Vinařství Volařík
Bezručova 30
Mikulov
tel.: 519 513 553
www.vinarstvivolarik.cz
Dravý tygr současného trhu, tak se dá nazvat mikulovské Vinařství Volařík. Na trhu není žádným nováčkem, ale v posledních několika letech se o něm začalo hodně mluvit a jeho vína posbírala řadu úspěchů doma i ve světě.
Nejnověji na výstavě Valtické vinné trhy, kde byl Ryzlink vlašský Terroir 2010 Ořechová hora ohodnocen titulem Champion bílých vín.
Leopold Volařík se dostal do Dolních Dunajovic krátce po konci druhé světové války v rámci osídlovacího procesu pohraničních oblastí tehdejšího Československa po odsunutých Němcích. Záhy se seznámil s rodinou Schultzovou, německými starousedlíky, kteří zůstávali v naději, že budou moci na rodné půdě žít a hospodařit dál.
Společnými silami začali obhospodařovat přidělené vinohrady a polnosti. Volaříkovi tak získali první cenné zkušenosti s pěstováním vína od mistrů ve svém oboru. Bohužel i rodinu Schultzovu stihl stejný osud jako ostatní obyvatele německého původu a museli Dolní Dunajovice opustit.
S nástupem komunistického režimu Volaříkovi ztratili šanci ovlivňovat své vinohrady a vyrábět víno nejen pro sebe. Po roce 1989 využili možnosti získat zpět své pozemky a začali s obnovou poničeného vinařského hospodářství. Nejenže obnovili stávající vinohrady, ale postupně přikoupili a znovu vysadili další vinice.
"Víno je náš život. Jeho životní cyklus je i naším cyklem. Naučili jsme se rozeznávat jedinečnou povahu každé odrůdy a starostlivě ji respektovat v každém kroku pěstování i zpracování. Jedinou hodnotou je pro nás kvalita bez kompromisů," říká enolog a hnací motor vinařství Filip Mlýnek.
Portfolio jejich odrůd je široké, pěstují a zpracovávají víc než dvanáct odrůd. Velký důraz kladou hlavně na Pálavu, Rulandské bílé, Rulandské šedé, Ryzlink vlašský a Sauvignon. "Máme celou řadu známých tratí, jako například Liščí vrch, Ořechová hora a další, ve kterých se dobře daří bílým odrůdám, mají skvělé podloží a přenáší do vín typický charakter pálavského regionu," tvrdí Filip Mlýnek.
Vinařství obhospodařuje patnáct vinic o celkové rozloze 68 hektarů. Většina z nich leží na teplých svazích Pálavských vrchů na samém jihu Moravy a patří mezi nejkvalitnější vinice u nás. V posledních letech se počet vinic výrazně rozrostl obnovou starých a zakládáním nových, jako například U Boží muky či Pravá a Levá Klentnická, které patří mezi dříve velmi oblíbené polohy, časem poněkud upadlé v zapomnění.
Vinařství Volařík považuji za jedno z mála u nás, kde se naučili dobře pracovat se dřevem a pouze jím víno obohacovat a přikrášlovat, a nikoliv za sud schovávat nedostatky vína. Ono i samotné sbírání hroznů je odlišné od ostatních pěstitelů. "Hrozny sbíráme výhradně ručně a dopravujeme do vinařství pod suchým ledem. Je to sice nákladnější, ale zachovává nám to hrozny v dobrém stavu," popisuje postupy enolog. Použití suchého ledu pro chlazení hroznů, důležité pro výslednou kvalitu vín, jsem ještě u žádného jiného vinařství neviděl.
Přesvědčit se o kvalitě Volaříkových vín se ostatně můžete na vlastní kůži. Když se předem objednáte, provedou vás tu nejen provozem, ale i uspořádají řízenou degustaci s výkladem someliéra Jiřího Balgy.
Tip autora
Aleš Pokorný
Someliér, řádný člen Asociace someliérů ČR
Rulandské šedé pozdní sběr 2008
Z produkce Vinařství Volařík doporučuji Rulandské šedé pozdní sběr 2008. Má příjemnou elegantní vůni čerstvých broskví a meruněk, s jemnou stopou kvasinek a chlebové střídky. V chuti je plné, bohaté, s lehce olejovatou strukturou, připomíná sušené meruňky a zralý ananas. Koncovka vína je lehce minerální, s příjemně citrusovým závěrem. V gastronomii se hodí k rybám, drůbeži nebo kozím sýrům. V e-shopu mikulovského vinařství si můžete tuto láhev koupit za 220 korun.
Zdroj: www.ihned.cz
Autor: Aleš Pokorný
18.05.2011 - 13:03:29
Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...
Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...
Při jaké teplotě skladovat víno? Co je to fortifikované víno? ...