GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 19.04.2024, svátek má Rostislav
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » VÍNO

Šampionem Mikulovské vinařské podoblasti se stal Ryzlink vlašský - Nature 2010 z Vinařství Šebesta

 

 

narodni_soutez_vin_-_mikulovska_podoblast_-_sampionV rámci Národní soutěže vín, nejvyšší soutěže vín v České republice, vyhodnotila odborná porota jako nejlepší víno Mikulovské vinařské podoblasti Ryzlink vlašský - Nature 2010 z Vinařství Šebesta. Nejlepším červeným vínem podoblasti se stal Cabernet Sauvignon, výběr z hroznů 2009 společnosti Vinofol s.r.o.


Vítězný Ryzlink vlašský - Nature 2010 se stal kromě Šampiona také vítězem kategorie bílých suchých a polosuchých vín. Dle slov jeho výrobce je to víno, které se svým charakterem liší od ostatních vín Vinařství Šebesta i od většiny vín známých producentů.


„Toto víno je vyrobeno technologií zakvášení kvasinkou s původem ve vinici, ze které pochází i hrozny. Podstata tohoto vína je v přirozenosti jeho chuti a patrné mineralitě," popisuje svého Šampiona vítěz Martin Šebesta.


Jako nejlepší červené víno porota vyhodnotila Cabernet Sauvignon, výběr z hroznů 2009 společnosti Vinofol s.r.o., nejlepším růžovým vínem se stalo Zweigeltrebe, pozdní sběr 2010 vinařky Terezy Kasparové, nejlepší bílé polosladké víno - Tramín červený, výběr z bobulí 2008 z Vinařství Galant a nejlepší sladké víno - Ryzlink rýnský, výběr z cibéb 2007 vinařství SONBERK a.s. Z šumivých vín a sektů porotu nejvíce zaujal Louis Girardot brut, jakostní šumivé víno s.o. 2008 firmy BOHEMIA SEKT, a.s., která zároveň získala cenu za nejlepší kolekci vín přihlášených do soutěže.


Přihlášená vína bude mít možnost ochutnat i široká veřejnost, a to během veřejné výstavy Národní soutěže vín - Mikulovské vinařské podoblasti, která proběhne 9. a 10. září v Hotelu Galant v Mikulově během známého Pálavského vinobraní. Z přiloženého katalogu návštěvníci výstavy zjistí, jak ochutnávané víno hodnotila odborná komise, a budou tak moci porovnávat vlastní dojmy s názory odborníků. 10. září se koná v rámci Slováckých slavností vína a otevření památek v Uherském Hradišti také výstava Národní soutěže vín - Slovácké vinařské podoblasti.


Do Národní soutěže vín - Mikulovské podoblasti přihlásilo celkem 336 vzorků vín 36 vinařských firem, tedy se sešlo ještě více vzorků než v loňském roce. Odborná komise na základě dosažených bodů udělila vedle titulů Šampiona a vítězů kategorií také 11 zlatých, 44 stříbrných a 50 bronzových medailí. 236 vín z Mikulovské vinařské podoblasti dále postupuje do prvního, už celostátního, kola Národní soutěže vín, kde se utká s nejlepšími víny z Velkopavlovické, Slovácké a Znojemské vinařské podoblasti a vinařské oblasti Čechy. Soutěžit se bude o postup do finále a titul absolutního Šampiona, vítězů kategorií a medaile a také o umístění v Salonu vín České republiky. V Salonu vín ČR ve Valticích pak bude sto nejlépe hodnocených vín vystaveno k ochutnání a vzdělávání o moravských a českých vínech a vinařství po celý příští rok.


Národní soutěž vín se stává stále reprezentativnějším měřením sil moravských a českých vinařů. Soutěž proběhla ve Velkopavlovické a Mikulovské vinařské podoblasti a ve vinařské oblasti Čechy. Dosud bylo ohodnoceno úctyhodných 829 vzorků vín, ke kterým se ještě po hodnocení přidají vína Slovácké a Znojemské vinařské podoblasti. Národní soutěž vín je tak největší a díky vysoce odborné záštitě také nejprestižnější soutěží vín v České republice. Soutěž pořádá za finanční podpory Vinařského fondu a organizačního zajištění Národního vinařského centra Svaz vinařů ČR ve spolupráci s vinařskými sdruženími v jednotlivých podoblastech.


Dominantou Mikulovské vinařské podoblasti je pohoří Pálava, který strmě vystupuje z mírně zvlněné krajiny lužních lesů dolního Podyjí. Na úbočích vápencových skal jsou mohutné návěje spraší, vápenité jíly i písky, které dávají zdejším vínům nezaměnitelný charakter. Mikulovské vinařské podoblasti vládne odedávna Ryzlink vlašský, daří se tu ale také odrůdám Müller Thurgau, Chardonnay, Veltlínské zelené a samozřejmě Pálava. Na Valticku se přidává i Neuburské a Sylvánské zelené. Z červených si zde získalo oblibu Svatovavřinecké, Frankovka, Merlot a Zweigeltrebe.

 


narodni_soutez_vin_-_mikulovska_podoblast_-_hodnoceniŠampion a vítězové kategorií:

Kategorie A - bílá vína suchá a polosuchá
• Šampion a vítěz kategorie: Ryzlink vlašský - Nature 2010, Vinařství Šebesta
Kategorie B - bílá polosladká
• Vítěz kategorie: Tramín červený, výběr z bobulí 2008, Vinařství Galant
Kategorie C - sladká vína
• Vítěz kategorie: Ryzlink rýnský, výběr z cibéb 2007, SONBERK a.s.
Kategorie D - růžová vína
• Vítěz kategorie: Zweigeltrebe, pozdní sběr 2010, Terezy Kasparové
Kategorie E - červená vína
• Vítěz kategorie: Cabernet Sauvignon, výběr z hroznů 2009, Vinofol s.r.o.
Kategorie F - sekty s.o.
• Vítěz kategorie: Louis Girardot brut, jakostní šumivé víno s.o. 2008 firmy BOHEMIA SEKT, a.s.
Nejlepší kolekce:
• BOHEMIA SEKT, a.s.

 

 

Martin Šebesta (35) - Vinařství Šebesta
www.vino-sebesta.cz

 

Martin SebestaJak byste popsal svého Šampiona? Je to typický „vlašák" nebo je něčím specifický?

Ryzlink vlašský - Nature 2010 je zcela jistě víno, které se svým charakterem liší od našich vín a od většiny vín známých producentů. Toto víno je vyrobeno technologií zakvášení kvasinkou s původem ve vinici, ze které pochází i hrozny. Podstata tohoto vína je v přirozenosti jeho chuti a patrné mineralitě. Zásadní rozdíl je v tom, že víno není vyrobeno tak, aby okamžitě upoutalo pozornost svým bohatým aromatickým profilem, který se však po určité době ležení může změnit.

Jak velké je vaše vinařství?

Jsme menší vinařství. Obhospodařujeme v Březí u Mikulova (Liščí vrch, Ořechová hora) 10 ha vinic. Celou produkci lahvujeme, část produkce také nakupujeme. V současnosti vyrábíme 60 tis. lahví přívlastkových vín.


Jakým odrůdám se věnujete nejvíce?

Nejpěstovanější naší odrůdou je Ryzlink vlašský, který je v podmínkách Mikulovska
a Podpálaví nenahraditelný. Dále pěstujeme Rulandské šedé, Chardonnay, Sauvignon, z červených odrůd pak Dornfelder, Zweigeltrebe a Rulandské modré. Sortiment se nám od letošního ročníku obohatí o Ryzlink rýnský a Pálavu (mladé vinice v trati Ořechová hora).


Jak jste se k vinařství dostal?

Pocházím z kraje, kde má réva své hluboké kořeny. Oba rodiče pracují v zemědělství. Ke každému domu v naší obci patří nějaký ten sklípek či 500 hlav vinohradu, proto nebylo náhodou, že jsem nastoupil v letech 1990-1994 na Střední zemědělskou školu, obor vinohradnictví. Od roku 2002 se věnuji vinařství profesionálně.


Jaký máte recept na špičkové víno?

Špičkové víno je souhra více věcí. Jsou čtyři zásadní podmínky, které je nutno splnit. V první řadě je to vinohrad - místo, kde réva roste, půdní složení, mikroklimatické podmínky a k tomu vhodná odrůda. Druhá podmínka je vinohradník, který vedle úsilí vynaloženého do vypěstování vinice od jejího začátku dá vedle své namáhavé práce i kus svého srdce. Za třetí je to práce sklepmistra, která pak zúročí to, co vinohradník z révy vypěstoval a promítne do vína kus své osobnosti. Za čtvté je to pak dobrý ročník, vývoj počasí a trocha toho „vinařského štěstí".

 

Jakou máte vizi do budoucna?

Přeji si, aby naše malé vinařství trvale obohatilo svou činností nabídku moravských vín a my mohli s jistou dávkou pokory pokračovat ve více jak tisícileté tradici pěstovaní révy a výroby vína u nás. Přeji si, aby byli zákazníci spokojeni s naší prací a rádi se vraceli k našim vínům.

 

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

29.08.2011 - 10:13:59

VÍNO
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

22.01.2009 - Hotels.com: Pokles cen v hotelech o 3 procenta

Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

26.12.2009 - Víno - otázky a odpovědi

Při jaké teplotě skladovat víno?   Co je to fortifikované víno?   ...

05.06.2009 - Nově diskutované předpisy pro solária

V listopadu 2008 se otevřely brány veletržního areálu v Kolíně ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.