GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 19.04.2024, svátek má Rostislav
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » VÍNO

Desatero vinobraní

 

Za posledních patnáct let se zvýšila konzumace vína v České republice o plnou třetinu a dosahuje nyní téměř 20 litrů na obyvatele ročně. Hlavní podíl na tomto trendu mají moravští a čeští vinaři, kteří umí vyrábět skvělá vína k jejich ještě veselejšímu ochutnávání pořádají celou řadu nápaditých vinařských akcí. Podle starých vinařských zvyků se ve vinařských obcích po svatém Vavřinci (10. srpna) zavíraly nebo také zarážely hory. Po této obřadné slavnosti nesměl nikdo vyjma hospodáře po sedmé hodině večerní vkročit do vinice až do doby, kdy bude povoleno "horným" vinobraní. Vinobraním se vinice opět otevírají a začínají týdny vinařské veselí. Alespoň na ta nejzajímavější vinobraní a svátky vína vás zveme.

 

 Znojemské historické vinobraní

 

1. Znojemské historické vinobraní

 

Termín: 10. - 11. září

 

Dějištěm Znojemského historického vinobraní bude jako obvykle takřka celé centrum Znojma, respektive velká část městské památkové rezervace a její okolí. Toto vinobraní je tradičně naší největší slavností vína a jen v loňském roce ho navštívilo přes 80 000 lidí. Město se na dva dny oblékne do slavnostního hávu, aby přivítalo krále Jana Lucemburského a společně s ním návštěvníky z řad příznivců kvalitního vína a zábavy. Ústřední postavou vinobraní bývá král Jan Lucemburský, který do Znojma v roce 1327 přijel zapít zdařilé státnické jednání ve Vratislavi. Město pro něj tehdy připravilo bohatý program, který mohou návštěvníci sledovat v pátek i sobotu během velkolepého historického průvodu čítajícího na pět set postav v kostýmech. Kromě historie bude probíhat i bohatá hudební produkce. V pátek vystoupí skupiny Kryštof, Děda Mládek Illegal Band, Gipsy.cz a další a v sobotu například Michal David, Petr Kolář a Petr Nagy. Multižánrový hudební program bude doplněn i o tradiční a historická hudební vystoupení. Oficiální program budou na tribuně moderovat herci a baviči Michal Suchánek, Richard Genzer a Zdeněk Izer. Mimo dění na tribuně nebudou samozřejmě chybět ani nefalšovaná středověká tržiště, rytířské turnaje, pravá vojenská ležení, nezapomenutelná laserová show, gastronomické speciality, nesčetné mázhauzy a v nich  lahodný burčák a víno od nejlepších vinařů ze Znojma a okolí.

 

 

Pálavské vinobraní 2. Pálavské vinobraní (Mikulov)

 

Termín: 10. - 12. září

 

Pálavské vinobraní patří mezi ta s největší tradicí u nás. Poprvé se konalo už v roce 1947 a dnes nabízí kromě ochutnávek burčáku, místních znamenitých vín a nejrůznějších kulinářských specialit také bohatý kulturní program. V prostorách historického náměstí, zámecké zahrady a přírodního amfiteátru pod Turoldem budou účinkovat folklorní soubory a vystoupí i řada populárních kapel různých žánrů. Návštěvníci se letos mohou těšit na Lucii Bílou, Davida Kollera, Marii Rottrovou, kapely Monkey Business, Kryštof, Mandrage, Support Lesbiens, Nightwork a mnoho dalších. V neděli proběhne „ozdravný" výstup na Svatý kopeček a tradiční přehlídka dechových hudeb. V zámecké zahradě bude po celou dobu konání akce umístěna historická tržnice, která nabídne také pestrý dobový program. Novinkou letošní slavnosti vína je vinařské městečko v těsné blízkosti náměstí, kde si přijdou na své milovníci lahodného jihomoravského moku. Během vinobraní proběhne na zámku také II. mistrovství ČR v rozeznávání vůní ve víně. Kromě vinařských radovánek bude samozřejmě připraven také bohatý program pro děti.

 

K Pálavskému vinobraní se neodmyslitelně váže připomínka roku 1403, kdy jednotka těžkooděnců z mikulovského hradu vysvobodila krále Václava IV. z vídeňského zajetí. V pátečních večerních hodinách tedy vždy vyrazí z náměstí vojenská jednotka v čele s rytířem Janem z Lichtenštejna do Vídně, aby v sobotu v pravé poledne mohli všichni uvítat na náměstí českého krále Václava IV. s doprovodem.

 

 

Vinobraní v botanické zahradě3. Vinobraní v botanické zahradě (Praha)

 

Termín: 11. - 12. září

 

Jedinečný výhled na Prahu a skvělá vína, která se neztratí ani na soutěžích v konkurenci těch nejlepších moravských, jsou těmi největšími lákadly vinice sv. Kláry v areálu botanické zahrady v Tróji na svahu nad Trojským zámkem. Důvod navštívit zdejší vinici najdete po celý rok, ale během vinobraní je zde atmosféra přeci jen o něco slavnostnější a veselejší. To letošní přinese kromě ochutnávky burčáku a vín z dřívějších sklizní také vystoupení kouzelníka a  nejen cimbálovou muziku. Vinice sv. Kláry je největší pražskou vinicí a je památkově chráněná. Kromě vína a vinobraní můžete v blízkosti vinice sv. Kláry navštívit také zoologickou zahradou, skleník Fata morgana a venkovní expozici botanické zahrady, v jejímž areálu vinici sv. Kláry s viničním domkem z 18. století najdete.

 

 

Slovácké slavnosti vína4. Slovácké slavnosti vína a otevřených památek (Uherské Hradiště)

 

Termín: 11. - 12. září

 

Slovácké slavnosti vína a otevřených památek jsou nejvýznamnějších akcích svého druhu, která prezentuje bohatost a rozmanitost tradiční lidové kultury v duchu vinařských tradic a lidových písní. Slavnosti nejsou jen tradičním folklórním festivalem, ale skutečnou reprezentativní národopisnou slavností více než šedesáti měst a obcí z celého regionu Slovácka. Historické centrum Uherského Hradiště se tak na dva dny stane jedním velkým jevištěm, kde se představí desítky folklorních souborů, cimbálových muzik i dechových kapel, aby společně s ochutnávkou vín, burčáku a regionálních gurmánských specialit vytvořily nezapomenutelný zážitek pro desetitisíce návštěvníků. V neděli mohou i nejnáročnější znalci vína ve velkém sále uherskohradišťské Reduty ochutnat vzorky vín, z nichž budou ty nejlepší oceněny titulem Šampion Slováckých slavností vína 2010. K lidovým slavnostem neodmyslitelně patří také dechová hudba a v Uherském Hradišti se během přehlídky dechových hudeb uherskohradišťského regionu „Slovácká křídlovka". předvede kapel hned celá řada. Novinkou osmého ročníku Slováckých slavností vína a otevřených památek bude udělení ceny Slovácký šohaj, kterou získá nejúspěšnější účinkující pořadu „Čí sú hody". Pro děti bude připraven skákací hrad, historický kolotoč, jízda na ponících, soutěže, šermíři, rytířský turnaj, loutkové divadlo a další lákavé atrakce. Tradiční jarmark lidových uměleckých řemesel nabídne produkty řemeslníků, z nichž mnozí nesou odkaz předků, aby jej dále předali svým nástupcům a tradiční lidové řemeslo se uchovalo a dále rozvíjelo. Zajímavostí budou i projížďky v „Muzikantských lodích" po Baťově kanále. Slovácké slavnosti vína a otevřených památek nejsou však jen o slováckém folkloru, ale také o nepřehlédnutelné kráse historických památek, kterými je královské město Uherské Hradiště a celý okolní region doslova poset.

 

 

Mělnické vinobraní5. Mělnické vinobraní

 

Termín: 17. - 19. září

 

Mělnické vinobraní patří mezi ty největší, které můžete navštívit v Čechách, a napovídá tomu i jeho třídenní trvání. Tato tradiční slavnost vinařů, dobrého vína a zábavy každoročně přiláká na 30 000 návštěvníků v blízké či vzdálenějšího okolí a nebývá výjimkou, že se přijedou podívat i hosté z Moravy. Program probíhá tradičně na několika podiích: hlavní scénu najdete na náměstí Míru,  country ve Fibichově ulici, šermířské souboje, dobové tance a kejklíři opanují stejně jako řemeslná díla a jarmareční scéna prostor u Masarykova kulturního domu. Na velkém pódiu spojuje mnohaletou tradici mělnických slavností - průvod Karla IV. s družinou, který zkontroluje úrodu a ochutná, jak se vinařů dílo daří, spolu s hudebními a tanečními výstupy populárními osobností z blízka i daleka. Těšit se můžete třeba na Blue Effect, Michala Prokopa & Framus Five, Michala Pavlíčka,  Aleše Brichtu & ABBand, ale i Visací zámek. V pátek proběhne  mimopražská premiéra Koncertu ze Síně slávy Radia Beat (proti domu U Zlatého hroznu, kde byla v roce 1875 poprvé mimo Prahu uvedena Smetanova Prodaná nevěsta) a v neděli vystoupí Eva Pilarová a hvězdy skupin K2 a Laura a její tygři. Letos prvně budou na pódium přizváni také ti, kterým je slavnost určena především - čeští vinaři, příslušníci Cechu českých vinařů i špičkoví výrobci vína z řad amatérů. Na závěr hodinové hudební produkce a před očekávaným přídavkem, si vyberou své Minuty slávy pro české víno (a jeho tvůrce). Na počest krále se nad městem rozzáří také slavnostní ohňostroj. K tomu všemu samozřejmě nebude chybět ochutnávka vína a burčáku, bez které se neobejde žádné vinobraní nikde na světě.

 

 

Bzenecké krojované vinobraní 6. Bzenecké krojované vinobraní

 

Termín: 17. - 18. září

 

Sedmnácti ročníkům Bzeneckého krojovaného vinobraní předcházela již v dobách první republiky tradice Vavřineckých slavností. Po roce 1948 se na tuto tradici nepodařilo navázat a byla obnovena až po roku 1990. Bzenec je významnou vinařskou obcí, která si touto akcí dala za cíl propagovat místní víno ve kterém je ukryto mnoho lidské práce a umu vinařů. K dobrému vínu a pohodě na Slovácku vždy neodmyslitelně patřila a patří pěkná písnička doprovázená cimbálovou muzikou. Bzenečtí čerpají z místního folklóru a snaží se zachovat a rozvíjet tyto zvyky i pro mladé generace. Součástí slavností je pestrý krojovaný průvod za účasti účinkujících souborů, paní kněžny s doprovodem, Bakchusem s nymfami, koňských potahů, krojované chasy, dětí z místních škol a ostatních obyvatelů a návštěvníků Bzence. Samozřejmostí je také bohatá přehlídka vín, která připomíná, že jsme na návštěvě vinorodého kraje se staletou tradicí výroby tohoto lahodného moku. Veřejný program ve středu města je pro veřejnost volně přístupný bez poplatků, taktéž vstup do zámecké zahrady s památnou lípou a areálu zámku.

 

 

Svatováclavské slavnosti7. Svatováclavské slavnosti (Kutná Hora)

 

Termín: 25. září

 

Již tradiční kutnohorská kulturní akce nabízí každoročně poslední sobotu v měsíci září Kutnohořanům a návštěvníkům města zajímavý současný program pro děti i dospělé. Svatováclavské slavnosti, ač název zní historicky, historickou akcí nejsou. V překrásných exteriérech Palackého náměstí se střídá hudba s divadlem, míchají se styly a žánry, staročeský trh nabízí výrobky, a to vše s jediným cílem pobavit přítomné, navodit dobrou náladu a pohodu babího léta. Historická výjimečnost tohoto data se tak kloubí se současností. Každým rokem se Svatováclavské slavnosti stávají tečkou za kulturními akcemi s letním sluncem ve znaku a startují podzimní společenskou sezónu, jejíž těžiště se přesouvá do tanečních, výstavních a divadelních sálů. Jako hlavní hvězdy programu vystoupí Jazz Q Martina Kratochvíla + Oskar Petr, Kamelot s Blankou Šrumovou (písničky Wabino Rivoly), Luboš Pospíšil a Petr Vondráček & Lokomotiva. Zářijové slavnosti se nesou převážně ve znamení vína a jeho sklizně jako slavnostní události a vyvrcholení práce na vinohradu. Nejinak tomu je i v Kutné Hoře, kde během Svatováclavských slavností proběhne v klášteře sv. Voršily ochutnávka vín z vinařské oblasti Čechy. Pro vážnější zájemce o víno a vinařství proběhne již v sobotu dopoledne blok odborných přednášek.

 

 

Karlštejnské vinobraní8. Karlštejnské vinobraní

 

Termín: 25. a 26. září

 

Obnovené Karlštejnské vinobraní se koná pravidelně od roku 1996 vždy až na povodňovou výjimku v roce 2002 poslední zářijový víkend. Rostoucí oblibu vína a vinařských akcích v Čechách dokládá i loňská účast 27 000 návštěvníků. Vinobraní je slavností nejenom vína a kulinářských zážitků, ale vstupem historickou branou se návštěvník rázem přenáší do doby "Otce vlasti" Karla IV. Malé i velké potěší historická, folková a lidová hudba, šermířská vystoupení, polykači ohně, fakíři, kejklíři, tanečnice, královský rytířský turnaj, středověký jarmark, ukázky historických řemesel a samozřejmě také kulinářské speciality a ochutnávky karlštejnských vín a burčáku z vinic založených samotným Karlem IV. Vrcholem každého dne je připomínka slavné české historie ve formě průvodu císaře římského a krále českého Karla IV. s chotí Eliškou Pomořanskou a jejich doprovodu z vinic na hrad.

 

 

Burčákové slavnosti Hustopeče9. Burčákové slavnosti (Hustopeče)

 

Termín: 30. září - 2. října

 

Slavnosti burčáku a dobré zábavy se v Hustopečích konají vždy první víkend v říjnu a nabízejí bohatý kulturní a zábavní program. Slavnosti uvádí zpravidla už ve čtvrtek hudební produkce, ale hlavní program začíná až pátečním ceremonií - otevírání vinařských mázhauzů. Návštěvníci si na krk zavěsí keramickou nádobku na burčák za zpěvu burčákové hymny plní burčákový passport razítky. Vrcholem slavností je sobotní průvod městem v čele s boubelatou kvasinkou vinnou - symbolem Burčákových slavností a pobaví i zasedání Burčákové unie - recesistického státního útvaru. K tomu všemu vyhrává muzika a trhovci nabízí laskominy na tradičním jarmarku. Slavnosti končívají až v brzkých ranních hodinách, aby pak zbytek neděle probíhal ve znamení rekonvalescence a sbírání sil.

 

 

Valtické vinobraní10. Valtické vinobraní

 

Termín: 2. října

 

Valticím se také někdy říká hlavní město vína a jako takové má samozřejmě i své vinobraní. Dlouhá léta jej pořádala Vinařská škola jako svou školní akci, ale ta brzy přerostla hranice školy i města. Valtičtí nechtějí konkurovat vinobraní mikulovskému nebo snad znojemskému, chtějí si ponechat svůj komornější charakter a pokud možno neměnit jeho programovou náplň. Velmi se osvědčil také doprovodný program, jehož název mluví za vše: „Láska k vínu prochází žaludkem." Už v pátek budou valtické restaurace podávat různé vinařské speciality a večer se potom otevře „Gurmánský dvůr". Večerní atmosféru dokreslí posezení u ohně a možnost zatančit či zazpívat si s cimbálovou muzikou. V sobotu a v neděli ráno se bude ve valtických restauracích podávat vyprošťovací snídaně - voňavá česnečka, vinařský gulášek, hemenex, různé pikantní omelety atd.. V 10 hodin začne na náměstí Dětské dopoledne, vystoupí mažoretky a dětské folklorní soubory a pravé poledne se od Vinařské školy vydá průvod, jehož příchodem na náměstí začne bohatý kulturní program. Návštěvníci se mohou těšit na koncert Vojenského uměleckého souboru Ondráš z Brna, představí se také domácí Krojovaná společnost a jako host soubor Nisanka z Jablonce nad Nisou. Valtické víno i odrůdové burčáky budou k ochutnání v otevřených sklepech a vinotékách. Kromě všeobecného veselí mohou zájemci navštívit také známou degustační expozici stovky nejlepších moravských a českých vín umístěných ve sklepení valtického zámku v tzn. Salonu vín ČR.

 

 

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

18.08.2010 - 11:24:12



Diskuze k článku
Jméno*
Text*
Kontrola*: 6 plus 1 je
 

UkxMA 10.01.2021 12:19:51
Meds information. Cautions. <a href="https://viagra4u.top">get generic viagra pill</a> in US. Actual trends of drugs. Read now. <a href=http://shop.khunjib.com/webboard-detail.php?id=9209>All information about medication.</a> <a href=http://studybscnursinginbangalore.com/capitol-college-of-nursing>Actual information about drugs.</a> <a href=http://linktogif.com/caroline-pierce-femedom-face-sitting-pussy-eating/#comment-429952>Some what you want to know about meds.</a> a276230
PypXA 10.01.2021 12:19:39
Medicament information sheet. Cautions. <a href="https://prednisone4u.top">buy cheap prednisone without insurance</a> in Canada. Best information about medication. Read here. <a href=http://culturia.nl/node/63#comment-4679>Best trends of medicament.</a> <a href=https://www.forumtessutiarredi.it/prodotto/bastone-scorritenda-via-lattea-scaglioni/#comment-26398>Best trends of meds.</a> <a href=https://taxmanager.ro/index.php/2020/02/18/hello-world/#comment-4731>Everything information about drug.</a> 5cf4d8a
VÍNO
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

22.01.2009 - Hotels.com: Pokles cen v hotelech o 3 procenta

Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

26.12.2009 - Víno - otázky a odpovědi

Při jaké teplotě skladovat víno?   Co je to fortifikované víno?   ...

05.06.2009 - Nově diskutované předpisy pro solária

V listopadu 2008 se otevřely brány veletržního areálu v Kolíně ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.