GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 25.04.2024, svátek má Marek
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » VÍNO

Vinař Milan Sůkal zazářil v Národní soutěži vín - Slovácké podoblasti

 

 

 

narodni_soutez_vin_-_slovacka_podoblast_2Vinař Milan Sůkal z Nového Poddvorova neměl v Národní soutěži vín - Slovácké podoblasti konkurenci. Získal nejen titul Šampiona a vítěze kategorie červených vín za své Rulandské modré, výběr z hroznů 2009, ale také cenu za nejlepší kolekci přihlášených vín. Mezi bílými suchými a polosuchými víny se prosadil MUDr. Pavel Kosík s Chardonnay, pozdní sběr 2010.

 

Jako nejlepší bílé polosladké víno porota vybrala Muškát moravský - Herbarium Moravicum, pozdní sběr 2009, Zámeckého vinařství Bzenec s.r.o. Kategorii sladkých vín vyhrálo Rulandské bílé, ledové víno 2010, Milana Vašíčka. Mezi růžovými víny se jako nejlepší ukázal Cabernet Sauvignon ROSÉ, pozdní sběr 2010 firmy Žerotín a.s. a jako nejlepší sekt označila porota Chateau Bzenec brut, jakostní šumivé víno s.o. 2005 z CHATEAU BZENEC, spol. s r.o.


„Milan Sůkal přihlásil do Národní soutěže vín - Slovácké podoblasti čtyři výjimečná červená vína, z nichž Rulandské modré získalo titul Šampiona a všechna ostatní vína stříbrné medaile. Hned dvě vína tohoto vinaře se navíc dostala do finálového rozstřelu o titul Šampiona. To svědčí o tom, že Sůkalova vína uchvátila porotce bez ohledu na to, kdo a v jaké komisi se s nimi setkal. Takto vynikající kolekce se skutečně nepotkává každý den," komentoval výsledky a průběh hodnocení ing. Marek Babisz, který za Národní vinařské centrum hodnocení zajišťoval.

 

Veřejná Výstava Národní soutěže vín - Slovácké podoblasti proběhne u příležitosti populárních Slováckých slavností vína a otevření památek 10. září od 14 do 22 hod. ve Vinohradské ulici v Uherském Hradišti. Návštěvníci každoročních oslav ve slovácké metropoli tak budou mít příjemnou příležitost ochutnat nejlepší vína Slovácka a zároveň se pobavit i poučit bohatým nejen programem slavností.


logo_nsv_slovackaDo Národní soutěže vín - Slovácké podoblasti přihlásilo 44 vinařských firem celkem 276 vzorků vín. Odborná komise na základě dosažených bodů udělila vedle titulů Šampiona a vítězů kategorií také 6 zlatých, 52 stříbrných a 25 bronzových medailí. 217 vín ze Slovácké vinařské podoblasti dále postupuje do prvního, už celostátního, kola Národní soutěže vín, kde se utká s nejlepšími víny z Velkopavlovické, Mikulovské a Znojemské vinařské podoblasti a vinařské oblasti Čechy.


Národní soutěž vín, nejvyšší soutěž vín České republice, už odborně ohodnotila vína z Velkopavlovické, Mikulovské a Slovácké vinařské podoblasti a vinařské oblasti Čechy a zbývá tak už jen vybrat Šampiona, vítěze kategorií a medailisty v poslední Znojemské vinařské podoblasti. Národní soutěž vín následně postoupí do celostátních kol, která ukončí finálové hodnocení 200 nejlepších vín, výběr absolutního Šampiona, vítězů kategorií, medailistů a hlavně kolekce sta nejlepších vín, která se dle podoblastního principu dostanou v příštím roce do prestižního Salonu vín ČR ve Valticích.


Soutěž pořádá za finanční podpory Vinařského fondu a organizačního zajištění Národního vinařského centra Svaz vinařů ČR ve spolupráci s vinařskými sdruženími v jednotlivých podoblastech.


Slovácká vinařská podoblast je oblast velmi rozlehlá a díky tomu má různorodé přírodní podmínky od teplých svahů na jihu až po nejseverněji položené moravské vinice. Vinohrady zde najdete jak v údolí řeky Moravy, tak v členité kopcovité krajině Bílých Karpat nebo na jižních svazích Chřibů a Ždánického lesa. Daří se zde Mülleru Thurgau, Ryzlinku rýnskému, Veltlínskému zelenému, Rulandskému bílému a Muškátu moravskému. Z modrých odrůd stojí za pozornost zejména Frankovka, Svatovavřinecké, Zweigeltrebe a v obci Moravská Nová Ves vyšlechtěné odrůda Cabernet Moravia.

 

Šampion a vítězové kategorií:

Kategorie A - bílá vína suchá a polosuchá
• Vítěz kategorie: Chardonnay, pozdní sběr 2010, Kosík Pavel, MUDr. - Kosík vinařství
Kategorie B - bílá polosladká
• Vítěz kategorie: Herbarium Moravicum - Muškát moravský, pozdní sběr 2009, Zámecké vinařství Bzenec s.r.o.
Kategorie C - sladká vína
• Vítěz kategorie: Rulandské bílé, ledové víno 2010, Vašíček Milan
Kategorie D - růžová vína
• Vítěz kategorie: Cabernet Sauvignon ROSÉ, pozdní sběr 2010, Žerotín a.s.
Kategorie E - červená vína
• Šampion a vítěz kategorie: Rulandské modré, výběr z hroznů 2009, Milan Sůkal
Kategorie F - sekty s.o.
• Vítěz kategorie: Chateau Bzenec brut, jakostní šumivé víno s.o. 2005, CHATEAU BZENEC, spol. s r.o.
Nejlepší kolekce:
• Milan Sůkal, Nový Poddvorov

 

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

30.08.2011 - 21:26:32

VÍNO
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

22.01.2009 - Hotels.com: Pokles cen v hotelech o 3 procenta

Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

28.01.2009 - Život je krásný

Rialto není jen slavný most v Benátkách, ale i prvotřídní ...

26.12.2009 - Víno - otázky a odpovědi

Při jaké teplotě skladovat víno?   Co je to fortifikované víno?   ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.