GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 20.04.2024, svátek má Marcela
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » VÍNO

Král vín České republiky 2010 zná svého Championa

 

kral vinKRÁLEM VÍN České republiky 2010 se stal Ryzlink rýnský 2009, ledové víno ze ZNOVÍNU ZNOJMO

 

18 prestižních degustátorů ochutnalo téměř 900 českých a moravských vín a vybralo tak nejen Championa, vítěze kategorií, držitele medailí, ale také držitele prestižního ocenění za nejlepší kolekci vín, kterým se stalo Vinařství Volařík, jež dosáhlo průměrné známky ze šesti nejlépe hodnocených vín 86 bodů!


Soutěž KRÁL VÍN České republiky 2010 je součástí největšího vinařského projektu, který každoročně mapuje produkci českých a moravských vinařů. Do soutěže se může přihlásit každý domácí vinař, který oficiálně lahvuje vína. Pořadatel soutěže si tradičně zakládá na velmi pečlivém hodnocení vín. Na rozdíl od jiných soutěží se hodnotitelé během čtyř dnů hodnocení nestřídají, aby byla vína hodnocena co nejkonzistentněji, stále stejnými ústy. Toto pracovní vypětí vyžaduje nejen velkou kázeň a ochotu hodnotitelů, ale také jejich velké zkušenosti a odbornou zdatnost. V každé komisi jsou navíc rovnoměrně zastoupeni vinaři - enologové, sommelieři - prezentéři vín a odborníci z Vinařské fakulty a Státní zemědělské a potravinářské inspekce.


Champion soutěže získal úctyhodných 90,67 bodů. Na paty mu tentokrát šlapal vítěz kategorie bílých vín do 7 g zb. cukru - Rulandské bílé 2008, pozdní sběr VITIS s 90,33 bodů. Nejobsazenější kategorii vín od 7 do 70 g zbytkového cukru vyhrálo Rulandské šedé 2008, výběr z bobulí Vinařství Vladimír Tetur s 89,33 bodu. Nejlepší sekt Rosa Maria pinot noir rosé sekt brut natur PROQIN získal 87,33 bodů, nejlepší červené víno Merlot 2006, výběr z hroznů Vinařství Trpělka & Oulehla rovných 87. Vítězem kategorie růžových vína klaretů se stalo Zweigeltrebe rosé 2009, pozdní sběr Rodinné vinařství SEDLÁK a kategorii sladkých vín vyhrál ledový Cabernet Sauvignon 2007 z Vinných sklepů Lechovice.


Vinaři převzali svá zasloužená ocenění ve stylových prostorách staré hradní sýpky na hradě a zámku v Dolních Kounicích. Společenského večera se již tradičně účastnili nejen vinaři, ale i známé osobnosti ze světa vína a vinařství, politici, členové Vinařského fondu a přední domácí sommelieři. Pořadatelé tentokrát neprezentovali pouze vína medailová, jako v minulých letech, ale experimentálně vystavili všech 900 vín, která byla přihlášena do soutěže.


Všech 304 medailových vín si můžete ochutnat na Královském koštu v Praze, Národním domě na Smíchově, dne 16. října nebo na Královském koštu v Clarion Congress hotelu Ostrava dne 26. října. Autor projektu objede v říjnu a listopadu v rámci Turné řízených degustací s nejlepšími 15 víny na dvacet vinoték a vináren po celé ČR. Podrobnosti najdete na www.kralvin.cz. Navíc se s tuctem nejlépe hodnocených vinařů můžete setkat osobně již 25. září na Vinobraní s KRÁLEM VÍN v Edenu. Budou tu mít nejen vína k ochutnání a prodeji, ale určitě i burčák, který bude letos patřit mezi nedostatkové komodity.

 

výsledky soutěže KRÁL VÍN České republiky 2010 

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: www.kralvin.cz
06.09.2010 - 09:38:35



Diskuze k článku
Jméno*
Text*
Kontrola*: 10 plus 2 je
 

VÍNO
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

22.01.2009 - Hotels.com: Pokles cen v hotelech o 3 procenta

Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

26.12.2009 - Víno - otázky a odpovědi

Při jaké teplotě skladovat víno?   Co je to fortifikované víno?   ...

05.06.2009 - Nově diskutované předpisy pro solária

V listopadu 2008 se otevřely brány veletržního areálu v Kolíně ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.