GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 21.11.2018, svátek má Albert
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » VÍNO

V kolébce Ryzlinků rýnských bodovaly ty z Moravy

 

 

mundusvini komiseJiž počtvrté za finanční podpory Vinařského fondu organizovalo Národní vinařské centrum účast moravských a českých vinařů na mezinárodní soutěži MUNDUS vini v německém Neustadtu. Z České republiky se na soutěži o prestižní tituly ucházelo 44 vzorků od 14 vinařských firem a hned dvanáct jich uspělo. Česko tak získalo šest zlatých a šest stříbrných medailí.

 

Mezi naše nejúspěšnější zástupce patřil Zdeněk Janoušek s dvěmi zlatými medailemi za Rulandské šedé, výběr z hroznů 09 a Zweigeltrebe rosé, výběr z hroznů 09. Na pomyslném děleném druhém místě se umístila společnost Vinselekt Michlovský a.s. s jednou zlatou (Pálava, výběr z bobulí 09) a jednou stříbrnou medailí (Aurelius, výběr z cibéb 08), stejné ocenění obdržela také firma Arte Vini (Veltlínské zelené, moravské zemské víno 09 - zlatá a Ryzlink rýnský, moravské zemské víno 09 - stříbrná).

 

„Velmi příjemné na letošním ročníku bylo, že se právě v Německu, Mekce Ryzlinku rýnského, podařilo medailově prosadit hned třem našich vínům této odrůdy. Také úspěch dvou růžových vín ukazuje, že nejde jen o módní vlnu zájmu o rosé, ale o skutečnou světově srovnatelnou kvalitu," komentoval úspěch Marek Babisz, hlavní sommeliér Národního vinařského centra.

 

MUNDUS vini svým jubilejním desátým ročníkem opět potvrdila přední úlohu mezi světovými soutěžemi, jejíž ocenění jsou vysoko hodnocená po celé Evropě a mají významný vliv na přízeň trhů jednotlivých evropských zemí. V letošním roce se hodnocení zúčastnilo 5 883 vzorků z 42 zemí celého světa, přičemž pouze necelých 22% vzorků pocházelo z Německa.

 

Hodnocení vín se jako porotce zúčastnil také český zástupce Dr. Luboš Bárta, šéfredaktor časopisu Sommelier, který průběh soutěže shrnul: „I když je MUNDUS vini stále soutěží s pověstnou německou precizností a dokonalostí, připadal mi letošní desátý ročník o poznání přátelštější a rodinnější. Pořadatelé nic neubrali na prvotřídní přípravě a průběhu soutěže samotné, ale úsporná opatření, která byla patrná i zde, možná kupodivu uvolnila atmosféru v průběhu rámcového programu."

 

V prosinci soutěž dále pokračuje v podobě MUNDUS vini BioFach, která je zaměřena na vína z ekologicky vypěstovaných hroznů. Stále více našich vinařství dokončuje přechodné období a vinaři z ekologických vinařství tak mohou porovnat kvalitu svých vín tím nejobjektivnějším způsobem s kolegy ze světa.

 

 

Výsledky:

Výrobce

Odrůda

Ročník

Ocenění

Arte Vini spol. s r.o.

Veltlínské zelené, moravské zemské víno

2009

Zlatá medaile

Arte Vini spol. s r.o.

Ryzlink rýnský, moravské zemské víno

2009

Stříbrná medaile

Habánské sklepy spol. s r.o.

Veltlínské zelené, pozdní sběr

2009

Stříbrná medaile

Janoušek Zdeněk

Zweigeltrebe rosé, výběr z hroznů

2009

Zlatá medaile

Janoušek Zdeněk

Rulandské šedé, výběr z hroznů

2009

Zlatá medaile

Sonberk, a. s

Pálava, výběr z hroznů

2009

Stříbrná medaile

SPIELBERG CZ, s. r. o.

Ryzlink rýnský, pozdní sběr

2009

Stříbrná medaile

Víno Mikulov, spol. s r. o.

Sauvignon, pozdní sběr

2009

Zlatá medaile

Vinselekt Michlovský, a. s.

Pálava, výběr z bobulí

2009

Zlatá medaile

Vinselekt Michlovský, a. s.

Aurelius, výběr z cibéb

2008

Stříbrná medaile

ZD Němčičky

Frankovka rosé, pozdní sběr

2009

Stříbrná medaile

ZNOVÍN ZNOJMO, a. s.

Ryzlink rýnský, ledové víno

2009

Zlatá medaile

 

 

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: WineOfCzechRepublic
20.09.2010 - 09:24:53

VÍNO
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

14.06.2010 - Léto svádí k mámení

I když to venku na léto moc nevypadá, podle kalendáře ...

08.04.2010 - Stát zakázal prodej lihovin ve více než šestilitrovém balení

Vlastní kolek musejí mít nyní také malé "placatice", které dosud ...

04.06.2010 - Jak začít se sushi

Přinášíme osm rad pro všechny kdo se chtějí naučit dělat ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

21.06.2010 - Brambory známé i neznámé

Mezi oblíbené přílohy nejenom v našem kraji určitě patří brambory. ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2018 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.