GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 25.04.2024, svátek má Marek
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » VÍNO

Národní soutěž vín vybírá nejlepší vína z Čech

 

 

Litomerice_-_rekaNárodní soutěž vín, nejvyšší soutěž vín v České republice, míří do vinařské oblasti Čechy. 8. června budou od 10 hodin vybírat odborní hodnotitelé v Litoměřicích nejlepší vína s původem ve vinařské oblasti Čechy.


Do soutěže se přihlásilo 57 vzorků vín ze všech koutů vinařské oblasti Čechy, které ohodnotí 17 certifikovaných degustátorů. Z hodnocených vín bude vyhlášen Šampion vinařské oblasti Čechy, vítězové a medailisté jednotlivých kategorií a nejlepší kolekce vín tohoto kola. Nejlepší vína získají také na láhev známé zlaté, stříbrné a bronzové medaile, podle kterých je poznají spotřebitelé v obchodech a vinotékách. Tři nejlépe hodnocená vína z oblasti Čechy se navíc probojují dalšími koly do Salonu vín ČR.


Národní soutěž vín je ucelený systém hodnocení vín, který má za cíl vícekolově hodnotit vína z České republiky a těm nejlepším umožnit další postup až po závěrečné hodnocení. Toto 2. celostátní kolo Národní soutěže vín určí absolutního Šampiona, vítěze kategorií, nejlepší kolekci a dle podoblastního principu vybere stovku nejlepších vín České republiky pro daný rok. Těchto sto nejlépe hodnocených vín bude následně umístěno v Salonu vín, celoroční degustační expozici ve sklepení státního zámku ve Valticích.


„Za poslední roky se počet nejrůznějších soutěží velmi rozrostl. Soutěže však neměly jednotný řád a zlatá medaile z jedné neznamenala vždy kvalitnější víno než bronzová odjinud. Vytvořili jsme proto ucelený vícekolový systém Národní soutěže vín, která pokrývá celou republiku a dává v podobě příslušné medaile umístěné na lahvi spotřebitelům jasné a spolehlivé vodítko při výběru," komentoval důvody vzniku Národní soutěže vín, Martin Půček, tajemník Svazu vinařů ČR.


Už 24. června od 14 hod. mohou hrad v Litoměřicích navštívit také všichni milovníci vína z řad veřejnosti a ochutnat hodnocená vína. Za pomoci katalogu tak budou mít příležitost porovnat své hodnocení s názory poroty.


Národní soutěži vín - oblasti Čechy udělili záštitu ministr zemědělství ing. Ivan Fuksa a hejtmanka Ústeckého kraje Jana Vaňhová.


Národní soutěž vín už proběhla ve velkopavlovické vinařské podoblasti, kde získal titul Šampiona Tramín červený, pozdní sběr 2010, Vinařství Petr Skoupil, a.s. Soutěž bude v srpnu pokračovat hodnoceními ve zbývajících třech vinařských podoblastech - mikulovské, slovácké a znojemské.

 

Poznámka:

Vinařská oblast Čechy nabízí díky svému rozptýlení na velkém území na svých 630ti hektarech vinic mimořádně rozmanité spektrum půdních a klimatických podmínek, a tedy i množství velmi zajímavých a nezaměnitelných vín. Vinice jsou po Čechách roztroušeny od malebných vinic na mnoha místech Prahy, přes Beroun, Kutnou Horu, Litoměřice a podél Labe od Mělníka až po Ústí nad Labem. Nejvíce se zde daří odrůdám Müller Thurgau, Ryzlink rýnský, Rulandské šedé a bílé a z červených vyniká Svatovavřinecké, Modrý Portugal, Zweigeltrebe a Rulandské modré.

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

07.06.2011 - 20:25:17

VÍNO
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

22.01.2009 - Hotels.com: Pokles cen v hotelech o 3 procenta

Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

28.01.2009 - Život je krásný

Rialto není jen slavný most v Benátkách, ale i prvotřídní ...

26.12.2009 - Víno - otázky a odpovědi

Při jaké teplotě skladovat víno?   Co je to fortifikované víno?   ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.