GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 20.04.2024, svátek má Marcela
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » VÍNO

Alsaská bílá vína z kopců

 

 

Francie 

Země bílého vína a zelí, i tak by se asi stručně dal charakterizovat francouzský region rozprostírající se od města Štrasburk na severu až téměř po švýcarskou Basilej. Celá oblast ale sousedí hlavně s Německem a je jím do značné míry ovlivněna. A to i ve víně, třeba při výběru odrůd.

 

 ilustracni foto

 

 

Pokud někdy Alsasko navštívíte, zjistíte, že práce na místních vinicích nebude vůbec jednoduchá. Většina z nich se totiž nachází na velmi kopcovitém terénu, který téměř vylučuje použití mechanizace. Proto je většina vinic obdělávána ručně. Tato ruční práce je však velmi drahá, což se odráží i na ceně zdejších dobrých vín.


Půda na vinicích je velmi rozmanitá, ale převažuje zde velký podíl minerálů a železa, což pozitivně ovlivňuje styl výsledných vín a propůjčuje jim to nezaměnitelný minerální charakter. Systém hodnocení kvality vína má Alsasko také poněkud odlišný. Najdeme zde vína kategorie AOC, tedy s kontrolovaným, doloženým původem, která lze považovat za základní vína z této oblasti. Jde tedy o vína určená pro běžnou spotřebu. Jsou příjemně pitelná a doporučuje se pít je spíše mladá.


Nad kategorií AOC vysoko vystupuje, a to doslova, protože se jedná o kopcovité polohy vinic, kategorie Grand Cru. Ta zahrnuje pouze 53 viničních tratí z celého Alsaska. Každá tato vinice nese specifické jméno a je uvedena na etiketě. Na rozdíl od základní kategorie jsou tato vína předurčena k delšímu stárnutí.


Alsasané vína nemíchají


Německý vliv je patrný i v přístupu k výrobě vína. Pěstují se zde převážně bílé odrůdy, zejména Ryzlink rýnský (nazývaný zde pouze Riesling), Pinot blanc neboli Rulandské bílé, Pinot gris, Gewurztraminer (česky bychom mohli říci kořeněný tramín). Na rozdíl od většiny Francie se zde vína většinou nemíchají, ale jednotlivé odrůdy se zpracovávají samostatně. Najdeme tady tak celou škálu různých odrůd nesoucích na etiketě hrdě svá jména.


Stylem místních vinařů je ponechávat ve víně určitý podíl zbytkového cukru, a tak přestože francouzský systém nerozlišuje jednotlivé stupně suchosti, lze říci, že alsaská vína jsou poněkud sladší, i když ne sladká.


V příznivých ročnících se na vinicích může na podzim vyskytnout ušlechtilá plíseň botrytis cinerea, která vysouší bobulky hroznů a koncentruje v nich cukr. Díky tomu pak mohou vinaři vyrobit přírodně sladká vína podobná našim slámovým, která se hodí k sladkým krémovým dezertům.


Nejen tichá vína jsou ovšem chloubou místních vinařů, najdeme zde i šumivá vína vyráběná klasickou metodou druhotného kvašení v lahvi - crémanty. Názvem Crémant se ve Francii označují všechna šumivá vína vyráběná tradiční metodou, ale nepocházející z oblasti Champagne. Alsaské crémanty se vyrábí většinou z odrůd Pinot blanc a Riesling, ale u některých výrobců bychom našli i další odrůdy. Vína jsou to příjemně osvěžující, živá s jemným perlením a příjemnou mocností.


Kuchyni vládne choucroute


Místní kuchyně je pod vlivem obou zemí, nebo lépe řečeno prolnutím německé a francouzské kuchyně. Za místní národní jídlo je považován "choucroute", jehož základem je kyselé zelí doplněné v podstatě čímkoliv. Narazíme tak na rybí choucroute, kachní nebo masový.


Alsaské červené
Jedinou pěstovanou modrou odrůdou je zde Pinot Noir, v lehčí ovocné podobě. Je to víno vhodné do gastronomie, pijte ho s alsaskými dobrotami.

 

Zdroj: www.ihned.cz

 

 

 

 

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: Aleš Pokorný
01.06.2011 - 11:41:42

VÍNO
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

22.01.2009 - Hotels.com: Pokles cen v hotelech o 3 procenta

Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

26.12.2009 - Víno - otázky a odpovědi

Při jaké teplotě skladovat víno?   Co je to fortifikované víno?   ...

05.06.2009 - Nově diskutované předpisy pro solária

V listopadu 2008 se otevřely brány veletržního areálu v Kolíně ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.