GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 28.03.2024, svátek má Soňa
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » VÍNO

Vinaři hlásí zásoby elektronicky, mají 2 miliony hektolitrů vína

 

ilustracni fotoČeští výrobci a obchodníci s vínem letos zaevidovali v povinném prohlášení o zásobách dva miliony hektolitrů vína. Je to zhruba čtyřikrát více, než je letošní odhadovaná produkce českých vinařů. Naprostá většina výrobců i prodejců své zásoby evidovala prostřednictvím elektronických formulářů, jejichž obliba vzrostla více než 2,5 násobně.


Pouze 18 procent objemu přiznaných zásob bylo podáno papírově. Vyplývá to z aktuální analýzy společnosti CCV Informační systémy, která zajišťuje technologii Registru vinic. Firma o tom dnes informovala v tiskové zprávě.


V řádném termínu využilo elektronickou formu prohlášení třikrát více vinařů než v roce 2009. Podíl vinařů, kteří k prohlášení o zásobách využili elektronickou cestu, vzrostl z loňských 17 procent na letošních 48 procent.


Povinné prohlášení o zásobách vyplývá ze zákona o vinohradnictví a vinařství. Každý s výjimkou maloobchodníka a konečného spotřebitele, je povinen každoročně odevzdat prohlášení o zásobách hroznového moštu, zahuštěného hroznového moštu, rektifikovaného moštového koncentrátu a vína, které skladoval k 31. červenci. Vyplnění prohlášení o zásobách je mimo jiné nezbytnou podmínkou pro uchazeče o dotační podporu jak na restrukturalizaci a přeměnu vinic, tak i na investice.


"Odesláním prohlášení přes aplikaci z počítače má vinař svoji povinnost téměř okamžitě splněnu. Není tedy nutné chodit s prohlášením na poštu, případně si ověřovat, jestli prohlášení na příslušný úřad bylo doručeno," uvedl vedoucí Oddělení registru vinic Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) Rostislav Gruna.

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: ČTK
19.10.2010 - 09:04:57

VÍNO
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

18.06.2010 - Španělský hotelový řetězec zbrojí v Česku na další expanzi

NH Hotels otevřel dva hotely v Praze a Olomouci, další ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

21.01.2010 - Speciální a neobvyklá piva české provenience

Přes určitý pokles v posledním roce stále platí, že Česká republika ...

12.11.2008 - Čaj

V jedné čínské legendě, Shen Nung, legendární čínský císař seděl ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.