GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 16.04.2024, svátek má Irena
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » VÍNO

Užijte si červené

 

  • ilustrační fotoVíno je nejlepší podávat při pokojové teplotě. To ovšem není příjemných letních 25 °C ve stínu, ale teplota středověkého anglického hradu v létě, tedy 17 nebo 18 stupňů Celsia. Lehká a mladá vína snesou ještě nižší teplotu.

  • Před podáváním láhev otevřete a nechte víno dýchat. Jak dlouho, to závisí na typu, stáří a kvalitě vína. Přelití do dekantační nádoby, typicky karafy, svědčí jak mladým, tak lahvově starším vínům.

  • Vnímejte barvu i vůni vína. Aromatické látky ovlivňují a podporují vnímání chuti v ústech. Krouživé pohyby sklenkou uvolňují díky oxidaxi aroma rychleji.

  • Vychutnejte si ho. V dobrém červeném je v rovnováze kyselost a svíravý pocit způsobený taniny. U těžších vín s vysokým obsahem taninů je pro dosažení harmonie žádoucí, aby byla svíravost vyvážena vyšším obsahem cukrů a nízkým množstvím kyselin. Víno s výraznější kyselinou zase vyvažuje vyšší obsah alkoholu.

 

Jak číst vinětu

 

ilustrační fotoStolní víno: nejnižší kvalita, chuť může být upravena přidaným cukrem, na vinětě se neuvádí odrůda, ročník a místo původu

Zemské víno: lepší kvalita než stolní, na vinětě uvedeno jako české nebo moravské zemské víno. Může být uvedena odrůda a ročník.

Jakostní víno: buď odrůdové, nebo takzvané cuveé, tedy směs různých odrůd vín. Ty jsou tradičně vyráběny například ve Francii nebo Itálii, a to i na špičkových vinicích. V této kategorii už se najdou kvalitní vína pro každodenní použití.

Jakostní víno s přívlastkem: víno pěstované i zpracované v jedné vinařské oblasti. Nesmí se do něj přidávat cukr nebo používat chemické konzervační látky. Podle cukernatosti se řadí do kategorií kabinet, pozdní sběr, výběr z hroznů, výběr z bobulí (z nejlepších částí hroznů sklízených v pozdních termínech), výběr z cibéb (z přezrálých seschlých bobulí), ledové nebo slámové víno.

Ledové víno: víno z hroznů, které byly na keřích ponechány při teplotě alespoň -7 stupňů Celsia, sklízejí se většinou až v prosinci. Mají vysokou koncentraci šťáv a cukrů, protože voda z bobulí vymrzá. V našich podmínkách vhodné jen pro nejzdravější hrozny, sklízejí se ručně.

Slámové víno: ručně sklizené kvalitní hrozny se suší na slámě nebo rákosu v dobře větraných prostorách alespoň tři měsíce. Charakter vína určuje množství vody, které se z bobulí odpaří. Při ztrátě 10 až 20 procent vody vznikají vína plná, ale suchá. Odpaření více než třetiny vody dává sladké a velmi koncentrované chutě.

Víno originální certifikace (V.O.C., VOC): označení mohou používat sdružení vinařů z konkrétního místa. Musí jít alespoň o jakostní víno, charakterem typické pro danou oblast. Jak to víno splňuje, hodnotí samotní vinaři.

Archivní víno: do prodeje se dostává nejdříve tři roky od sklizně

Rezerva: červená zrála v dřevěném sudu alespoň 12 měsíců a pak ještě alespoň rok v lahvi. Bílá a růžová musí být v sudu alespoň šest měsíců.

ilustrační fotoBarrique: červená vína zrající ve speciálních dubových sudech o objemu 225 litrů upravených uvnitř vypalováním. V pórovitém dřevu dochází k neustálému okysličování, vytváří se buket vína se specifickým dřevitým charakterem a chutí s náznakem vanilky nebo kouře. V sudu musí víno zrát alespoň tři měsíce.

Zrálo v sudu: na rozdíl od vína barrique je přísun kyslíku póry nízký, v chuti není cítit dřevina, víno má původní aroma a v sudu bylo alespoň půl roku.

Svatomartinské: mladé víno z aktuální sklizně, které se začíná prodávat po 11. listopadu, tedy po svatém Martinu. Červené se vyrábí z raných odrůd Modrý Portugal a Svatovavřinecké, typické jsou pro něj ovocné tóny, květinová vůně a jemná chuť bez ostré kyseliny. Speciální označení jim uděluje po anonymní degustaci Národní vinařské centrum ve Valticích.

Klaret: víno bílé barvy získané lisováním z modrých hroznů.

 

Zdroj: www.ihned.cz

reklama:
 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

19.05.2009 - 11:24:54



Diskuze k článku
Jméno*
Text*
Kontrola*: 1 plus 6 je
 

VÍNO
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

22.01.2009 - Hotels.com: Pokles cen v hotelech o 3 procenta

Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

26.12.2009 - Víno - otázky a odpovědi

Při jaké teplotě skladovat víno?   Co je to fortifikované víno?   ...

05.06.2009 - Nově diskutované předpisy pro solária

V listopadu 2008 se otevřely brány veletržního areálu v Kolíně ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.