalek zastává názor, že vinaři by se ze své podstaty měli zabývat spíše vinicemi a výrobou vína a výběr vín a jejich kombinování s pokrmy by měli přenechat spíše sommeliérům nebo F&B manažerům a kuchařům, řada vinařství se specializuje na školení personálu v oblasti výroby vín a jejich doporučení k pokrmům. Společnými silami pak mohou najít ten správný pokrm k vínu a vytvořit tak zákazníkovi skvělý pocit ze snoubení vína a pokrmu.


Víno Marcinčák pořádá školení pro odběratele přímo v budově vinařství. "Je pro nás důležité, aby personál dobře věděl, odkud víno pochází a jak vzniká," vysvětluje Petr Marcinčák. Ve vinařství Sonberk považují školení od vinařů směrem k odběratelům za trend, který se z okolního světa konečně dostává také do České republiky. "Myslím si, že je to tak správné," komentuje Vladimíra Mrázová ze Sonberku. "Výbornou spolupráci máme například s restaurací Borgo Agnese v Brně nebo se skupinou Zátiší Group."

 

CO NOVÉHO MEZI VÍNY


Vino Hort


Jiří Hort v poslední době pracuje na novém desingu etiket, který ocení zejména sommeliéři v restauracích. Jsou na nich velmi přehledně uvedeny všechny základní údaje včetně popisu o víně, kterým může sommeliér okouzlit svého zákazníka. Připravuje i speciální gastro řadu vín.


Víno Marcinčák


Petr Marcinčák připravuje nový ročník cuvée Bokovka z ročníků 2009.


Sonberk


V Sonberku poprvé vyšli na trh s nejvyšší řadou vín Velký Sonberk poté, co vína ležela rok a půl na lahvi. Tato řada vín je založená na ovocnosti v chuti, ale hlavně na vysoké mineralitě, proto jim ležení na lahvi po dobu dvou až tří let rozhodně svědčí. Vína ročníku 2009 se doporučují dekantovat.


Nové Vinařství


Marek Špalek letos chystá polosladké Cuvée Rafael, které nahradí tři původní sladká cuvée (To´no, Lange´warte a Gabriel).

 

Zdroj: www.ihned.cz

 

 

 

 

 

 

 

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: Klára Chromá
10.05.2011 - 10:28:26

VÍNO
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

22.01.2009 - Hotels.com: Pokles cen v hotelech o 3 procenta

Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

28.01.2009 - Život je krásný

Rialto není jen slavný most v Benátkách, ale i prvotřídní ...

26.12.2009 - Víno - otázky a odpovědi

Při jaké teplotě skladovat víno?   Co je to fortifikované víno?   ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.