GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 15.12.2018, svátek má Radana
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » VÍNO

Royal Oporto Rosé vládne i kuchyni

 

 

 

 

Royal Oporto Rose vladne i kuchyniSnoubení vína s jídlem je umění, které perfektně ovládá jen několik málo odborníků. Kombinace chutí, vůní i barev a jejich sladění do dokonalého souzvuku vyžaduje léta praxe a znalost charakteristik jednotlivých typů vín i povahy různých pokrmů. Výsledkem může být dokonalá harmonie nebo také dokonalé „zazdění" chuti vína i jídla. Jak si v kuchyni stojí novinka v portských vínech - Royal Oporto Rosé? Originální recept, který využívá silné stránky tohoto delikatesního vína, nám představí Jiří Středa, šéfkuchař hotelové restaurace Grund Restaurant.

 

 

 

 


Portská vína jsou vzhledem ke své plnosti a těžkosti obtížně kombinovatelná s většinou pokrmů a pijí se proto standardně jako digestiv či k sladkým desertům. Růžové portské víno Royal Oporto Rosé však z této skupiny vyčnívá právě pro svou „růžovost", která v sobě spojuje jak plnou a sladkou chuť červeného, tak živost a svěžest vína bílého. Šéfkuchař hotelové restaurace Grund Restaurant používá toto delikátní růžové víno při přípravě grilovaného mořského jazyka, kde společně s olivovým olejem plní funkci vinaigretu a dokonale tak podtrhuje vůni a chuť ryby.


 

 

 

 

 

 

 

 

Grilovaný mořský jazyk připravený jako tournedos, doplněný vlažným salátkem z artyčoků, provoněný vinaigretem z Royal Oporto Rosé, servírovaný se špenátovou galetkou, plněnou restovanou jullien zeleninou


 

Royal Oporto Rose vladne i kuchyniSuroviny:


Mořský jazyk 4ks

Artyčoky 6ks

Čerstvý špenát 200g

Mouka polohrubá 200g

Vejce 2ks

Mléko 2dcl

Kořenová zelenina 200g

Máslo 150g

Olivový olej

Sůl

Pepř

Royal Oporto Rosé 1dcl

 


Postup:


Z mořského jazyku si uděláme filety bez kůže, osolíme a pokapeme olivovým olejem. Filátka stočíme do většího válečku. Dřevěnými párátky spíchneme, aby se maso při grilování nerozjelo. Artyčoky si očistíme a uvaříme v osolené vodě a po změknutí je prudce zchladíme. Připravíme si klasické těsto na palačinky, do kterého rozmixujeme listy špenátu. Na pánvi palačinky upečeme. Z kořenové zeleniny si uděláme drobné nudličky, které krátce spaříme. Na másle je poté orestujeme s listy špenátu. Připravenou směs naplníme do palačinky. Do olivového oleje si za stálého míchání přiléváme Royal Oporto Rosé až nám vznikne hladký krémový dresing. Na olivovém oleji si zprudka orestujeme připravené válečky z mořského jazyku. Artyčoky lehce promícháme s připraveným vinaigretem.


Vše dáme na talíř a dozdobíme snítkou čerstvé bylinky

 

 

„Použití Royal Oporta Rosé místo klasického vinného octa dělá zálivku vinaigrette chuťově mnohem zajímavější a doporučuji jej jako tip pro všechny gurmány, kteří rádi zkouší něco nového," hodnotí použití tohoto růžového vína šéfkuchař. Zálivku je navíc možné použít i na jiné pokrmy a dámy určitě potěší, že je mnohem zdravější i zajímavější než těžké majonézové dressingy.


Další tip: Royal Oporto Rosé je však výtečným základem i letních osvěžujících drinků. Žhavou novinkou, která vás osvěží v jakémkoliv počasí, ke kombinace tohoto růžového portského s tonikem a kostkami ledu, provoněná lístky máty. „Chuť růžového Royal Oporta se perfektně snoubí s tonikem a lístky čerstvé máty. Díky tomu může víno rozvinout své delikátní aroma - externí odkaz a stává se příjemně osvěžujícím a trendy nápojem, který je perfektní pro horké letní dny" dodává Jan Haspekl

 

 

 

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

01.08.2011 - 08:52:51

VÍNO
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

07.06.2010 - Výsledky mezinárodní soutěže Vinoforum 2010

Tři tituly šampionů zůstávají v České republice.

Devatenáctý ročník mezinárodní ...

14.06.2010 - Léto svádí k mámení

I když to venku na léto moc nevypadá, podle kalendáře ...

20.08.2010 - Jak se loni dařilo pražským hotelům

Společnost Labartt Hospitality ve spolupráci s ...

04.06.2010 - Změny v zákoně proti kouření a alkoholu

Od letošního 1. července se zpřísňuje zákon proti kouření a ...

02.07.2009 - Karlovy Vary - Thriller na kolonádě

Krize tvrdě dopadla na západočeské lázně. Jezdí do nich o ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2018 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.