GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 20.04.2024, svátek má Marcela
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » VÍNO

Vína s pečetí papeže

 

Snad jen těžko se najde někdo, kdo by nikdy neslyšel název vína Chateauneuf du Pape, vždyť díky Michalu Tučnému a jeho slavné písni je toto víno již celá léta vnímáno jako ukázka luxusu a něčeho výjimečného.

 

ilustracni foto

 


Jak ale tato pověst vína vznikla a co bylo příčinou jeho slávy, která pronikla až do písní? Je toto víno skutečně jediným pokladem oblasti jižní Rhôny?


Jižní Rhôna patří geograficky do Provence, ale vinařsky se od ní hodně liší, a to nejen stylem vín, ale i odrůdami a celkovým přístupem k vínu. Oproti ostatním oblastem Francie je také velmi odlišná počtem odrůd. Na zdejších vinicích jich najdeme 23, běžně se míchají do směsí, z nichž některé obsahují až třináct odrůd v jednom víně!


Díky podnebí, které je typicky středomořské, jsou místní vinice často vystaveny prudkým změnám počasí, někdy i bouřím. Kvůli velkému teplu se zde pěstují spíše modré odrůdy, ale v některých částech najdeme i velmi zajímavá vína bílá.


Vinice se zde tradičně vysazují shodně se směrem větru, půda v nich je hodně kamenitá s jílovým nebo písčitým podložím, réva je tím pádem více stresovaná a plodí kvalitní hrozny.


Zní to možná zvláštně, ale bylo prokázáno, že vinná réva, která je více ve vinici omezena - ať už počasím, nedostatkem vláhy a dalšími nepříznivými vlivy, plodí mnohem kvalitnější hrozny než réva v naprosto ideálních podmínkách.


Papežský zámeček


Snad nejznámějším regionem této oblasti je Chateauneuf du Pape. Svůj název získalo v době rozkolu katolické církve (1378 - 1417), kdy došlo k volbě dvou papežů. Jeden z nich, Clement V., se usídlil ve Francii v městečku Avignon, které je centrem oblasti.


Název Chateauneuf du Pape lze z francouzštiny volně přeložit jako papežský zámeček nebo sídlo papeže. Od té doby má také většina dobrých vín z této oblasti na lahvi vylisován znak papežského klobouku. Dříve se u nás dokonce vyprávěla historka, že jen kvalitní vína z této oblasti mají tento znak vlisován přímo na lahvi. Při degustacích se ale prokázalo, že jde jen o povídačku.


Mezi nejznámější odrůdy, které se běžně užívají pro výrobu červených vín, patří Grenache, Syrah a Mourvedre, ale najdeme zde celou řadu dalších místních odrůd jako například Roussanne nebo bílý Viognier, který se také smí v malém množství přidat do směsi červeného vína pro jeho odlehčení.


V oblasti Chateauneuf je povoleno míchat červené víno ze třinácti odrůd, ale nejběžnější je použití čtyř až pěti. Tímto postupem je každému vinaři nabídnuta možnost dělat své vlastní Chateauneuf s odlišnou vůní, chutí a celkovým projevem.


Jak ale má vypadat to slavné věhlasné víno? Mezi nejlepší producenty lze zařadit například Chateau La Nerthe nebo Chateau de Beaucastel. Jejich vína mají výraznou tmavě fialovou barvu, voní širokou paletou koření a bylinek, chuť je hřejivá a bohatá na tříslovinu. Mladá vína jsou obvykle trochu ostřejší a až zráním, které může trvat i několik let až celé desetiletí, získává toto víno eleganci, kulatost a sametovou hebkost.


Gigondas ke zvěřině


Méně známé je bílé Chateauneuf du Pape. Pokud ochutnáte zejména Chateau de Beaucastel ze starých vinic, pocítíte neuvěřitelnou plnost a exotiku tropického ovoce. Víno se ale zároveň vyznačuje malinko ostřejším koncem. Druhou zajímavou oblastí jižní Rhôny je apelace Gigondas, kde najdeme většinou poněkud tvrdší červená vína založená především na odrůdě Grenache, obvykle doplněná o Syrah a Mourvedre. Vína se velmi dobře hodí k delšímu zrání a archivaci. Když vyzrají, jsou ohnivě hřejivá s projevem sušeného ovoce a koření. Velmi dobře se hodí k tmavým masům a zvěřině.


Nadčasová bílá vína


Zmínit musíme také oblast Muscat de Beaumes de Venise, kde se rodí neuvěřitelně sladká bílá vína. Vyrábí se z přezrálých sušených hroznů dolihováním moštu, patří do kategorie Vin doux Naturel neboli přírodně sladká vína. Tato vína jsou téměř nadčasová, protože díky vysokému obsahu cukru a vyššímu alkoholu se hodí pro dlouhé vyzrávání.


Nejlepší Muscat de Beaumes de Venise je možné ochutnat i po čtyřiceti letech ležení na lahvi, nejlépe v kombinaci s kachními nebo husími tučnými játry foie gras. Vyzkoušet ho můžete i s vyzrálým sýrem s modrou plísní, například Bleu d Auvergne, který je také velmi příjemným doprovodem.


Tip autora
Aleš Pokorný
hlavní Someliér restaurace Monarch, řádný člen Asociace someliérů ČR


Châteauneuf-du-Pape Vâieilles
Château de Beaucastel blanc 2005
Vůně tropického ovoce s květy hrušní a jabloní. V chuti příjemná mineralita a kyselinka. Vhodné k tvrdším sýrům a mořským plodům.
Cena: 1520 Kč


Château La Nerthe
Châteauneuf-du-Pape 2006
Vůně koření a sušeného ovoce, v chuti tvrdší tříslovina. Ideální k tmavým masům.
Cena: 1350 Kč


Ch. du Trignon
Gigondas 2005
Vůně borůvek a brusinek, v chuti kořeněné. Hodí se ke zvěřině.
Cena: 650 Kč


14 milionů lahví
Vína Châteauneuf du Pape se ročně vyrobí asi 100 000 hektolitrů a prodá se 14 milionů lahví. Takto označené víno nabízí 320 vinařství.

 

 

Zdroj: www.ihned.cz

 

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: Aleš Pokorný
15.09.2010 - 06:59:18



Diskuze k článku
Jméno*
Text*
Kontrola*: 3 plus 5 je
 

VÍNO
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

22.01.2009 - Hotels.com: Pokles cen v hotelech o 3 procenta

Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

26.12.2009 - Víno - otázky a odpovědi

Při jaké teplotě skladovat víno?   Co je to fortifikované víno?   ...

05.06.2009 - Nově diskutované předpisy pro solária

V listopadu 2008 se otevřely brány veletržního areálu v Kolíně ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.