GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 23.04.2024, svátek má Vojtěch
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » VÍNO

Dravý tygr

 

 

orechova_horaU Volaříka

 

Vinařství Volařík
Bezručova 30
Mikulov
tel.: 519 513 553
www.vinarstvivolarik.cz


Dravý tygr současného trhu, tak se dá nazvat mikulovské Vinařství Volařík. Na trhu není žádným nováčkem, ale v posledních několika letech se o něm začalo hodně mluvit a jeho vína posbírala řadu úspěchů doma i ve světě.


Nejnověji na výstavě Valtické vinné trhy, kde byl Ryzlink vlašský Terroir 2010 Ořechová hora ohodnocen titulem Champion bílých vín.


Spolu s Němci


Leopold Volařík se dostal do Dolních Dunajovic krátce po konci druhé světové války v rámci osídlovacího procesu pohraničních oblastí tehdejšího Československa po odsunutých Němcích. Záhy se seznámil s rodinou Schultzovou, německými starousedlíky, kteří zůstávali v naději, že budou moci na rodné půdě žít a hospodařit dál.


Společnými silami začali obhospodařovat přidělené vinohrady a polnosti. Volaříkovi tak získali první cenné zkušenosti s pěstováním vína od mistrů ve svém oboru. Bohužel i rodinu Schultzovu stihl stejný osud jako ostatní obyvatele německého původu a museli Dolní Dunajovice opustit.


S nástupem komunistického režimu Volaříkovi ztratili šanci ovlivňovat své vinohrady a vyrábět víno nejen pro sebe. Po roce 1989 využili možnosti získat zpět své pozemky a začali s obnovou poničeného vinařského hospodářství. Nejenže obnovili stávající vinohrady, ale postupně přikoupili a znovu vysadili další vinice.


Se dřevem jim to jde


"Víno je náš život. Jeho životní cyklus je i naším cyklem. Naučili jsme se rozeznávat jedinečnou povahu každé odrůdy a starostlivě ji respektovat v každém kroku pěstování i zpracování. Jedinou hodnotou je pro nás kvalita bez kompromisů," říká enolog a hnací motor vinařství Filip Mlýnek.


Portfolio jejich odrůd je široké, pěstují a zpracovávají víc než dvanáct odrůd. Velký důraz kladou hlavně na Pálavu, Rulandské bílé, Rulandské šedé, Ryzlink vlašský a Sauvignon. "Máme celou řadu známých tratí, jako například Liščí vrch, Ořechová hora a další, ve kterých se dobře daří bílým odrůdám, mají skvělé podloží a přenáší do vín typický charakter pálavského regionu," tvrdí Filip Mlýnek.


Vinařství obhospodařuje patnáct vinic o celkové rozloze 68 hektarů. Většina z nich leží na teplých svazích Pálavských vrchů na samém jihu Moravy a patří mezi nejkvalitnější vinice u nás. V posledních letech se počet vinic výrazně rozrostl obnovou starých a zakládáním nových, jako například U Boží muky či Pravá a Levá Klentnická, které patří mezi dříve velmi oblíbené polohy, časem poněkud upadlé v zapomnění.


Vinařství Volařík považuji za jedno z mála u nás, kde se naučili dobře pracovat se dřevem a pouze jím víno obohacovat a přikrášlovat, a nikoliv za sud schovávat nedostatky vína. Ono i samotné sbírání hroznů je odlišné od ostatních pěstitelů. "Hrozny sbíráme výhradně ručně a dopravujeme do vinařství pod suchým ledem. Je to sice nákladnější, ale zachovává nám to hrozny v dobrém stavu," popisuje postupy enolog. Použití suchého ledu pro chlazení hroznů, důležité pro výslednou kvalitu vín, jsem ještě u žádného jiného vinařství neviděl.


Přesvědčit se o kvalitě Volaříkových vín se ostatně můžete na vlastní kůži. Když se předem objednáte, provedou vás tu nejen provozem, ale i uspořádají řízenou degustaci s výkladem someliéra Jiřího Balgy.


Tip autora
Aleš Pokorný
Someliér, řádný člen Asociace someliérů ČR


Rulandské šedé pozdní sběr 2008
Z produkce Vinařství Volařík doporučuji Rulandské šedé pozdní sběr 2008. Má příjemnou elegantní vůni čerstvých broskví a meruněk, s jemnou stopou kvasinek a chlebové střídky. V chuti je plné, bohaté, s lehce olejovatou strukturou, připomíná sušené meruňky a zralý ananas. Koncovka vína je lehce minerální, s příjemně citrusovým závěrem. V gastronomii se hodí k rybám, drůbeži nebo kozím sýrům. V e-shopu mikulovského vinařství si můžete tuto láhev koupit za 220 korun.

 

Zdroj: www.ihned.cz

 

 

 

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: Aleš Pokorný
18.05.2011 - 13:03:29

VÍNO
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

22.01.2009 - Hotels.com: Pokles cen v hotelech o 3 procenta

Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

26.12.2009 - Víno - otázky a odpovědi

Při jaké teplotě skladovat víno?   Co je to fortifikované víno?   ...

28.01.2009 - Život je krásný

Rialto není jen slavný most v Benátkách, ale i prvotřídní ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.