GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 19.04.2024, svátek má Rostislav
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » VÍNO

Malé vinařství ovládlo prestižní soutěž

 

 

Orechova hora - Vinarstvi Volarik Vítězné Vinařství Volařík pěstuje hrozny na svazích Pálavy. Titul Vinař roku pomůže firmě v byznysu i na světových soutěžích.

 

Mělo dokonalou harmonii i délku chuti, skvělou čirost i tón barvy a vonělo čistou a intenzivní vůní. Když porotci nejprestižnější české vinařské soutěže Vinař roku ochutnali kolekci vinaře Miroslava Volaříka z Mikulova, měli o vítězi jasno.


Jeho víno získalo za všechny kategorie, které se u degustace vín hodnotí, nejvyšší skóre. Vinařství Volařík tak včera na slavnostním večeru na pražském Žofíně získalo křišťálový pohár a titul Vinař roku 2011. Většina z Volaříkových patnácti vinic leží na teplých svazích Pálavských vrchů, na samém jihu Moravy.


"Celkově jeho víno působilo harmonickým, ale zároveň velmi výrazným dojmem," říká someliérka Klára Kollárová, členka osmnáctičlenné poroty, která vína degustovala pět dnů.


Sklepmistr Vinařství Volařík Filip Mlýnek byl spokojený: "Jsme strašně šťastní, posune nás to dál. Uslyší o nás lidé, kteří by o nás jinak nikdy nevěděli."


Letošního devátého ročníku Vinaře roku se zúčastnilo celkem osm českých a moravských vinařství, která postoupila do nejužšího finále. Každé vinařství soutěžilo s kolekcí šesti vín, přičemž zastoupené musely být všechny barvy i kategorie sladkosti.


Podle someliérky Kollárové byl letošní ročník Vinaře roku výjimečný. "Loni vládlo studenější klima, málo sluníčka a hodně pršelo. Samozřejmě se to projevilo i na víně, ve kterém je hodně kyselin. Záleželo pak na každém z vinařů, jak si s tím dokázal poradit," říká Kollárová.


Celkově je v Česku zhruba dvacet vinařských soutěží, Vinař roku ale patří k těm nejprestižnějším. "Prestiž téhle soutěže je skutečně vysoká. Vinař roku je také unikátní v tom, že se zaměřuje na malé vinaře, pro které je to skvělá reklama a může je to posunout dál," dodává Kollárová.


A dokazuje to příběh vinaře Josefa Valihracha, který se stal vítězem minulého i předminulého ročníku. "Strašně nám to pomohlo v zahraničí. Podařilo se nám uspět ve světových soutěžích, lidé nás tam už předem znali a gratulovali nám," říká Valihrach, jehož Chardonnay získalo letos zlatou medaili v jedné z nejprestižnějších světových soutěží Concours Mondial de Bruxelles 2011 v Belgii. Dvojité vítězství ve Vinaři roku pomohlo Valihrachovi i v byznysu. "Mezi zákazníky se nám objevila úplně nová skupina lidí, skuteční znalci. Máme citelně větší odbyt," říká Valihrach.


Celkově se česká vína do zahraničí příliš nevyvážejí. Většinou nestačí pokrýt ani domácí spotřebu. "V posledních pěti letech je to ale lepší. Po českých vínech je poptávka z Německa, Anglie a Nizozemska. Nevyváží se jich moc, ale jsou skutečně jakostní," říká Valihrach.

 

O vinařství Volařík


Historie


Rodina Volaříkova se naučila pěstovat víno od německých starousedlíků po druhé světové válce. Schultzovi doufali, že budou s Čechy společně hospodařit, odsunu z pohraničí však neunikli. Krátce po jejich odchodu vinice padly za oběť komunistickému režimu a Miroslav Volařík je mohl obnovit až po roce 1989. Příběh popsal před časem In magazín Hospodářských novin.


Poloha
Réva roste na svazích Pálavských vrchů. Skvělé podloží v okolí Dolních Dunajovic, ve kterém se dobře daří bílým odrůdám, přenáší do vín typický charakter pálavského regionu.


Zpracování
Rodina si dává záležet na jemném zpracování hroznů. Sbírají je ručně a do vinařství putují pod suchým ledem.


Odrůdy
Na patnácti vinicích o celkové rozloze 68 hektarů se pěstuje víno více než dvanácti odrůd. Mezi ty nejdůležitější patří Pálava, Rulandské bílé, Rulandské šedé, Ryzlink vlašský a Sauvignon.

 

Co porota hodnotila


Vzhled
- porotci zkoumají čirost a tón barvy


Intenzitu a čistotu vůně
- zda ve víně nejsou cizorodé látky


Délku chuti
- jak dlouho je víno cítit v puse, z čehož lze poznat, zda hrozny byly správně zralé


- téměř stovka degustátorů hodnotila kolekce šesti druhů vín každého vinařství

 

Zdroj: www.ihned.cz

 

 

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: Zuzana Keményová, Helena Kardová
19.08.2011 - 14:15:33

VÍNO
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

22.01.2009 - Hotels.com: Pokles cen v hotelech o 3 procenta

Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

26.12.2009 - Víno - otázky a odpovědi

Při jaké teplotě skladovat víno?   Co je to fortifikované víno?   ...

05.06.2009 - Nově diskutované předpisy pro solária

V listopadu 2008 se otevřely brány veletržního areálu v Kolíně ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.