Champagne Bruno Paillard
Avenue de Champagne
51 100 Reims
www.champagnebrunopaillard.com
Víte, který podnik je nejmladším výrobcem vína v oblasti Champagne? Vinařství Bruno Paillard. Jeho rodina sice obchoduje s víny již po mnoho generací, ale neustále nemohla najít to pravé šampaňské podle svých představ. Proto v roce 1981 tehdy sedmadvacetiletý Bruno prodal starého Jaguára MK2, aby získal kapitál potřebný k založení podniku.
Všeobecně byl jeho čin považován za naprosté bláznovství, protože nejmladší vinařství v této oblasti měla za sebou více než stoletou historii a velké zkušenosti s výrobou šumivých vín. Okamžitě od uvedení na trh ale značka slavila úspěch a už v roce 1988 ji známý anglický kritik vína Hugh Johnson pochválil a i díky tomu získala na významu.
Čím že jsou tato vína tolik odlišná od ostatních? "Naše vína mají svůj čas, nespěcháme s jejich výrobou, ale necháváme je v klidu dozrát. Normálně se nechávají zrát vína na kvasinkách po dobu jednoho roku, naše cesta je odlišná. Vína nejprve tři roky leží na kvasinkách a poté po odstranění kalů ještě nějakou dobu zrají, než jsou uváděna na trh," popisuje odlišnosti výroby exportní manažer firmy Ronan Lamballais.
Víno tím získává na jemnosti a eleganci, delším zráním se bublinky zjemňují a působí méně agresivně. "Naší velkou devízou jsou také vinice, které vlastníme, většinou se nacházejí v části Champagne nazývané Cote de blanc, a tudíž naše vína obsahují větší podíl odrůdy Chardonnay. Ta sama o sobě propůjčuje našim vínům ovocnost, svěžest a eleganci. Vlastníme 29 hektarů vinohradů, převážně ve vyšších kvalitativních kategoriích Premier a Grand Cru. Tím, že zpracováváme jen vlastní hrozny z našich vinic, můžeme od počátku kontrolovat kvalitu a ovlivnit více výsledné víno," vypráví Lamballais. Kapacity vinařství postupně přestaly stačit, a tak se Bruno Paillard pustil v roce 1990 do stavby nového vinařství s moderním výrobním prostorem.
Bruno Paillard chtěl od počátku vyrábět víno, které se bude od ostatních lišit právě svou jemností a elegancí. Aby toho dosáhl, musel nejen prodloužit čas výroby, ale také pozměnit některé postupy. Rozhodl se proto proces kvašení provádět v malých sudech typu barrique, ale na rozdíl od ostatních výrobců sudy kupuje až po třech letech používání od jednoho vinaře z oblasti Bordeaux.
"Důvod, proč používáme staré sudy, je jednoduchý: nové dřevo přenáší do vína příliš dřevitosti či tvrdosti a naší snahou je dosáhnout jemného vína. Po několika letech používání se sud opotřebí a dřevo již tolik vínu nedává. Pro nás je pouze důležité provádět kvašení vín ve dřevě, abychom za pomoci procesu mikrooxidace dosáhli větší hebkosti," popisuje výrobní proces Lamballais.
Zajímavostí a odlišností vinařství Paillard je také portfolio jejich vín, produkují totiž vína pouze v kategorii brut. Žádná sladší vína tu zde nenajdete. Dokonce i jejich růžové šampaňské je díky malému obsahu cukru velmi příjemně svěží a lehké.
Značka Paillard je také od roku 1985 prvním výrobcem, který na své lahvi hovoří o víně samotném a uvádí na etiketě údaje důležité pro spotřebitele. Najdeme tam tedy nejen popis vína a jeho odrůdové složení, ale také datum degorzáže, tedy odstřelení kalů - kvasinek. Dozvíme se rovněž, kolik bylo přidáno cukru.
Jaká že tedy jsou šampaňská z vinařství Bruno Paillard? Základní Premier Cuvée je velmi hebké, elegantní s příjemným perlením a ovocnou dochutí.
Reserve Privée grand cru blanc de blanc je více minerální, tvrdší s hodně dlouhým závěrem. V nabídce najdeme i ročníková vína, třeba Asemblage ročník 1999 voní po čerstvě dopečeném chlebu a lesním ovoci, v chuti nabízí příjemnou eleganci, jemnost s projevem citrusů. Premier Cuvée rosé s velkým podílem odrůdy Pinot Noir je příjemně voňavé, připomíná lesní ovoce a třešně, v chuti je živé, svěží s příjemnou kyselinkou.
Velmi odlišná strategie výroby a celkového přístupu se nakonec vyplatila a značka Bruno
Paillard se stala jednou z nejúspěšnějších. Dnes exportují do více než čtyřiceti pěti zemí světa, jejich vína jsou podávána v prestižních podnicích a při vybraných příležitostech. Sen jednoho mladého Francouze se díky obrovské píli a nasazení stal skutečností.
Zdroj: www.ihned.cz
Autor: Aleš Pokorný
07.10.2010 - 07:13:43
Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...
Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...
Při jaké teplotě skladovat víno? Co je to fortifikované víno? ...
V listopadu 2008 se otevřely brány veletržního areálu v Kolíně ...