GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 24.04.2024, svátek má Jiří
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » VÍNO

Vinaři letos sklidí výrazně méně hroznů. Víno podraží až o 10 procent

 

ilustracni fotoNízká úroda vína byla letos způsobena vlhkým počasím v červnu a s tím spojeným rozvojem plísně révové, která provedla silnou redukci hroznů.

 

Vinaři očekávají v letošním roce výrazný propad sklizně. Podle odhadů sklidí na vinicích o polovinu méně hroznů než je průměr v posledních deseti letech. Bude to mít vliv i na cenu vína v příštím roce. Podle tajemníka Svazu vinařů Martina Půčka budou zejména moravská vína dražší patrně o zhruba deset procent.


Hlavní sklizeň hroznů révy vinné začal koncem září. Sklizena je asi čtvrtina. Podle Půčka by vinaři mohli sklidit asi tři tuny hroznů z hektaru, což představuje asi 380.000 hektolitrů vína a v procentuálním vyjádření pak asi jen pětinu celkové spotřeby vína. Zbývající množství bude nutné vykrýt dovozem.


"Sklizeň tak můžeme srovnávat co do množství s ročníky 2003 a 1997," uvedl Půček. Špatná byla už loni, kdy výnosy oproti průměru poklesly o 35 procent. Nízká úroda byla letos způsobena vlhkým počasím v červnu a s tím spojeným rozvojem plísně révové, která provedla silnou redukci hroznů.


Nedostatek hroznů má vliv i na ceny. Hrozny se začaly prodávat za 15 korun za kilogram. "V současné době se pohybují kolem 20 korun za kilogram hroznů a směřují k 25 korunám," uvedl Půček.


Ekonomický dopad takto nízké sklizně je podle představitelů svazu velmi nepříjemný a lze konstatovat, že i přes velmi vysokou cenu hroznů bude letošní ekonomika produkce hroznů ztrátová. "Pěstitelé se dostávají do červených čísel. Náklady na hektar vinice jsou kolem 100.000 korun," uvedl Půček. Vliv ceny hroznů se tak bude muset promítnout i do cen vína. U moravského, kterého je naprostá většina, půjde podle Půčka o desetiprocentní nárůst.


Jednou z firem, která v letošním roce udrží prakticky stejnou sklizeň jako loni, je Vinselekt Michlovský z Rakvic na Břeclavsku. "Neudělali jsme nikde chybu. Některé věci jako mrazíky však nedokážeme ani my ovlivnit," řekl ČTK hlavní agronom společnosti Lubomír Kudelňák.


Vinselekt Michlovský hospodaří na 120 hektarech, úbytek sklizených hroznů by měl činit maximálně deset procent. Firma těží i z toho, že její struktura vinic je v kraji pod Pálavou roztroušená. "Na různých místech je počasí trochu jiné, proto nikdy nedopadneme úplně špatně," dodal Kudelňák.


Pozitivně hodnotí Svaz vinařů kvalitu letošního vína, přestože počáteční cukernatost hroznů byla poměrně nízká. "Vyšší cukernatosti očekáváme v následujícím týdnu, kdy přijdou na řadu odrůdy méně plodné, pro které není problém dosáhnout vyšší cukernatosti," dodal Půček.

 

 

Zdroj: www.ihned.cz

 

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: Libor Akrman
12.10.2010 - 09:10:24

VÍNO
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

22.01.2009 - Hotels.com: Pokles cen v hotelech o 3 procenta

Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

26.12.2009 - Víno - otázky a odpovědi

Při jaké teplotě skladovat víno?   Co je to fortifikované víno?   ...

28.01.2009 - Život je krásný

Rialto není jen slavný most v Benátkách, ale i prvotřídní ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.