GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 29.03.2024, svátek má Taťána
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » VÍNO

Vína z České republiky uspěla na mezinárodní soutěži vín Muvina 2011

 

 

Vina z Ceske republiky upela na...Z mezinárodní soutěže vín Muvina 2011, která se letos konala již pošestnácté ve slovenském Prešově, si naši vinaři odváží téměř třetinu udělených zlatých medailí, tedy 29 z celkových 89, a k tomu ještě dvě velké zlaté medaile z celkových osmi. Porotou byla opět velmi ceněna zejména naše sladká vína.


Moravští a čeští vinaři vyslali na soutěž za finanční podpory Vinařského fondu a organizačního zajištění Národního vinařského centra 170 vzorků, z nichž 38 vín dosáhlo na nějaké ocenění. Dvě velké zlaté medaile získaly pro Českou republiku Vinné sklepy Lechovice za Chardonnay pozdní sběr 2010 a Vinné sklepy Valtice za Ryzlink rýnský ledové víno 2010.


„Na Muvině okouzlila porotu opět naše sladká vína, s kterými naši vinaři sklízejí úspěchy prakticky na všech mezinárodních soutěžích už mnoho let. Jestliže naše suchá vína již patří mezi evropskou špičku, pak lze bez nadsázky označit naše sladká vína za světovou extratřídu," řekl Marek Babisz, hlavní sommeliér Národního vinařského centra, který na soutěži koordinoval účast našich vín.


Mezi nejúspěšnější moravské firmy této soutěže dále patří Vinařství Volařík se čtyřmi zlatými medailemi a Vinařství Čech a Vinofol se dvěmi zlatými a jednou stříbrnou medailí. Dvě zlaté medaile si ještě z Muviny odváží Baloun winery, Oldřich Drápal, Vinařství Lahofer a Petr Štěpánek z Mutěnic. Celkem si alespoň jedno z ocenění odváží 24 vinařských firem ze 40 přihlášených.


V letošním roce se hodnotilo celkem 406 vín z 11 zemí Evropy v šesti degustačních komisích. Do soutěže zaslali své vzorky kromě našich zástupců také vinaři z Chorvatska, Portugalska, Itálie, Německa, Španělska, Bulharska, Maďarska, Slovinska a Slovenska, ale nikdo z nich se neprezentoval víny s tak vysokou a vyváženou kvalitou. Zajímavostí byly vzorky z Polska, kterých se sešlo celkem sedm, a lze se jen těšit, s čím polští vinaři přijdou do budoucna.


Soutěži Muvina byl přidělen patronát O.I.V., mezinárodní organizace pro révu a víno, což ji řadí mezi prestižní světové soutěže vín, jakými jsou např. Vinalies Internationales Paris nebo Sélections Mondiales des Vins Canada.

 

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: WineOfCzechRepublic
16.06.2011 - 09:30:11

VÍNO
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

18.06.2010 - Španělský hotelový řetězec zbrojí v Česku na další expanzi

NH Hotels otevřel dva hotely v Praze a Olomouci, další ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

21.01.2010 - Speciální a neobvyklá piva české provenience

Přes určitý pokles v posledním roce stále platí, že Česká republika ...

12.11.2008 - Čaj

V jedné čínské legendě, Shen Nung, legendární čínský císař seděl ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.